Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Σύνοδος Κορυφής: Επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια, μείωση επιτοκίου κατά 1%

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες αποφάσισε την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά μία μονάδα και την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων στα 7,5 χρόνια, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 4 το πρωί ο Γ. Παπανδρέου....
Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρνήθηκε να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Σε σχέση με την απαίτηση της Μέρκελ για μαζικές αποκρατικοποιήσεις είπε ότι αυτό ανήκει στην δικαιδοσία της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται με δική της πρωτοβουλία.

Η Ιρλανδία δεν δέχθηκε τη διευκόλυνση για το ύψος του επιτοκίου που είχε ζηήσει, προκειμένου να μην αποδεχθεί την ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις που ο γερμανογαλλικός άξονας είχε ζητήσει για όλες τις χώρες τις Ευρωζώνης. Η Ιρλανδία έχει τη χαμηλότερη φορολογία από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Συμφωνήθηκε επίσης η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και παράλληλα η δυνατότητα του να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: