Την ώρα που η κρίση στη Συρία κλιμακώνεται καθημερινά, οι ανθρωπιστικές ανάγκες - τόσο εντός της Συρίας όσο και στις γειτονικές χώρες – αυξάνονται σημαντικά. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντά τους. Η ιατρική και ...
ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία είναι περιορισμένη και η παροχή βοήθειας από διεθνείς οργανώσεις – όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) – συναντά σοβαρά εμπόδια. Οι MSF έχουν ενισχύσει την ανταπόκρισή τους στις γειτονι! κέςχώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ, για τους πρόσφυγες που διασχίζουν κατά κύματα τα σύνορα της Συρίας.
«Στο Λίβανο, οι Σύροι πρόσφυγες στους οποίους παρέχουμε βοήθεια δεν έχουν τα χρήματα για την ιατρική τους περίθαλψη», εξηγεί ο Φάμπιο Φοργκιόνε, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Λίβανο. «Αν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα από το ξεκίνημα της κρίσης και πολλές από αυτές είναι ακόμα παρούσες, η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να ενισχυθεί η παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες από τη Συρία.»
Στις 20 και 21 Ιουλίου ένα νέο κύμα χιλιάδων Σύρων έφτασε στο Λίβανο. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν στις μεθοριακές περιοχές και στην κοιλάδα Μπέκαα (Bekaa), όπου έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο πολλοί πρόσφυγες.
Έρευνα που διενεργήθηκε από τους MSF τον Ιούνιο του 2012 σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και την υγεία των Σύρων προσφύγων, καταδεικνύει ότι πολλοί από αυτούς ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, με ψυχολογικά προβλήματα και χωρίς την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες.
Περίπου 889 οικογένειες πήραν μέρος στην έρευνα στην Τρίπολη και το Γουάντι Καλέντ (Wadi Khaled), στο βόρειο Λίβανο και την κοιλάδα Μπέκαα, στο νότιο Λίβανο. Οι περισσότεροι έρχονται από την πόλη Χομς και εγκατέλειψαν τη Συρία επειδή η κατάσταση ήταν επικίνδυνη και δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Σχεδόν οι μισοί από όσους ρωτήθηκαν είχαν χάσει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς, τους τελευταίους έξι μήνες στις συγκρούσεις της Χομς. Οι περισσότεροι έφτασαν στο Λίβανο με πολύ λίγα πράγματα στην κατοχή τους, έχοντας αφήσει πίσωσυγγενείς, σπίτια, περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις.
Οι συνθήκες διαβίωσης για πολλούς πρόσφυγες στο Λίβανο είναι σκληρές. Οι MSF εκτιμούν ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι ζουν συνωστισμένοι σε καταφύγια στο Γουάντι Καλέντ και την κοιλάδα Μπέκαα. Εντός της Συρίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, πολλοί συνεχίζουν να φοβούνται για την ασφάλειά τους. Στην πόλη της Τρίπολης, στο μεταξύ, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μοιραστούν ένα διαμέρισμα.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες και πολλοί υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο έχουν εξετάσει περίπου 800 άτομα. Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι υπέστησαν βασανιστήρια στη Συρία. Με δεδομένη την τρέχουσα εσωτερική πολιτική αστάθεια και τις συνθήκες ασφαλείας, πολλοί από τους πρόσφυγες δεν θεωρούν το Λίβανο ως ασφαλές καταφύγιο.
Παράλληλα οι MSF, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο εξέτασαν 5,800 ασθενείς για γενικές παθήσεις, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία πολλών Σύρων προσφύγων να λάβουν περίθαλψη για χρόνιες παθήσεις- όπως ο διαβήτης, το άσθμα, η υπέρταση, καρδιαγγειακές ασθένειες – είτε λόγω κόστους, είτε γιατί δεν ήταν διαθέσιμη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, 25% των ασθενών έπασχαν από χρόνια ασθένεια που έχρηζε περίθαλψης και το 19% δεν λάμβανε τη φροντίδα που είχε ανάγκη.
Τέσσερις στους δέκα από τους ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι ήταν αδύνατον να πάνε σε νοσοκομείο στο Λίβανο είτε λόγω απαγορευτικού κόστους, είτε λόγω επικινδυνότητας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν το αίτημά τους να λάβουν άδεια για να εργαστούν στη Συρία. Η οργάνωση είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τις ιατρικές και χειρουργικές της ομάδες και είναι αποφασισμένη να εργαστεί ανεξάρτητη, παρέχοντας ιατρική φροντίδα σε όποιον την έχει ανάγκη. Οι MSF συνεχίζουν από γειτονικές χώρες να υποστηρίζουν ένα δίκτυο Σύρων γιατρών και αυτοσχέδιων νοσοκομείων στη Χομς, τη Ντερά, τη Δαμασκό και την Ιντλιμπ, παρέχοντάς τους προμήθειες και φάρμακα.
Στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ, που συνορεύουν με τη Συρία, οι MSF παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, τη Συρία και το Ιράκ. Οι ομάδες των MSF, στις χώρες αυτές, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προκύπτουν από τις συγκρούσεις στη Συρία. Στο Λίβανο, οι MSF έχουν διαθέσιμες ιατρικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης και είδη πρώτης ανάγκης για 10.000 άτομα σε περίπτωση που περεταίρω επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία προκαλέσει μαζικό κύμα προσφύγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου