Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Η ΦΙΕΣΤΑ, Ο ΚΙΛΤΙΔΗΣ, ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Διαβάζω με πολύ προσοχή τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΡΟΟΔΟΣ στην τελετή που έγινε την περασμένη Παρασκευή και παραμένω χωρίς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.
1. Δεν αναφέρει την τιμή του χαρτοκιβωτίου που πουλάει στην ρωσική εταιρεία.
Πληροφορίες λένε ότι η δουλειά έκλεισε στα 10 ευρώ το χαρτοκιβώτιο όταν το κόστος χωρίς την πρώτη ύλη ανέρχεται σε 10€!!! και με την πρώτη ύλη ανέρχεται σε 12,88€!!!
2. Δεν αναφέρει το ποσό ούτε και το ποσοστό επί της συνολικής παραγγελίας που υπέγραψε με την εταιρεία και το οποίο λέει ότι κατατέθηκε στο λογαριασμό του συνεταιρισμού

Πιθανολογώ ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθος της δουλειάς και το πόσο τελικά συμφέρει στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς και τις βιομηχανίες του είδους αυτού.

*Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Κονσερβοποιών στην ρωσική εταιρεία ήταν της τάξης των 12-14€ ευρώ το χαρτοκιβώτιο αλλά για κομπόστα που δεν είναι πρώτης ποιότητας αλλά υποβαθμισμένης ποιότητας!!!
Μια πρόταση λογική αν μη τι άλλο.
Τώρα, πως ο ΑΣ ΠΡΟΟΔΟΣ μπορεί και πουλάει τόσο φθηνά με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην διεθνή αγορά εις βάρος των ελληνικών κονσερβάδικων, είναι άξιο απορίας και ελέγχου αν μη τι άλλο.

*Το ελληνικό κράτος αλήθεια, δεν το αφορά να κρατηθούν οι υφιστάμενες αγορές στην Ευρώπη και αλλού στα επίπεδα που είναι ήδη διαμορφωμένες οι τιμές.
Δεν βλέπει ο υφυπουργός Κιλτίδης ότι η συνεταιριστική βιομηχανία που επισκέφθηκε και παραβρέθηκε στην φιέστα της Παρασκευής ουσιαστικά κάνει ζημιά στην "πιάτσα" πιέζοντας τις τιμές του προϊόντος σε εξευτελιστικά επίπεδα;

*Να τα δώσουν και τζάμπα τα χαρτοκιβώτια με τις κομπόστες. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν ανάρπαστες και κάποιοι θα δοξαστούν ότι έλυσαν το πρόβλημα..
Μιλάμε για πολιτικές με βάθος, τρομάρα μας...

Χάρης Μόχλας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κύριε Μόχλα αυτό που έπρεπε να σας ενδιαφέρει από όλα όσα είπε ο Πρόεδρος του Α.Σ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΏΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟ. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ. ΓΙΝΑΤΕ ΟΨΙΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΡΙΕ ΜΟΧΛΑ. ΟΛΟΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΌΤΑΝ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ 9 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥς ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ! ΜΗΠΩς ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΜΟΧΛΑ, ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ?
ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣ ΠΡΟΟΔΟ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΟΧΛΑ ΓΙΝΑΤΕ ΚΑΙ ΗΔΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ ΒΛΕΠΩ. ΓΙΑ ΠΟΙΑ 16 € ΜΙΛΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΟΧΛΑ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ? ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΤΕ? ΑΦΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΠΟ 9 € ΕΩΣ 10,5 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΑΝ 16 € ΚΥΡΙΕ ΜΟΧΛΑ? ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ ΚΥΡΙΕ ΜΟΧΛΑ

Xronika είπε...

Οφείλω μια απάντηση στο σχόλιο αυτό.
Ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΡΟΟΔΟΣ στην ομιλία του που δημοσιεύτηκε δεν είπε τιμή.
Όντως, οι τιμές που πρότειναν είναι χαμηλότερες και ανέρχονται σε 12-14 ευρώ, όπως και το διόρθωσα σήμερα. Η τιμή των 16 ευρώ αναφέρονταν σε κομπόστα πρώτης ποιότητας.
Αν, κατά την άποψή σου έγινα όψιμος υπερασπιστής των βιομηχάνων καλά κάνεις και το εκφράζεις. Δικαίωμά σου.
Δεν μπορείς όμως να παραβλέψεις ότι εγώ πρώτος δημοσιέυσα τα όσα είπε ο Μιχ. Χαλκίδης στο Νησί που προέτρεψε τους αγρότες να μην πουλήσουν κάτω από την συμφωνημένη τιμή και παράλληλα έγραψα την έκφρασή του για ¨"αλητεία".
Σε ευχαριστώ πάντως που μπήκες στον κόπο να κάνεις κριτική. Συνέχισε στο ίδιο ύφος και θα βρίσκεις πάντα βήμα στο blog αυτό.
Χ Μόχλας

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος Χάρη.

Ανώνυμος είπε...

Ναι βέβαια πολύ ωραίος ο Χάρης. Δημιοσιαγραφος υποψηφιος για το βραβείο Πουλιτζερ. Καλά του κανει συγκεκριμένα ερωτήματα γιατι δεν τα απανταει. Για τους βιομηχανους που αγοράζαν με 9 λεπτα. Για τους βιομηχανους που πουλάν 10,35 την κομπόστα στην Ευρώπη. Ή εστω γιατι δεν τα ανέδειξε στο blog του τόσο καιρό.
Πάλι για τον Χαλκίδη μας λές. Την πολυ την αγιαστούρα την βαριέται και ο παπας, πόσο αλλωστε οι αναγνώστες σου.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είπα για την δυνατότητα που έχει ο καθένας να αναρτά τα σχόλιά του εδώ. Όποια και να είναι. Και αυτήν την δυνατότητα την παρέχει το ιστολόγιο. Αυτό επεσήμανα.