Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Επανεξετάζονται στο άμεσο μέλλον 980 φοροαπαλλαγές με στόχο την εξοικονόμηση 22 δισεκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 2012 – 2015. Μεταξύ αυτών, οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες μισθωμάτων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, για τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα και ασφάλιστρα..
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν 980 φοροαπαλλαγές που το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι κοστίζουν στο κράτος περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι φοροαπαλλαγές αυτές δεν λειτουργούν με κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες.

Οι περικοπές θα γίνουν βάσει του μνημονίου υπ' αριθμόν 4, το οποίο προβλέπει να κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα ορίζεται ποιες θα κοπούν και ποιες θα παραμείνουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", στόχος είναι να επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι φοροαπαλλαγές, από τις οικογενειακές δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, μέχρι τις απαλλαγές που αφορούν νομικά πρόσωπα, τις δαπάνες που εκπίπτουν από φόρους ακινήτων, τον ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και δεκάδες τέλη χαρτοσήμου κ.α.

Όπως προκύπτει οι φοροαπαλλαγές αφορούν 901 κατηγορίες φορολογουμένων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ αφορούν μεταξύ άλλων:

*δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, όπως ασφάλιστρα ζωής, έξοδα από γιατρούς και δικηγόρους

*δαπάνες που εκπίπτουν από φόρους ακινήτων όπως για την αγορά πρώτης κατοικίας

Οι πιο σοβαρές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα αφορούν στη φορολογία νομικών προσώπων, ακινήτων, ΦΠΑ και τελών.

Μεγάλο μαχαίρι θεωρείται όμως ότι θα μπει και στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: