Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:"ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ..." ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

Στη γραμμή εφαρμογής του νόμου και σε κάθε περίπτωση διασύνδεσης του ζητήματος της νομιμοποίησης και παραμονής των μεταναστών και της ανανέωσης των αδειών τους με τον αριθμό των ενσήμων, επιμένει και το υπουργείο Εργασίας, χωρίς βέβαια να κάνει κάτι ουσιαστικό για την ανασφάλιστη εργασία και το κλέψιμο των ενσήμων τους από την εργοδοσία. Ετσι, χτες,
μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Α. Νταλάρα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ η απάντηση της τελευταίας στην ερώτηση «αν η κυβέρνηση αφήσει τους μετανάστες να πεθάνουν;» ήταν: «... σεβόμαστε τους αγώνες, αλλά σεβόμαστε και τους νόμους. Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση και τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτουμε». Μόνο που αυτά ακριβώς τα νομοθετικά εργαλεία, που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν μετατρέψει τους μετανάστες σε «παράνομους» διαρκώς κυνηγημένους και σε φτηνούς εργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εφαρμογή της «νομιμότητας» είναι αυτή, που μέχρι τώρα κρατά τους μετανάστες σε αυτήν την άθλια κατάσταση, την οποία δε θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση. Γι' αυτό συνεχίζει να συνδέει το ζήτημα της νομιμοποίησής τους με την αγορά εργασίας και ακριβέστερα με τις ανάγκες της εργοδοσίας σε φθηνό, ευάλωτο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Στάχτη στα μάτια...
Η εξαγγελία του υπουργείου ότι προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων από τα 200 στα 120 γίνεται μόνο γι' αυτούς που ήδη διαμένουν «νόμιμα» στη χώρα, αλλά λόγω και της διόγκωσης της ανεργίας - όπως αναγνωρίζει και το υπουργείο - «κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας, λόγω της μη συγκέντρωσης των απαραίτητων ενσήμων». Ετσι, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας «αν κάποιοι από τους απεργούς πείνας εντάσσονται στα μέτρα που εξαγγείλαμε, θα δοθεί γι' αυτούς λύση». Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση εμμένει στη γραμμή της, χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Αρωγός στην πολιτική της κυβέρνησης ήρθε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Γ. Παναγόπουλου «Το υπουργείο προσέγγισε αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως αυτά που έθεσε η ΓΣΕΕ...» Μόνο που είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που «προσεγγίζει» τις θέσεις της κυβέρνησης καθώς και αυτή συνδέει τη νόμιμη παραμονή τους και εργασία με δικαιώματα, με τον αριθμό των ενσήμων. Απλώς η ΓΣΕΕ αντί για 120 ζητάει ο αριθμός τους να είναι 100. Πόσοι όμως από τους μετανάστες με δεδομένη την ασυδοσία της εργοδοσίας αλλά και την έκρηξη της ανεργίας, μπορούν να εξασφαλίζουν ετησίως τα 100 ένσημα;

Τέλος, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση εξήγγειλε τη μείωση των απαραίτητων ενσήμων από τα 80 στα 50, προκειμένου Ελληνες και μετανάστες να έχουν το δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο κοροϊδία, αφού δεν καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενους και περιστασιακά εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που συνολικά οι παροχές Υγείας και με το νέο νομοσχέδιο έχουν μπει σε τροχιά ξέφρενης εμπορευματοποίησης και ακόμα και οι ασφαλισμένοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: