Οι διαδικασίες ενοποίησης θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του
έτους
Του Παναγη Γαλιατσατου
Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα αποτελεί ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του. Ωστόσο, τα κρίσιμα ζητήματα αυτής της διαδικασίας δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα. Ετσι στο επίκεντρο της...
Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν τα πραγματικά δύσκολα ζητήματα αυτής της διαδικασίας. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτός ο μετασχηματισμός και το πόσο δημοκρατικός και μαζικός θα είναι.
Αν κρίνει κανείς από όσα δηλώνουν και διαρρέουν τα ηγετικά στελέχη του σχήματος, οι διεργασίες που θα ξεκινήσουν σήμερα θα καταλήξουν σε μια πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο και σε ένα ιδρυτικό συνέδριο του νέου σχήματος (δεν είναι βέβαιο ότι το όνομα θα διατηρηθεί, αν και υπάρχουν εισηγήσεις περί του αντιθέτου) ώς το τέλος του χρόνου. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αφού σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ασκήσει μνημονιακές πολιτικές, η οικονομία δεν θα ανακάμψει, θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους της και δεν θα αντέξει πέραν του Μαρτίου.
Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα κρίνεται αναγκαίος από όλους μετά την εντυπωσιακή εκλογική επίδοση στις 17 Ιουνίου. Οπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει κανείς την πίεση της πραγματικότητας και του κόσμου. Υπάρχουν ωστόσο σημεία στη διαδικασία μετάβασης που πρέπει να συζητηθούν, όπως η «συμφωνημένη αντιπροσωπευτικότητα». Οι συνεννοήσεις προβλέπουν ότι μόνον ένα μέρος των αντιπροσώπων στη συνδιάσκεψη θα είναι εκλεγμένοι από τη βάση (ούτως ή άλλως ο ΣΥΝ είναι η μόνη συνιστώσα που διαθέτει αξιόλογη οργανωμένη βάση) οι υπόλοιποι θα εκλεγούν -ή θα διοριστούν- από τις συνιστώσες. Η σχέση ανάμεσα σε εκλεγμένους και «εκλεγμένους των συνιστωσών» είναι ένα από τα βασικά σημεία τριβής. Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μαζικότητα και ευρύτητα και κάτι που σαφώς ευνοεί μια συντριπτική σχέση υπέρ της βάσης. Αυτό πάντως δεν είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτό. Για να παρακάμψει τις αντιστάσεις, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διευρύνει το εκλογικό σώμα μέσα από τον θεσμό των λαϊκών συνελεύσεων. Στα σχέδια της ηγεσίας είναι να γίνουν σε όλη τη χώρα ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις και να υπάρξουν και από εκεί αντιπρόσωποι ώστε να ενισχυθεί η μαζικότητα. Πρόκειται όμως για μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει τις διεργασίες. Κάποια στελέχη θεωρούν ότι η επιδιωκόμενη μαζικότητα και ευρύτητα του σχήματος θα οδηγήσει αναγκαστικά σε πιο μετριοπαθείς θέσεις. Συνιστώσες όπως η ΚΟΕ ωστόσο θεωρούν ότι μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις μπορεί να προκύψει ακόμα μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση του σχήματος.
Σε πολιτικό επίπεδο οδηγός για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα θα είναι το επικαιροποιημένο πολιτικό πρόγραμμα του Ιουνίου, με το οποίο τα μετριοπαθή στελέχη θεωρούν ότι έχουν κατοχυρώσει τρία πράγματα: τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και την απόρριψη της βίας. Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι ο σημερινός κατακερματισμός του κέντρου αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση και ότι η επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ εκεί είναι εφικτή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου