Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΟΜΑ

Ανησυχία προκαλούν οι εμφανίσεις των ενστόλων ακροδεξιών ομάδων στην Ουγγαρία, οι οποίοι, όπως καταγγέλλεται, περιπολούν στις περιοχές όπου διαμένουν Ρομά.
Μία τέτοια ομάδα εθελοντών πολιτοφυλακής ,με την επωνυμία .....
«Σέμπ Γιεβεέρτ» («Για ένα καλύτερο μέλλον») που υπήρξε ο συνήθης χαιρετισμός των Ούγγρων φασιστών, περιπολεί από τις αρχές Μαρτίου στο χωριό Γκινγκιεσπάτα, όπου, όπως η ίδια ισχυρίζεται, έχει κληθεί από τους κατοίκους καθώς έχουν αυξηθεί εκεί οι ληστείες που γίνονται από τους Ρομά.

Μάλιστα, η ομάδα αυτή, η οποία υποστηρίζεται από το κοινοβουλευτικό ακροδεξιό κόμμα «Γιόμπικ», προειδοποιεί πως θα τις επεκτείνει και σε άλλες περιοχές όπου κατοικούν Ρομά.

Πάντως, στις αρχές της εβδομάδας, διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ουγγαρία, διοργάνωσαν μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ των Ούγγρων Ρομά.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης Πολιτών Ρομά, Ιστβαν Μακάι, ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά κάθε μορφής εθελοντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων και κατά κάθε κινήματος που υποδαυλίζει το εθνικό μίσος.

Αναλυτές θεωρούν πως οι εμφανιζόμενες τελευταία «πολιτοφυλακές»δεν είναι παρά η διάδοχη κατάσταση της διαβόητης ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Ουγγρική φρουρά», της εξωκοινοβουλευτικής προέκτασης (παραστρατιωτικής) του τρίτου σε δύναμη κόμματος στην ουγγρική Βουλή, «Γιόμπικ», το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, πέρσι τον Απρίλιο είχε λάβει ποσοστό 17%, με ελάχιστη διαφορά πίσω από το Σοσιαλιστικό.

Τη διάλυση της Ουγγρικής Φρουράς είχε αποφασίσει τον Ιούλιο του 2009 η ουγγρική Δικαιοσύνη, η ίδια όμως επαναδραστηριοποιείται εδώ και πάνω από έναν χρόνο ως «κίνημα»

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: