Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Ακόμη μια επιβεβαίωση. Επαναλαμβανόμενη. Η αρχή έγινε πρίν χρόνια, όταν αυτούσια τα ανακυκλώσιμα, επέστρεφαν στην χωματερή της Βέροιας. Στη συνέχεια, ανακυκλώσιμα και από γειτονικούς Νομούς, όχι έναν, έφταναν πάλι στη Βέροια. Η ανοχή ή η συνενοχή, έδωσε πάρα πολύ αέρα σε κάποιους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Εδώ και πολλούς μήνες, ...
έρχονται πλέον στη Βέροια, αστικά ή βιομηχανικά απορρίμματα. Όχι μόνον ανακυκλώσιμα ή υπολείμματα της ανακύκλωσης. Απροσδιόριστες ποσότητες. Πάντως με βεβαιότητα, πολλών εκατοντάδων τόνων. Χθές Πέμπτη, ήρθαν πάλι αστικά σκουπίδια και μεταξύ αυτών μεγάλες ποσότητες ληγμένων αναψυκτικών. Σήμερα, ήρθαν δυο κοντέϊνερς με κάθε είδους σκουπίδια. Στρώματα, ελαστικά αυτοκινήτων, παλέτες κλπ. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι αυτά υπολείμματα ανακυκλώσιμων. Ενώ άδειασε το ένα κοντέϊνερ, δεν άδειασε το δεύτερο. Ο οδηγός κατάλαβε ότι του την έχουν «στημένη». Προσπάθησε να φύγει αλλά, φορτωτής και ΙΧ, του έκλεισαν τον δρόμο. Να επαναλάβουμε ότι, σε ότι αναφερόμαστε, υπάρχει πλούσιο οπτικό υλικό.
Στην παράνομη χωματερή, έφτασε η Αστυνομία και με λίγη καθυστέρηση, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Βέροιας. Μετά από ώρες, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο όπου και πήρε προθεσμία μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 26 Μαρτίου.
Η ουσία είναι ότι κάποιοι, βγάζουν πολλά χρήματα από τα σκουπίδια. Αυθαίρετα, παράνομα, μεταφέρουν από την Θεσσαλονίκη κάθε είδους απορρίμματα, τουλάχιστον στην χωματερή της Βέροιας. Αυτά τα σκουπίδια, θα έπρεπε να πάνε στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Εκεί βέβαια, πληρώνουν ανά τόνο. Πληρώνουν βάρος σκουπιδιών. Εδώ είναι ελεύθερα. Πως και γιατί είναι ελεύθερα, πρέπει να απαντήσει ο ΕΣΔΑ και όχι μόνον. Η ασυδοσία συνεχίζεται. Τα χρήματα είναι πολλά. Τα μοιράζονται ή όχι, κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Το θέμα είναι ότι δεν μας έφταναν οι δικές μας αυθαιρεσίες, φορτωθήκαμε και άλλους. Εκτός από το περιβαλλοντικό κόστος που είναι τεράστιο και για πολλά χρόνια στο μέλλον, υπάρχει και το οικονομικό. Όλα αυτά τα σκουπίδια των πολλών εκατοντάδων τόνων, πρέπει να σκεπάζονται. Εμείς λοιπόν πληρώνουμε οδηγούς, φορτηγά, μηχανήματα, καύσιμα, για να μεταφέρουν χώματα για να τα σκεπάσουν.
Όταν ενημερώθηκε μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, ότι πάνε στον σκουπιδότοπο και οι υπηρεσίες, είπε την αλήθεια με μια φράση. « Εντάξει. Τώρα αρχίζει το πρόβλημα». Αυτή είναι η αλήθεια. Πάντα, μα πάντα, όταν έφταναν οι διάφορες υπηρεσίες, μπέρδευαν και ανακάτωναν ότι είναι απαραίτητο, για να κουκουλωθεί η όποια υπόθεση ή να απαλλαγεί ο παραβάτης.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα ποσά που «παίζονται» στα απορρίμματα, μόνον στην δική μας περιοχή, είναι εκατομμύρια ΕΥΡΩ.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: