Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΝΔ- ΛΑΟΣ:ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ 'Η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το ρευστό πολιτικό κλίμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πολώνουν εκ νέου το κλίμα μεταξύ Ν.Δ και ΛΑΟΣ, με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να επιδίδονται σε κινήσεις τακτικής, ξορκίζοντας παράλληλα τα σενάρια περί εκλογικής συνεργασίας....
Είναι βέβαιο ότι κανείς στη Ν.Δ. δεν επιθυμεί τουλάχιστον προεκλογική συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, κάτι που ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους.

Αλλωστε και ο ισχύων εκλογικός νόμος, λένε καλά γνωρίζοντες, δεν θα επέτρεπε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προβλέπει ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος κομματικός σχηματισμός που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν μπορεί αυτό να γίνει από συνασπισμό κομμάτων.

Για το μετεκλογικό ενδεχόμενο συνεργασίας, ουδείς είναι σε θέση να πει οτιδήποτε. Βεβαίως όλοι το απεύχονται, αν και συνειδητοποιούν ότι είναι ενδεχόμενο ο Αντ. Σαμαράς «να πέσει στην ανάγκη του Γ. Καρατζαφέρη». Κι αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η Ν.Δ. βγει πρώτο κόμμα, δίχως αυτοδυναμία και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε συνεργασίες προκειμένου να μην οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές. Πολλοί δε στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο Γ. Καρατζαφέρης θα έκανε οτιδήποτε, αρκεί να καταλάβει κάποιο θώκο.

Η καραμανλική πλευρά δεν παίρνει θέση. Συνεργάτες πάντως του Κ. Καραμανλή θύμιζαν στην «Κ.Ε.» τη θέση του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν συνεργάζεται με τα «άκρα». Ιδια, λένε, παραμένει και σήμερα η άποψή του για τον Γ. Καρατζαφέρη. Θεωρούν άλλωστε τη συζήτηση που έχει ανοίξει ως εκπορευόμενη κυρίως από την πλευρά του ΛΑΟΣ, καθώς εκτίμησή τους είναι πως ούτε η ηγεσία της Ν.Δ. θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος άφηνε ανοιχτό πριν από μερικές μέρες το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας, διαπιστώνει τώρα ότι «οι συνθήκες για συνεργασίες δεν είναι ώριμες, εάν τα πράγματα δεν φτάσουν στο απροχώρητο». Μάλιστα, σηκώνει τους τόνους κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι το 2009 παρέδωσε «κρανίου τόπο» και «το έβαλε στα πόδια», ενώ παράλληλα αρνείται τη διαχωριστική γραμμή «μνημόνιο ή όχι μνημόνιο». «Το θέμα είναι ποιος μπορεί να σηκώσει το βάρος της απαίτησης που δημιουργήθηκε από λάθη και ανομήματα των κατεστημένων κομμάτων επί 37 χρόνια» ανέφερε ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του. Ιδιαίτερο εκνευρισμό δείχνει ο Γ. Καρατζαφέρης για τα σενάρια μεταπήδησης βουλευτών του στη Ν.Δ., και κυρίως του Μάκη Βορίδη, τα οποία χαρακτηρίζει προβοκατόρικα. Βουλευτές του κόμματος, πάντως, εκτιμούν ότι παρά τη συγκυριακή βελτίωση ή επιδείνωση του κλίματος με τη Ν.Δ., ο Α. Σαμαράς δεν φαίνεται να επιθυμεί κάποιου είδους ουσιαστική προσέγγιση.

«Αντικειμενικό ζήτημα θα έμπαινε μόνο μετεκλογικά, σε περίπτωση που η Ν.Δ. χρειαζόταν κυβερνητικό εταίρο» λέει στην «Κ.Ε.» ο Μ. Βορίδης, επιμένοντας σε μια συζήτηση για την επανένωση της κεντροδεξιάς με προγραμματικό και ιδεολογικό χαρακτήρα. Στις διαρκείς αλλαγές πλεύσης του Γ. Καρατζαφέρη αντιδρούν έντονα και κομματικά στελέχη. Σε πρόσφατο άρθρο του, ο μέχρι προ τινος στενός συνεργάτης του προέδρου του ΛΑΟΣ, Β. Παπαδόπουλος, τον κατηγορεί για έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας και προσωπική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: