Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ!

Νέο ιστορικό ρεκόρ, υψηλότερο δηλαδή, από αυτό της περιόδου της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης του 2008, σημείωσαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων το Φλεβάρη! Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO), έφτασε τις 236 μονάδες τον περασμένο μήνα, έναντι των 230,7 μονάδων του Ιανουαρίου (+2,2%).
Εδώ και κάποιους μήνες, ο ΟΗΕ, έχει ήδη προβλέψει μια νέα παγκόσμια επισιτιστική...κρίση μέσα στο 2011 και από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν θα πέσει έξω! Ο οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρεζά Αμπασιάν, τόνισε ότι το εύρος του προβλήματος θα αποκαλυφθεί στην πλήρη έκτασή του, όταν γίνουν γνωστά τα επίπεδα της νέας παραγωγής, τον Απρίλιο. Μέχρι τότε δεν αναμένεται καμία μείωση των τιμών...
Το κατά πόσον, οι τιμές των τροφίμων, θα συνεχίσουν να πετούν στα ύψη, και μετά τον Απρίλιο, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται άμεσα από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, το πετρέλαιο, χρησιμοποιείται ως βασική εισροή για την παραγωγή, τη μεταφορά αλλά και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Δεύτερον, η άνοδος της τιμή του πετρελαίου, ωθεί προς τα πάνω τη ζήτηση για βιοκαύσιμα, μειώνοντας έτσι την προσφορά τροφίμων!
Υπάρχει όμως και άλλο ένα στοιχείο, το οποίο είναι κοινό και στα βασικά αγροτικά προϊόντα και το πετρέλαιο! Και τα δύο αποτελούν, βασικά χρηματιστηριακά προϊόντα η τιμή των οποίων διαμορφώνεται στα περίφημα χρηματιστήρια εμπορευμάτων!
Καθόλου τυχαία, η επισιτιστική κρίση του 2008, ξέσπασε λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Τότε ένας τεράστιος πακτωλός κεφαλαίων, που μέχρι τότε προεξφλούσε τις μελλοντικές αποδόσεις, της μελλοντικής υπεραξίας της παγκόσμιας εργατικής τάξης (πχ τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια), μετακινήθηκε προς τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων!
Έκτοτε, οι τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου, ανεβοκατεβαίνουν σαν γιο – γιο, όπου μια μείωση της προσφοράς ενός προϊόντος κατά 1% μπορεί να σημαίνει άνοδο της τιμή κατά 3%, 5%, 8% ή και 10%!! Πώς είπατε κερδοσκοπία;
Παράλληλα, βέβαια με την κερδοσκοπία, στην ύπαρξη γενικά του προβλήματος του υποσιτισμού, συντελούν και οι διατροφικές συνήθειες της Δύσης, με την υπερκατανάλωση κρέατος, συνήθειες τις οποίες «αντιγράφουν» τελευταία και χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Ως γνωστόν η παραγωγή ενός κιλού κρέατος μπορεί να απαιτεί και δέκα κιλά ζωοτροφής!
Τη στιγμή, αυτή τόσο οι ισχυροί ιμπεριαλιστικοί πόλοι της Δύσης, όσο και τα αυταρχικά καθεστώτα, χωρών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, έχουν νιώσει ήδη στο πετσί τους τις επιπτώσεις του ράλι των τιμών στα τρόφιμα. Η άνοδος των τιμών των τροφίμων, έχει καταγραφεί άλλωστε ως μια από τις βασικές αιτίες για το ξέσπασμα των εξεγέρσεων του αραβομουλμανικού κόσμου.
Πολλοί είναι πλέον οι αρθρογράφοι, του διεθνούς συστημικού τύπου, που κρούουν τον κώδωνα στις πολιτικές τους ελίτ, παίζοντας το ρόλο της «φωνής της λογικής τους». Προειδοποιούν, πως όσο διαρκεί το ράλι των τιμών στα τρόφιμα, οι εξεγέρσεις σε περιοχές όπως η Βόρειος και υποσαχάρια Αφρική, καθώς και η Ασία θα πληθαίνουν...
Εάν κάτι έχει «σώσει», προς το παρόν πολλές αυταρχικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, είναι το γεγονός, πως οι τιμές του ρυζιού, βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην Ασία, εμφανίζουν μια σχετική «σταθεροποίηση», σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας... Για πόσο ακόμα όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια: