του
Αλ. Κόντη
Δάφνες παγκόσμιας βιοκλιματικής πρωτοπορίας διεκδικεί ο σχεδιασμός ενός καινούργιου... ποταμού μέσα στο κέντρο της Κατερίνης, ο οποίος αναμένεται να καταπολεμήσει την άνοδο της θερμοκρασίας που βιώνει η πόλη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι και 2,5 βαθμούς Κελσίου!
Το εντυπωσιακό σχέδιο βασίζεται στην... αποκάλυψη του Μοσχοπόταμου, ενός υδροφόρου ορίζοντα που διέσχιζε την πόλη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν και καλύφθηκε με άσφαλτο για να μετατραπεί σε υπόγειος αγωγός όμβριων υδάτων. Με την καινούργια παρέμβαση, οι δημοτικές αρχές επιχειρούν να εισάγουν στην πρωτεύουσα της Πιερίας τη νέα λογική των αστικών αναπλάσεων που στοχεύει στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην... αποκήρυξη της τσιμεντοποίησης. Πέραν τούτου όμως, μόλις το έργο ολοκληρωθεί, η πόλη θα έχει αποκτήσει ένα νέο σημείο αναφοράς, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η σημερινή οδός 19ης Μαΐου, που καλύπτει τον Μοσχοπόταμο, θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο βιοκλιματικό πάρκο της Ελλάδας, καλύπτοντας μια συνολική έκταση 71,5 στρεμμάτων!
«Το νέο πάρκο θα είναι γραμμικό, που σημαίνει ότι δεν θα περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη έκταση αλλά θα τέμνει κάθετα την πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν το σύνολο των γειτονιών της Κατερίνης θα καρπωθούν τα οφέλη της ανάπλασης», δηλώνει ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης.
Τεχνητός χείμαρρος
Ο σχεδιασμός του πάρκου προβλέπει την φύτευση συνολικά 1.647 δένδρων, καθώς και τη δημιουργία ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων, οι οποίοι θα απλώνονται σε ένα μήκος κοντά στο ενάμιση χιλιόμετρο. Κατά μήκος του αναγεννημένου Μοσχοπόταμου θα δημιουργηθούν 14 πεζογέφυρες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να περνούν από τη μία πλευρά στην άλλη, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει άλλες επτά γέφυρες διέλευση αυτοκινήτων, οι οποίες θα έχουν ύψος 2 μέτρων και πλάτος 8 μέτρων. Η κορωνίδα του νέου πάρκου όμως θα είναι η αποκατάσταση της ιστορικής πορείας του ποταμού που διέσχιζε την Κατερίνη. Στην πραγματικότητα ο Μοσχοπόταμος θα παραμείνει υπογειοποιημένος, η επιφάνειά του όμως δεν θα καλύπτεται από άσφαλτο, αλλά από έναν νέο τεχνητό χείμαρρο.
«Στις δύο άκρες του πάρκου θα έχουμε δύο υδάτινες δεξαμενές, οι οποίες δεν θα είναι ορατές. Στην ουσία, αυτό που θα δημιουργηθεί θα είναι ένα τεχνητό κανάλι, το οποίο όμως θα πατάει επάνω στην ιστορική πορεία του Μοσχοπόταμου. Το νερό που θα τρέχει θα ανακυκλώνεται συνεχώς μέσω των δεξαμενών», αναφέρει η αντιδήμαρχος Κατερίνης, Πόπη Τζουμέρκα – Μπατάλα.
«Η κάλυψη του Μοσχοπόταμου με άσφαλτο ήταν ένα περιβαλλοντικό ατόπημα, το οποίο βέβαια βασιζόταν στη λογική προηγούμενων δεκαετιών που υπήρχε για τις αστικές αναπλάσεις και δυστυχώς συναντάται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι η τοποθέτηση ασφάλτου και τσιμέντου εκεί που κάποτε υπήρχε τρεχούμενο νερό υποβάθμισε το κλίμα της πόλης», αναφέρει ο δήμαρχος Σ. Χιονίδης, προσθέτοντας πως η βιοκλιματική λογική των αστικών αναπλάσεων έχει τα εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, στις αναπλάσεις που έχουμε κάνει δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου. Το βιοκλιματικό πάρκο θα δημιουργηθεί με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία. Από τα 71.567 τετ. μέτρα, τα 36.000 θα καλυφθούν με πράσινο, δηλαδή δένδρα, θάμνους και χαμηλή βλάστηση, το τεχνητό κανάλι θα απλώνεται σε 9.370 τετ. μέτρα, ενώ θα υπάρχουν άλλα 16.200 τετ. μέτρα με χώμα και κυβόλιθους. Οι ασφάλτινες επιφάνειες, θα περιορίζονται στο 10% του πάρκου και θα επιστρωθούν βέβαια με νέου τύπου ψυχρά υλικά, τα οποία δεν έχουν αρνητικές συνέπειες στο κλίμα και την ατμόσφαιρα της πόλης», καταλήγει ο δήμαρχος Κατερίνης.
Διεκδικεί χρηματοδότηση με όπλο την ρύθμιση του αστικού κλίματος
«Ο φάκελος της προτεινόμενης Πράξης, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά ειδικών προς το αντικείμενο Μελετών, συντάχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και υποβλήθηκε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που αποτελεί τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Προγράμματος προκειμένου να αξιολογηθεί προς ένταξη και χρηματοδότηση», τόνισε ο δήμαρχος Σ. Χιονίδης, αντί για τις δηλώσεις του που από συντακτικό λάθος διατυπώθηκαν λανθασμένα στο φύλλο της Real planet την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, παρερμηνεύοντας το περιεχόμενο των λεγομένων του.
Η καταπολέμηση του φαινομένου της «θερμικής νησίδας», της κλιματικής ανωμαλίας που παρατηρείται το καλοκαίρι σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών αστικών κέντρων, είναι το στοιχείο που θα προωθήσει ο δήμος Κατερίνης για να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση των έργων ανάπλασης από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν στα 5,7 εκατ. ευρώ.
«Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να θεωρηθούν οδηγός για πολλές ελληνικές πόλεις που το καλοκαίρι βλέπουν τη θερμοκρασία τους να εκτοξεύεται εξαιτίας της ασφάλτου και του τσιμέντου», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Θεοδοσίου. «Η ανάδειξη ενός υδροφόρου ορίζοντα είναι το πιο αποδοτικό μέτρο καταπολέμησης της θερμικής νησίδας. Αρκεί να σημειώσουμε πως μια μικρή λιμνούλα σε ένα πάρκο μπορεί να επηρεάσει θετικά το αστικό κλίμα σε ακτίνα δύο τετραγώνων. Σε μια μεσαία πόλη όπως η Κατερίνη το τρεχούμενο νερό ενός τεχνητού καναλιού έχει πραγματικά τη δυνατότητα να δροσίσει το αστικό κλίμα», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
ΠΗΓΗ: Realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου