Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Δημοτικό Συμβούλιο Πλατέος: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΠΡΟΣ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΒΑΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



Με κυρίαρχα θέματα συζήτησης την έγκριση της πρώτης φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου (που αφορά στον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την περίοδο 2008-2010) και την κίνηση της διαδικασίας προσαρμογής της αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης προς το νομικό καθεστώς για τις Επιχειρήσεις των ΟΤΑ, όπως προβλέπει ο νέος Δημοτικός Κώδικας, συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατέος. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου εγκρίθηκε ομόφωνα με τη συναίνεση όλων των δημοτικών παρατάξεων, ενώ το θέμα για τη μετεξέλιξη της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, πυροδότησε αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Φώτη Δημητριάδη και του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης Απόστολου Θεμελή, για να ψηφιστεί τελικά από το σύνολο της πλειοψηφίας και τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης του Στέφανου Δριστά.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Μετά από μακρά περίοδο επεξεργασίας τριών περίπου μηνών και τη συμβολή ομάδας πανεπιστημιακών του Εργαστηρίου Περιφερειακών Οικονομικών Αναλύσεων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα την πρώτη ενότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, με βάση το ογκώδες κείμενο που είχε διανεμηθεί στους συμβούλους.
Εισηγούμενος το θέμα, ο Δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης ανέφερε στο συμβούλιο τα εξής: Σήμερα, με την συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρώτης φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που αφορά το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την τριετία 2008-2010, ολοκληρώνουμε το πρώτο βήμα στη κατεύθυνση διατύπωσης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγραμματικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού στο Δήμο μας, με στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε αφενός την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής μας και αφετέρου την εσωτερική ανάπτυξη του Δήμου, εισάγοντας νέες μεθόδους διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούμε στις συνθήκες του σύγχρονου ανταγωνιστικού και απαιτητικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται για την άντληση πόρων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε έργα υποδομών, με τελικό στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του δημότη και να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες προσδοκίες του.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις Ενότητες. Η πρώτη αφορά τον Στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου μας -ενότητα την οποία καλούμαστε να εγκρίνουμε σήμερα. Η δεύτερη και η τρίτη (που αφορούν τον επιχειρησιακό και τον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου), βρίσκονται στο στάδιο των τελικών επεξεργασιών από τις αντίστοιχες Ομάδες Έργου του Δήμου μας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα παραδοθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου προκειμένου να εγκριθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έχει ιδιαίτερα αξία να σταθούμε κυρίως στο τρίτο και ουσιωδέστερο κεφάλαιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού, όπου διατυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα για το Δήμο μας και βάσει αυτού προσδιορίζεται η γενική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε στους ακόλουθους 5 επιμέρους στρατηγικούς στόχους:
Στη βελτίωση του επιπέδου ανάπτυξης, του εισοδήματος και της απασχόλησης και στη σύγκλιση με το επίπεδο ανάπτυξης του Νομού Ημαθίας.
Στην αξιοποίηση της γεωγραφικής εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη και του κομβικού σημείου στα δίκτυα μεταφορών για την προσέλκυση επενδύσεων.
Στην αξιοποίηση του πλέον παραγωγικού κάμπου της χώρας με την αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα.
Στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος.
Στη βελτίωση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής και στην αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.
Οι παραπάνω στρατηγικοί στόχοι αναλύονται περαιτέρω σε μέτρα παρεμβάσεων, τα οποία με τη σειρά τους εξειδικεύονται σε δεκάδες επιμέρους δράσεις, για κάθε μία από τις οποίες καταστρώνεται ιεραρχημένα ένας ρεαλιστικός επιχειρησιακός και οικονομικός προγραμματισμός, προκειμένου να υλοποιηθούν στη προσεχή τριετία. Οι προτεινόμενες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δράσεις, θα μπορούν να τροποποιηθούν και να συμπληρωθούν, στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που θα επακολουθήσει, από τις προτάσεις των φορέων και των πολιτών, που ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας για να συνεισφέρουν στη συνδιαμόρφωσή του, ώστε τελικά να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή.
Παράλληλα δε με την εκπόνηση και έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και προκειμένου να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, με την άντληση πόρων από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, σας ενημερώνω ότι έχουμε ήδη προχωρήσει:
Στην επιλογή τεχνικού Συμβούλου για την ανάπτυξη-εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας στις δημοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το Πρότυπο ISO 9001:2000, ώστε να εξασφαλίσουμε την διαχειριστική επάρκεια και να έχουμε δικαίωμα υποβολής, αυτοδύναμα, προτάσεων σε προσκλήσεις μέτρων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013.
Στη στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας, με δύο μόνιμους μηχανικούς που θα προσληφθούν με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, καθώς και ενός επιπλέον χημικού μηχανικού με διδακτορικό με τη διαδικασία της μετάταξής του στο Δήμο μας από τον Δήμο Λαμιέων όπου σήμερα υπηρετεί. Με τις ενέργειες αυτές εκπληρώνουμε το κριτήριο που έχει τεθεί και απαιτεί την ύπαρξη τριών τουλάχιστον μονίμων υπαλλήλων στις τεχνικές υπηρεσίες των φορέων, προκειμένου να έχουν διαχειριστική επάρκεια.
Στην κατάθεση στη Νομαρχία, στα πλαίσια σχετικού προγραμματισμού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τεχνικών δελτίων-προτάσεων 11 έργων, για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 9.270.000 ευρώ.
Στην ωρίμανση των μελετών έργων κατασκευής αποχετευτικών δικτύων και μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, για να τις υποβάλλουμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», ώστε να χρηματοδοτηθούν τα άκρως αναγκαία αυτά έργα για τον Δήμο μας.
Στην τροποποίηση του προγράμματος «Θησέας», ώστε να εντάξουμε σε αυτό όλες τις αναγκαίες μελέτες που κρίνονται σκόπιμες για την έγκαιρη και πλήρη ωρίμανση των έργων που θα προτείνει ο Δήμος μας σε Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2007-2013.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της μελετητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Βλόντζος, Γεωπόνος-Διδάκτορας Χωροταξίας με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομία, και ανέλυσε τους στόχους, το περιεχόμενο και τα αναμενόμενα οφέλη που θα προκύψουν για τον Δήμο από το έργο. Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Απόστολου Θεμελή, Στέφανου Δριστά και Σάββα Ανδρονίδη, που κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα, και όπως αναμενόταν το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε διαδικασία μετατροπής η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης
Με εισήγηση του Δημάρχου, μετά και από τη σύμφωνη ομόφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης που είχε ληφθεί τις προηγούμενες μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την έναρξη των διαδικασιών μετατροπής-προσαρμογής της υφιστάμενης αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Πλατέος προς τις σχετικές περί Επιχειρήσεων των ΟΤΑ διατάξεις του Ν. 3463/2006, ψηφίζοντας παράλληλα δαπάνη 7.500 ευρώ για την εκπόνηση δύο οικονομοτεχνικών μελετών, μία για τη σύσταση νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης στο Δήμο και μία δεύτερη για την τροποποίηση της υπάρχουσας Επιχείρησης ώστε να μετεξελιχθεί σε Επιχείρηση «ειδικών σκοπών», με αποκλειστικό αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών αποκομιδής των απορριμμάτων και καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.
Για το θέμα ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 269 του Κώδικα, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, όλες οι υφιστάμενες Επιχειρήσεις των ΟΤΑ α’ βαθμού υποχρεούνται, το αργότερο μέχρι τις 31-12-2008, να προσαρμοστούν προς το νέο καθεστώς που καθορίζει πλέον τα της νομικής υπόστασης και του πλαισίου της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου μας, έχει αναλάβει την υλοποίηση πλήθους δράσεων, άκρως απαραίτητων για την λειτουργία του Δήμου και την παροχή πολύτιμων υπηρεσιών προς τους δημότες, με κυριότερες εξ’ αυτών, την αποκομιδή των απορριμμάτων, την καθαριότητα των δημοτικών χώρων και εγκαταστάσεων, και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων που σχετίζονται με την πρόνοια και την κοινωνική μέριμνα («βοήθεια στο σπίτι», ΚΔΑΠ, κλπ.). Είναι, επομένως, μείζονος σπουδαιότητας θέμα για τον Δήμο μας η απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής αυτών των υπηρεσιών και η περαιτέρω επέκτασή τους και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2008 –που αποτελεί και το καταληκτικό χρονικό ορόσημο προσαρμογής όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς τις νέες διατάξεις του Κώδικα.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και με κύριο μέλημά μας την έγκαιρη και κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο προσαρμογή αυτής, πήραμε την πρωτοβουλία να κινήσουμε έγκαιρα τη διαδικασία μετατροπής της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, στην κατεύθυνση:
Πρώτον, να συστήσουμε νέα Κοινωφελή Επιχείρηση, μετά από εκπόνηση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία θα έχει ως καταστατικούς σκοπούς όλα τα αντικείμενα της υφιστάμενης Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης καθώς και νέα αντικείμενα που θα κριθεί ότι εξυπηρετούν καλύτερα τη λειτουργία του Δήμου (εκτός από την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς και τα πολιτιστικά τα οποία θα ασκεί ο νεοσυσταθείς Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου. Στη νέα αυτή Επιχείρηση αυτή θα μεταφερθεί το προσωπικό ανάλογων ειδικοτήτων που υπηρετεί στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης καθώς και όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση διαφόρων προνοιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Δεύτερον, να τροποποιήσουμε το καταστατικό της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, ώστε να παραμείνει σε λειτουργία με αποκλειστικό αντικείμενο την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και την αποκομιδή των απορριμμάτων, με την παραμονή σε αυτή του υφιστάμενου προσωπικού καθαριότητας.».

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι από την προτεινόμενη μετεξέλιξη δεν πρόκειται να θιγούν στο παραμικρό οι υπάλληλοι που ήδη εργάζονται στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης.
Με την πρόταση του Δημάρχου, διαφώνησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Απόστολος Θεμελής αντιπροτείνοντας να μεταφερθεί στο Δήμο το σύνολο των εργαζομένων της Επιχείρησης που απασχολούνται στην καθαριότητα και στην αποκομιδή απορριμμάτων. «Κάνετε νέες Επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, μόνο και μόνο για δημιουργήσετε νέες έμμισθες Διοικήσεις. Εμείς καταψηφίζουμε την πρότασή σας» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του Δημάρχου.


«Δεν πρόκειται να προβλεφθούν δαπάνες αποζημίωσης προς τους διοικούντες της νέας Επιχείρησης, όσο για την πρότασή σας να μεταφερθεί όλο το προσωπικό στο Δήμο, φαίνεται ότι δεν γνωρίζετε τι κόστος συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια που είναι αντικειμενικά ανεφάρμοστη και μη βιώσιμη δεδομένου ότι δεν αντέχει κάτι τέτοιο ο δημοτικός προϋπολογισμός, ιδιαίτερα στη σημερινή εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία που ταλανίζει όλους τους Δήμους» ανταπάντησε ο Δήμαρχος. Κινούμενη σε διαφορετική κατεύθυνση, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δια του επικεφαλής της κ. Στέφανου Δριστά, συμφώνησε απόλυτα με το σκεπτικό της πρότασης του Δημάρχου και ψήφισε το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: