Με διήμερο αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους, την Παρασκευή 31 Αυγούστου και το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνονται για τη φετινή περίοδο οι προβολές του δημοτικού θερινού κινηματογράφου Αλεξάνδρειας. Το αφιέρωμα, με τίτλο «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια», περιλαμβάνει την προβολή 22 ταινιών που βραβεύθηκαν και διακρίθηκαν στο 34ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο...
digi2011 Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών. Οι προβολές ξεκινούν στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.
Παρασκευή 31 Αυγούστου (πρώτη ημέρα) – διάρκεια προβολής: 149 λεπτά
• “ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΕΣΤΗ”, σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανελλόπουλος (18 λεπτά)
• “TOOTHBRUSHES”, σκηνοθεσία: Νίκος Μπρανίδης-Γιάννης Μπουγιούκας (5 λεπτά)
• “ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ”, σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης (18 λεπτά)
• “ΗΓΕΤΗΣ”, σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκας (28 λεπτά)
• “ΚΟΦ’ ΤΟ!”, σκηνοθεσία: Βασίλης Καλαμάκης (14 λεπτά)
• “ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ”, σκηνοθεσία: Ανδρέας Σιαδήμας (17 λεπτά)
• “O ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Ο ΦΡΕΝΤΥ”, σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη (20 λεπτά)
• “GRAN PARTITA”, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας (15 λεπτά)
• “UNDER STRESS”, σκηνοθεσία: Πάρης Πατσουρίδης (10 λεπτά)
• “FLIGHT AT THE MUSEUM”, σκηνοθεσία: Δημήτρης Δελινικόλας (4 λεπτά)
( συνολική διάρκεια προβολής 1ης μέρας: 149 λεπτά )
Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου (δεύτερη ημέρα) – διάρκεια προβολής: 138 λεπτά
• “ΠΙΣΤΟΜΑ”, σκηνοθεσία: Γιώργος Φουρτούνης (18 λεπτά)
• “IRIS”, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σιπσίδης (15 λεπτά)
• “Η ΝΥΦΗ”, σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος (6 λεπτά)
• “MUSIKHOF”, σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος (10 λεπτά)
• “ΤΖΑΦΑΡ”, σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη (3 λεπτά)
• “ΕΛΕΝΗ”, σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος (13 λεπτά)
• “MAKE UP”, σκηνοθεσία: Χρήστος Μασσαλάς (20 λεπτά)
• “IF YOU HAVE NO PLACE TO CRY”, σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαραγκός (11 λεπτά)
• “THE FIDDLER”, σκηνοθεσία: Στελάνα Κληρή (16 λεπτά)
• “ΦΑΓΑΝΑΣ”, σκηνοθεσία: Νίκος Χρονόπουλος (12 λεπτά)
• “HUMAN NATURE”, σκηνοθεσία: Νάσος Βακάλης (3 λεπτά)
• “DEAD ON TIME”, σκηνοθεσία: Ανδρέας Λαμπρόπουλος-Κώστας Σκύφτας (11 λεπτά)
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του '80 από την Πολιτεία. Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσετε και ανανεώνεται... Έτσι, εκτός από το Εθνικό Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ, όπου διαγωνίζονται-παρουσιάζονται στα παράλληλα αφιερώματα ταινίες κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο. Ήδη από τον πρώτο χρόνο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Διεθνές Τμήμα είναι εντυπωσιακός. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στο Φεστιβάλ Δράμας οι νέοι κινηματογραφιστές είναι πως πολλοί απ’ αυτούς θεωρούν πως η συμμετοχή και βράβευσή τους στο Φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο, τόσο για την αναγνώριση του έργου τους όσο και για την περαιτέρω καλλιτεχνική πορεία τους. Παράλληλα, το χρηματικό ύψος των βραβείων καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την συμμετοχή τους. Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην προβολή των ταινιών αλλά και στην δημιουργία φιλικής ατμόσφαιρας. Θεωρεί πως οι καλλιτέχνες δεν είναι αποκομμένοι από τον κόσμο αλλά ζουν, αναπνέουν και πρέπει να διασκεδάσουν… Αυτό δεν είναι άλλωστε και ο κινηματογράφος; Από τον Αύγουστο του 1996, το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την σημασία και το κύρος του Φεστιβάλ της Δράμας, το ενέταξε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων. Η ένταξη είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή σ’ ένα πολιτιστικό δίκτυο Πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και τη θεσμοθέτηση απρόσκοπτης χρηματοδότησης εξ ίσου από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Δήμος Δράμας. Το Φεστιβάλ έρχεται σε επαφή με άλλα αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ, καλεί ανθρώπους του διεθνούς κινηματογράφου, οι οποίοι μεταδίδουν την γνώση και την πείρα τους στους νέους κινηματογραφιστές, διοργανώνει αφιερώματα σε διεθνείς κινηματογραφίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για καλλιτεχνική ενημέρωση αλλά και στην αναγκαία κρίση και σύγκριση. Σήμερα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τόσο το Διεθνές όσο και το Ελληνικό, έχει εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, εθνικής όσο και διεθνούς εμβέλειας.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προβολής της μικρού μήκους ταινίας, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό του τη διοργάνωση προβολών σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, οι βραβευμένες ταινίες του ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εντάσσονται σ’ ένα «μακρύ ταξίδι» επαφής με το κινηματογραφόφιλο κοινό, που κάθε χρόνο αποδεικνύει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον του γι’ αυτές. Το φετινό πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Ταξιδεύει…» έχει περιοδεύσει έως τώρα σε Θεσσαλονίκη, Μόναχο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο, Σαλαμίνα, Χίο, Κομοτηνή, Αστυπάλαια, Κιλκίς, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Χανιά, Ξάνθη, Χαλκίδα, Φιλιατρά, Τρίκαλα Θεσσαλίας, Ηλιούπολη, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Λεμεσό, Λευκωσία, Πάφο, Θάσο, Ρέθυμνο, Βόλο, Άρτα, Αλεξανδρούπολη, Λευκάδα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Σπάρτη, Άστρο Κυνουρίας, Μονεμβασιά, Γύθειο, Πάτρα, Ιτέα, Νέα Μάκρη, Σέρρες, Κω, Πετρούπολη, Ύδρα, Αγρίνιο, Αργυρούπολη, Ξυλόκαστρο, Δερβένι, Νέα Πέραμο Καβάλας, Καρπενήσι και Ρόδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου