Τη δυναμική του κινήματος των Αγανακτισμένων πριν κα μετά τις βουλευτικές εκλογές συζητά με την «Εποχή», ο 26χρονος Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο οικονομολόγος που κατάφερε να κερδίσει στη Μάλαγα την έδρα που είχε χάσει η Ενωμένη Αριστερά το 2008, αποτελώντας τον πρώτο ακτιβιστή του κινήματος των Αγανακτισμένων της 15-Μ που εκλέγεται στη βουλή. Ο Α. Γκαρθόν υπήρξε από τους πρωταγωνιστές του κινήματος των Αγανακτισμένων, προερχόμενος από την ΕΑ και το ΑΤΤΑC.
Τη συνέντευξη πήρε
ο Αργύρης Παναγόπουλος
Τα αριστερά και δημοκρατικά κόμματα σημείωσαν άνοδο στις...εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, με εξαίρεση ασφαλώς τους σοσιαλιστές. Μπορεί να πει κανείς ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων και τα άλλα κινήματα αποτέλεσαν μια διέξοδο για τη συμμετοχή του κόσμου στην πολιτική;
Παρά την άνοδο της δεξιάς, θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα με κάποια ελπίδα. Η Ενωμένη Αριστερά κατέγραψε μεγάλη άνοδο σε ψήφους, που δεν ανταποκρίνεται στην κοινοβουλευτική της ομάδα, γιατί έχουμε ένα ληστρικό εκλογικό νόμο. Είχαμε 2 βουλευτές και βγάλαμε 11. Στη Μάλαγα φθάσαμε το 9 με 10%.
Η επιτυχία της ΕΑ οφείλεται στη συνεχή πορεία σύγκλισής της με τα κοινωνικά κινήματα, τον κόσμο της αριστεράς, τους συνδικαλιστές και με την όποια οργανωμένη αντίσταση του κόσμου εναντίον της κρίσης. Η πολιτική της ΕΑ απέδωσε τους καρπούς της. Οι εκλογές αποτελούν ένα δευτερεύον θέμα, γιατί το πρωταρχικό είναι η σύγκλιση και συνεργασία της ΕΑ με τους κοινωνικούς πρωταγωνιστές της εποχής μας στους δρόμους, τις πλατείες και τους χώρους εργασίας.
Στους ίδιους αγώνες συναντήθηκε κόσμος από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές και ιστορία. Αυτή τη φορά άφησαν τις αντιπαραθέσεις, για να δουλέψουν για ένα κοινό σχέδιο.
Το Λαϊκό Κόμμα πήρε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ερμηνείες της νίκης του. Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε με τις ίδιες ψήφους που έχασε τις προηγούμενες εκλογές. Η κατάρρευση των σοσιαλιστών και ο εκλογικός νόμος διευκόλυναν το Λαϊκό Κόμμα να κερδίσει.
Το Λαϊκό Κόμμα θα εφαρμόσει την πολιτική των σοσιαλιστών, που είναι η ίδια που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Η ΕΑ και τα κινήματα θα αντισταθούν. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί από τα κάτω, όπως κάναμε για την επεξεργασία του εκλογικού προγράμματος, με άλλες συνιστώσες και κινήματα. Θα αντιμετωπίσουμε τέσσερα χρόνια σκληρών περικοπών και πρέπει να αντισταθούμε και να αποτελέσουμε τον πυρήνα της αντίστασης της κοινωνικής πίεσης. Η φιλοσοφία της ΕΑ είναι να βρίσκεται στους θεσμούς και τους δρόμους.
Το κίνημα των Αγανακτισμένων επηρέασε τις εκλογές και ιδιαίτερα την αριστερά;
Το κίνημα των Αγανακτισμένων είναι πολύ ετερογενές. Γεννήθηκε από μια οργανωμένη πλατφόρμα αριστερών θέσεων, παρόλο που δεν έλεγε ξεκάθαρα ότι είναι της αριστεράς. Έγινε γνωστό σαν μια πλατφόρμα των πολιτών, αλλά τα αιτήματα που έθετε ήταν αριστερά. Το σημαντικό είναι ότι πολλοί από εμάς που συμμετείχαμε, ήμασταν εκεί σαν άτομα, προερχόμενα από κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς και άλλα κινήματα. Χωρίς να ξέρουμε από την αρχή ποια θα ήταν τα αποτελέσματα και πως η πρωτοβουλία θα είχε αυτή την τεράστια επιτυχία. Παρά πολλοί άνθρωποι που είχαν αγανακτήσει, βρήκαν μια ευκαιρία για να συμμετάσχουν στην πολιτική, με μικρή ή ελάχιστη πολιτική κουλτούρα.
Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ετερογενές κίνημα από κόσμο που έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική και άρχιζε για πρώτη φορά να μιλά δημοσίως και μαζί με άλλους για την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική, τα καθημερινά προβλήματα.
Τη στιγμή τω εκλογών, ένα κομμάτι του κινήματος της 15-Μ πρότεινε να μην ψηφίσουμε, άλλο τμήμα να μην ψηφίσουμε τα δύο μεγάλα κόμματα, για να ξεμπερδεύουμε με τη δικομματισμό, καθώς ένα από τα πρωταρχικά αιτήματα ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ένα άλλο τμήμα πρότεινε να ψηφίσουμε το τρίτο κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια και, κυρίως, την ΕΑ.
Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ποια γραμμή ακολούθησε το κίνημα των Αγανακτισμένων στις εκλογές. Η δική μου εμπορεία στη Μάλαγα λέει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ακτιβιστών του κινήματος των Αγανακτισμένων της 15-Μ ψήφισε την ΕΑ. Είναι όμως πολύ πιο περίπλόκο να ερμηνεύσουμε το «πνεύμα» του κινήματος των Αγανακτισμένων.
Το κίνημα των Αγανακτισμένων μπορεί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική ανασύνθεση μετά τις εκλογές;
Το κίνημα ξεφουσκώνει. Ξεφούσκωσε κατά κάποιο τρόπο γιατί έμμεινε πολύ μόνο του. Οι προτάσεις του απορρίφθηκαν από την κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις. Το αγνόησαν παντελώς. Παράλληλα, αποτελεί ένα ψυχοφθόρο κίνημα, γιατί, παρόλο που έρχεται πολύς κόσμος στις λαϊκές συνελεύσεις, κουράζεται. Δεν οδηγεί σε αποτελέσματα. Πολλές φορές οι συζητήσεις αναλώνονται στον τρόπο που θα συζητήσουμε. Είναι λίγο κλεισμένο στον εαυτό του με ένα είδος εσωστρέφειας. Μεταφέραμε τις λαϊκές συνελεύσεις από το κέντρο των πόλεων στις γειτονιές. Σε πολλές γειτονιές ο κόσμος προτείνει πλέον τη συνεργασία του κινήματος με άλλους κοινωνικούς πρωταγωνιστές, όπως τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, που δεν ήθελαν να συνεργαστούν στην αρχή. Υπάρχει μια πιο ώριμη αντιμετώπιση αυτή τη στιγμή. Εάν αυτή η διαδικασία δεν είναι γρήγορη, το κίνημα κινδυνεύει να ξεφουσκώσει εντελώς.
Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι θα εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρή πολιτική λιτότητας από τους σοσιαλιστές. Η κατάσταση αυτή δεν θα οδηγήσει σε αναζωογόνηση των κινημάτων αντίστασης;
Οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν να τροφοδοτήσουν την αγανάκτηση του κόσμου και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια γενικότερη πολιτική σύγκλιση όλων των κοινωνικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που θα αντισταθούν στο νέο κύμα λιτότητας. Η ενότητα είναι η δύναμή μας. Το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα προειδοποίησε ότι τα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα ανεξάρτητα από τον κόσμο που θα βγει να διαμαρτυρηθεί στους δρόμους, υπογραμμίζει ότι μας περιμένουν μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες. Η νέα κυβέρνηση θα μας βρει στους δρόμους, όπως και η προηγούμενη. Έχουμε αποκτήσει σαν κινήματα μεγάλη εμπορεία και θα την αξιοποιήσουμε.
Η ΕΑ πάντως κράτησε μια διακριτική σχέση με το κίνημα των Αγανακτισμένων. Υπήρξε σεβασμός της αυτονομίας του κινήματος από την ΕΑ και άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς πρωταγωνιστές …
Μέσα στο κίνημα δουλέψαμε πάρα πολλοί σύντροφοι της ΕΑ. Σαν άτομα. Χωρίς να βγάλουμε ποτέ τις σημαίες της ΕΑ. Το ίδιο έκαναν σε μεγάλο βαθμό και άλλοι σύντροφοι, από άλλα κόμματα και οργανώσεις. Αυτό μας διευκόλυνε να συζητάμε, χωρίς να παγιδευόμαστε στις προκαταλήψεις του καθενός και των διαφόρων οργανωμένων πολιτικών ομάδων. Εάν κάποιος έρχεται να συμμετάσχει στους Αγανακτισμένους με την κομματική του σημαία, δημιουργεί μια σειρά προκαταλήψεις για το ποιος είναι και τι θέλει. Είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε για το κίνημα, τα μηνύματά του και την πραγματική ζωή και την πραγματική κοινωνία και τα προβλήματά της. Πολύ κόσμος εκτίμησε αυτή τη στάση της ΕΑ στο κίνημα, βελτιώνοντας την εικόνα που είχε για τη συμμετοχή του στην πολιτική και την ιδιαιτερότητα της θέσης της ΕΑ στα κινήματα και την κοινωνία.
Εφημερίδα Εποχή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου