Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα επιτελεία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη για την προστασία των αμάχων.
Στην πράξη η απόφαση εφαρμόζεται ως εξής:
Το ΝΑΤΟ παίρνει τον πλήρη έλεγχο για οποιαδήποτε πτήση στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει τελική απόφαση της συμμαχίας για έναρξη επιχειρήσεων, μια διαδικασία τυπικού χαρακτήρα αφού έχει προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι επιχειρήσεις που θα αναλάβει το ΝΑΤΟ χωρίζονται σε τρεις τομείς:
- Ο απόλυτος έλεγχος της αεράμυνας των λιβυκών δυνάμεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η συμμαχία πρέπει με κάποιο τρόπο να ελέγξει (ακόμα και να καταστρέψει) την αντιαεροπορική άμυνα των δυνάμεων του Καντάφι, ώστε τα συμμαχικά αεροσκάφη -πολιτικά και στρατιωτικά- να μην απειλούνται με κατάρριψη.
- Ο έλεγχος των επικοινωνιών αεροναυτιλίας. Καμία εντολή προς πολιτικά ή στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα γίνεται δεκτή εάν προηγουμένως δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΝΑΤΟ. Ηδη το Eurocontrol ανακοίνωσε πως δεν θα δέχεται σχέδια πτήσης που περιλαμβάνουν τον εναέριο χώρο της Λιβύης, προφανώς σε αναμονή περαιτέρω εντολών από τη συμμαχία.
- Δημιουργία συνδέσμου μεταξύ των αεροπορικών φορέων της Λιβύης και του ΝΑΤΟ. Οι Λίβυοι θα υποχρεωθούν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- να μεταβιβάζουν όλα τα αιτήματα για προσέγγιση αεροσκαφών ή για απογείωση από και προς αεροδρόμιά τους στη συμμαχία.
Στην ίδια λογική κινείται και το ελληνικό Πεντάγωνο όπου από το πρωί πραγματοποιείται σειρά συσκέψεων, με θέμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ που θα είναι σε πρώτη φάση με την παραχώρηση των στρατιωτικών αεροδρομίων της Κρήτης και, ενδεχομένως σε δεύτερη φάση, με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στις ΝΑΤΟϊκές αποστολές.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου