Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατθέτει στη Βουλή το νομοσχεδίο περί «Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών».
Παρότι δεν περιλαμβάνεται άρθρο περί τράπεζας γης, ωστόσο....
ικανοποιεί εν μέρει τους κτηνοτρόφους, δίνοντας τη δυνατότητα μίσθωσης βοσκότοπων μέσω δήμων. Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής για την άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μειώνονται από 7 ώς 12 μέλη, που ήταν παλαιότερα, σε 3, ενώ περιλαμβάνονται άρθρα και για τα αδέσποτα ζώα.

Η εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων έχει στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο- ποιοι είναι οι έμποροι που διακινούν νόμιμα προϊόντα και ποιοι όχι. Εξ ου και απαιτείται μια σειρά παραστατικών. Την ίδια στιγμή επιχειρείται πλήγμα κατά της αισχροκέρδειας με τη σύνδεση του Μητρώου με το Παρατηρητήριο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων.

Ετσι, αφού δεν μπορούν να βρεθούν οι παράνομοι, θα είναι γνωστοί οι νόμιμοι, ώστε να προφυλαχθούν οι παραγωγοί και κυρίως οι κτηνοτρόφοι, που πλήττονται σοβαρά από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τα βαφτίσια κρέατος. Ωστόσο, το ζήτημα των παράνομων εισαγωγών, με επιτόπιους ελέγχους ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, παραμένει το ζητούμενο, ενώ τίθεται κι ένα ζήτημα για τη γραφειοκρατία που απαιτείται για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών.

Το Μητρώο προβλέπεται να είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή που θα παρέχει πληροφορίες.

Η εγγραφή των εμπόρων αγροτικών προϊόντων είναι υποχρεωτική, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα, και αφορά εμπόρους/εταιρείες αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, δηλαδή παραγωγικών μέσων για τη γεωργία, εμπόρων λιπασμάτων, ζωοτροφών, εισαγωγέων ζιζανιοκτόνων κ.ά.

Δικαιολογητικά για εγγραφή

Οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο παίρνουν μοναδικό ειδικό αριθμό εγγραφής (ΕΑΕ) κι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους χορηγείται ετήσιο πιστοποιητικό εγγραφής. Τα δικαιολογητικά κατατίθενται το αργότερο ώς την 30ή Απριλίου κάθε χρόνο.

Βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση ΕΑΕ είναι:

* Να έχει ήδη ως έμπορος Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), σε τομείς εμπορικής δραστηριότητας σχετικούς με την αγροτική οικονομία, ώστε να υπάρχει ενιαία φορολογική ταυτότητα απέναντι σε όσους συναλλάσσεται μαζί τους. Η αναγραφή του ΕΑΕ επιβάλλεται σε όλα τα παραστατικά και σε όσες εμπορικές πράξεις αφορούν αγροτικά προϊόντα.

* Να καταθέσει εγγυητική επιστολή από 5.000 ― ώς 100.000 ― ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του εμπόρου. Εναλλακτικά, η εγγυητική επιστολή μπορεί να παραλειφθεί με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, εφόσον υπάρξει δυνατότητα υποβολής αποδεικτικών δικαιολογητικών για πάγια περιουσιακά στοιχεία που παρέχουν εγγυήσεις για την αξιοπιστία του.

* Δικαιολογητικά που προβλέπονται: αίτηση με πλήρη στοιχεία ταυτότητας του ατόμου ή της επωνυμίας της επιχείρησης ή των νόμιμων εκπροσώπων, ΑΦΜ, αρμόδια ΔΟΥ, έδρα, βεβαιώσεις φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, βεβαίωση εγγραφής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, πιστοποιητικό από Πρωτοδικείο ότι δεν τελούν υπό πτώχευση, δεν έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για αδικήματα απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στον «Τειρεσία», βεβαίωση ποινικού μητρώου τύπου Β.

Με το άρθρο 8, ρυθμίζονται και ορισμένα ειδικά θέματα που αφορούν βοσκοτόπια και αδέσποτα ζώα. Προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών σε δήμους αλλά και στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος Α.Ε., εφόσον υπάρχει κτηνίατρος.

Τα βοσκοτόπια που ανήκουν στους ΟΤΑ μπορούν να ενοικιάζονται στους δημότες για τη βοσκή των ζώων τους. Η διάρκεια μίσθωσης μπορεί να διαρκεί μέχρι 3 κτηνοτροφικές περιόδους, θερινές ή χειμερινές.

Δίνεται η δυνατότητα να εκδοθεί άδεια πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, εφόσον στο κατάστημά τους εργάζεται υπεύθυνος επιστήμονας (κτηνίατρος, φαρμακοποιός κ.ά.), ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που ήταν στον ΕΦΕΤ περνούν στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: