Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Για τη θέση "12"

Επανήλθε στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το ζήτημα της επιλογής του χώρου όπου προβλέπεται να γίνει η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του νομού Ημαθίας. Ο λόγος, για τη γνωστή θέση «12».
Είχαμε αυτή την εξέλιξη με αφορμή την αποτυχημένη βουτιά θανάτου του Ζαχόπουλου αφού και στο θέμα αυτό ήταν «μπλεγμένο» το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) το οποίο γνωμοδότησε πλην όμως ο τέως γραμματέας αποφάσισε και προ ημερών ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης ακύρωσε όλες τις αποφάσεις ακόμα και την επίσημη δέσμευσή του που είχε δώσει στους δημάρχους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ημαθία.
Στο θέμα αυτό υπάρχουν δυο αντικρουόμενες απόψεις. Η πρώτη, που είναι και πλειοψηφική, προτείνει και έχει ως τώρα καταφέρει να δρομολογήσει τη περιβόητη θέση «12». Μια θέση που για όσους δε γνωρίζουν ανήκει διοικητικά στα όρια του δήμου Μακεδονίδος πλην όμως βρίσκεται πολύ κοντά στη Βέροια και στη Βεργίνα αλλά και στο ποταμό Αλιάκμονα.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια ομάδα φορέων όπως το παράρτημα του ΤΕΕ στην Ημαθία, ο δήμος Βεργίνας και η μειοψηφία του δήμου Βέροιας με επικεφαλής τον Σκουμπόπουλο.
Η πλευρά αυτή προτείνει να γίνει η μονάδα στη θέση «6» που βρίσκεται στο αγρόκτημα Μελίκης λίγο έξω από την έδρα του ομώνυμου δήμου.
Και οι δυο πλευρές έχουν επιχειρήματα που ενισχύουν την άποψή τους. Οι της πρώτης άποψης υποστηρίζουν ότι δεν απειλείται ο ποταμός ούτε το περιβάλλον γενικότερα αφού θα ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει η μελέτη.
Οι απέναντι απαντάνε ότι το περιβάλλον θα ρυπανθεί και παράλληλα θα απαξιωθεί ο ιστορικος χώρος της Βεργίνας.
Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι πρέπει τάχιστα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Μια λύση που να έχει προοπτική μακροημέρευσης και λειτουργικότητας.
Δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το χάλι των χωματερών που είναι διάσπαρτες σε όλο το νομό, των σκουπιδοτόπων που είναι πηγές μόλυνσης για την Ημαθία.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτεύον καθήκον για όλους τους πολίτες και πολύ περισσότερο για τους θεσμικούς του εκπροσώπους. Το ζήτημα των σκουπιδιών είναι άκρως πολιτικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να πάρουν θέση και τα κόμματα, οι οργανώσεις του στο νομό. Να βγουν και να ενημερώσουν τον κόσμο για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης, το κόστος της που θα επιβαρύνει τους πολίτες και θα είναι υπέρογκο, για το γεγονός ότι η επένδυση δε γίνεται από τις δημόσιες επενδύσεις κλπ.
Αυτό το ρόλο τα κόμματα τον έχουν αφήσει σε άλλους παράγοντες, ιδιώτες και μη και αναρωτιέμαι γιατί υφίστανται αν δεν συμμετέχουν στα μεγάλα αλλά και μικρά προβλήματα του λαού.
Αρκετά πήγε αυτή η κατάσταση και όσο αργεί να βρεθεί λύση εκτός της ρύπανσης στο περιβάλλον αυξάνεται και το κόστος ανα κάτοικο που θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε όταν και όποτε δοθεί η όποια λύση.
Αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: