Συζητάμε (η εφημερίδα ΕΠΟΧΗ) με τον δημοσιογράφο και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Νταβανέλο, για τη διορισμένη κυβέρνηση, την προοπτική της Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ και τις κοινωνικές δυνάμεις του που αποχωρούν, τις συμμαχίες, τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υποστηρίζουμε φανατικά την πολιτική τής συμπαράταξης της αριστεράς», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «Αυτή η πολιτική έχει ονοματεπώνυμο: οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βήματα μεγαλύτερης ενότητας δράσης είναι απαραίτητα πρωτίστως για το κίνημα και τους αγώνες, αλλά και για να δοθεί μια εναλλακτική πολιτική προοπτική στον κόσμο».
Τη συνέντευξη πήρε
η Ιωάννα Δρόσου
Η νέα κυβέρνηση έδειξε την ανάλγητη στάση της απέναντι σε όσους αντιδρούν με τις συλλήψεις συνδικαλιστών της ΔΕΗ από την κατάληψη του Χολαργού. Τι στίγμα δίνει η κυβέρνηση Παπαδήμου;Πρόκειται για μια κυβέρνηση μηδενικής ανοχής απέναντι στην κοινωνία, η οποία θα επιχειρήσει με καλπασμό να τρέξει το πρόγραμμα, που είχε επεξεργαστεί πρώτα η κυβέρνηση Παπανδρέου και που δεν μπόρεσε να περάσει: χαράτσια, εφεδρεία, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα... Από την άλλη, η κοινωνία δίνει μηδενική περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση και αυτό αναδεικνύεται από τις κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια.
Ο κόσμος αναγνωρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου;Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα πραξικόπημα, προκειμένου να επιβληθεί ένα ακραία αντιδραστικό, αντεργατικό και αντικοινωνικό πρόγραμμα και γι’ αυτό κινητοποιείται. Αυτή τη διάθεση του κόσμου πρέπει να την οργανώσουμε κινηματικά αλλά και πολιτικά και να της δώσουμε προοπτική. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα της περιόδου για την Αριστερά.
Γίνονται διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ σ’ επίπεδο ηγεσίας και στελεχών, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες κόσμου απαγκιστρώνεται από τους κόλπους του.
Οι διεργασίες του ΠΑΣΟΚ έχουν δύο χαρακτηριστικά. Όσες γίνονται σε στελεχικό επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, δεν αναπτύχθηκε ποτέ μια αριστερή πτέρυγα, μια αυθεντικά σοσιαλδημοκρατική τάση. Από την άλλη, κόσμος της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ σπάει με πολύ γρήγορο ρυθμό από την επιρροή του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αριστερά. Αυτός ο κόσμος πρέπει να κερδηθεί στην αριστερά και όχι σε μια καινούργια αυταπάτη.
Οι αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να συγκροτήσουν αυτή την αριστερή πτέρυγα;Δεν συγκροτούν ενιαίο ρεύμα. Είναι τιμητικό γι’ αυτούς ότι δεν ψήφισαν το μνημόνιο ή τα μέτρα, αλλά δεν αρκεί. Δεν έχουμε δει, σχεδόν από κανέναν, μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση που να τους συγκροτεί ως τάση.
Γίνεται μια προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν ευρύτερες αντιμνημονιακές συμμαχίες. Μπορεί να προκύψει συνεργασία με όσους αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ;Η, μέχρι τώρα, κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα παρέμβει στις εξελίξεις με την ταυτότητά του, τη διακήρυξη και τη δομή του, και όποιος συμφωνεί με αυτά είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό που δεν έχουμε συζητήσει, είναι το να συγκροτηθεί κάτι άλλο στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιστεύεις ότι θα ήταν προωθητική μια τέτοια εξέλιξη;Όχι. Θα ήταν αποπροσανατολιστικό και, με αυτή την έννοια, πολιτικά επικίνδυνο. Θα άνοιγε μια διαδικασία μετατόπισης στην αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί σε καμία περίπτωση.
Με την υπόλοιπη αριστερά συνεχίζονται οι συζητήσεις για συμμαχίες;Υποστηρίζουμε φανατικά την πολιτική τής συμπαράταξης της αριστεράς. Και αυτή η πολιτική έχει ονοματεπώνυμο: οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βήματα μεγαλύτερης ενότητας δράσης είναι απαραίτητα πρωτίστως για το κίνημα και τους αγώνες, αλλά και για να δοθεί μια εναλλακτική πολιτική προοπτική στον κόσμο. Αυτή τη λύση οφείλει να παρουσιάσει η αριστερά σχετικά σύντομα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 υπάρχει -ανεξάρτητα από το αν θεωρούσαμε όλοι σοσιαλιστικές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης- μια συκοφάντηση της έννοιας του σοσιαλισμού, η οποία πρέπει ν’ αποκατασταθεί. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ξανά ότι ο σοσιαλισμός είναι ελκυστική, ρεαλιστική και ουσιαστικά η μόνη λύση απέναντι στο αδιέξοδο του συστήματος. Για όλους αυτούς τους λόγους η προώθηση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα φέρει την κλιμάκωση της αντίστασης. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα και γι’ αυτό ο κρίσιμος κρίκος αυτή τη στιγμή είναι οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η ηγεσία του ΚΚΕ αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η βάση του κόμματος πιέζει για να συναντηθεί με τα κινήματα. Θα μπορέσει να ανατρέψει τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ;Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συνεχίσει μονομερώς την ενωτική πολιτική απέναντι στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έχουμε ήδη δει ότι η ενότητα δράσης είναι μια ιδέα που συνεπαίρνει μεγάλα τμήματα της βάσης της Αριστεράς. Οφείλουμε να τη συνεχίσουμε -όχι υποκριτικά, αλλά απολύτως έντιμα- και να πάρουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που θα την προωθούν και θα την κάνουν αποτελεσματική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χωράει στην πρόταση για τη συγκρότηση ενός πατριωτικού παλλαϊκού μετώπου;Είναι ανάγκη η μετωπική διεργασία αντίστασης στο μνημόνιο να έχει στον πυρήνα της την αριστερά, ώστε να έχει πολιτική αποτελεσματικότητα, αλλά και προοπτική. Και σε αυτές τις διεργασίες διεξάγεται μια κρίσιμη πολιτική, ιδεολογική και στρατηγική συζήτηση, την οποία η αριστερά πρέπει να σημαδέψει. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν διάφορες απόψεις για μετα-αριστερή συγκρότηση αντίστασης απέναντι στο μνημόνιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πισωγύρισμα. Η αριστερά δεν μπορεί να παίξει με τον πατριωτισμό και εθνικισμό.
Η Γραμματεία έχει καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ;Δεν συμμερίζομαι την ικανοποίηση πολλών συντρόφων. Νομίζω ότι είμαστε ακόμα κάτω από τις απαιτήσεις της πολιτικής περιόδου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανώσεις που τον συγκροτούν πρέπει να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στο κοινωνικό μέτωπο αντίστασης από τα κάτω και σε αυτή τη βάση οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες πρέπει να αναδειχθούν οι καλύτεροι εκπρόσωποι της ιδέας της ενότητας της αριστεράς με ανατρεπτική, ριζοσπαστική, αριστερή πολιτική.
Ποιος ο ρόλος του Μετώπου Α-Α σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ;Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής βγήκε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως μια διαμαρτυρία σε μια συγκεκριμένη περίοδο, όπου η ηγεσία του Συνασπισμού μετέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ μια λάθος πολιτική γραμμή. Κάνουμε μια προσπάθεια διαλόγου προτείνοντας πολιτικές θέσεις και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα ρεύμα ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
O ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει όσους σκοπέλους τον οδήγησαν σε κρίση;Οι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίστηκε πολιτικά μια περίοδος, τι γραμμές προέκυψαν και τι προοπτικές προσπάθησε να χτίσει. Αν σ’ αυτά υπάρχουν ανταγωνιστικές αποκλίσεις, θα έχουμε ξανά πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στον κόσμο μας -και σωστά- η αίσθηση ότι μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε από κοινού την περίοδο μ’ έναν τρόπο εποικοδομητικό για τον ίδιο τον κόσμο που αναφέρεται στην αριστερά. Η αντιμετώπισή μας αυτή την περίοδο δεν πρέπει να είναι εκλογοκεντρική. Θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή το κίνημα, η προσπάθεια ν’ απονομιμοποιήσουμε το χρέος και ν‘ ανατρέψουμε την κυβέρνηση και όλες τις συμφωνίες με τους δανειστές...
ΕΠΟΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου