Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Από 11-20/3 διεξάγεται φέτος το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», «Τζον Κασαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη» και «ΙΕΚ ΑΚΜΗ», με δεκάδες ταινίες ελληνικές και από διάφορες χώρες και ηπείρους....
Περιλαμβάνονται αφιερώματα στον Ουκρανό Σεργκέι Λοζνίτσα (θα παραβρεθεί στη διοργάνωση), στην Τσέχα Χελένα Τρεστίκοβα και στην Κυριακή Μάλαμα.


Εν όψει των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, το φεστιβάλ ετοιμάζει το αφιέρωμα «Ετσι είμαι - Ανατρέποντας προκαταλήψεις», στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα (15/3, 11 π.μ., αίθουσα «Τζον Κασαβέτης»).


Ημερίδα με θέμα «H εξέλιξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ: Η γυναικεία ματιά» θα γίνει στις 18/3, 11 π.μ., αίθουσα «Τζον Κασαβέτης» με συμμετοχή των σκηνοθετριών Βάλερυ Κοντάκος, Κυριακής Μάλαμα, Κατερίνας Πατρώνη, Εύας Στεφανή. Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις από σκηνοθέτες.

Ακόμα ένα αφιέρωμα εν όψει της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011 διοργανώνεται, με τίτλο: «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις». Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητα και τους αγώνες που δίνου άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες.

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον παγκόσμιο διάλογο για την Αφρική, προτείνοντας ιστορίες που φωτίζουν μια πολύπαθη γη σε διαρκή αγώνα επιβίωσης.

Ως ταινία έναρξης του φεστιβάλ ορίστηκε η Ισραηλινο-γαλλο-ελληνική παραγωγή με τίτλο «Μy sweet canary» («Καναρίνι μου γλυκό»), που αφορά τη ζωή και τη μουσική πορεία της σεφαραδίτισσας (Ισπανοεβραίας) θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου Ρόζας Εσκενάζυ (γεννήθηκε το 1890 στην Κωνσταντινούπολη, έζησε στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ και πέθανε στην Αθήνα το 1980).

Μέρος του ντοκιμαντέρ του Ισραηλινού Ρόι Σερ γυρίστηκε τον περασμένο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και άντλησαν στοιχεία για τη ζωή της Ρόζας οι συντελεστές της παραγωγής, και η «σύγχρονη Ρόζα», πρωταγωνίστρια της ταινίας που δεν είναι άλλη από την παγκοσμίως πλέον γνωστή Ισραηλινή (με σεφαραδίτικη καταγωγή) ερμηνεύτρια Υasmin Levy, τραγουδίστρια των λαντίνο, των τραγουδιών στη σεφαραδίτικη διάλεκτο.

Οι ταινίες τού φεστιβάλ θα ταξιδέψουν μετά το τέλος της διοργάνωσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας για πρόσθετες προβολές, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε παγκόσμια καινοτομία χάρη στην εφαρμογή του συστήματος των οπτικών ινών (σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικής και τηλεοπτικών συστημάτων της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ) οι ταινίες και οι «ζωντανές» συζητήσεις μεταξύ του κοινού και των σκηνοθετών θα προβάλλονται ταυτόχρονα με τη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης και σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της χώρας. Στην Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, την Πάτρα και τη Λευκωσία.

Για πέμπτη χρονιά, η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει ειδικό βραβείο. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Κώστα Παναγιωτάκη (διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας) και Σωτήρη Δανέζη (δημοσιογράφος).

Οι Εκθέσεις

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δύο φωτογραφικές εκθέσεις με ανθρωποκεντρική ματιά και κινηματογραφική άποψη, διανθίζουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Η έκθεση «Ανθρώπινα Τοπία» του Γερμανού σκηνοθέτη, φωτογράφου και συγγραφέα Ντίτερ Ζάουτερ, πρωταγωνιστούν πορτρέτα που σφύζουν από ευθύτητα και αμεσότητα: τα πρόσωπα εργατών από διάφορα μέρη της Τουρκίας. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης κάνουν οι Θάνος Σταυρόπουλος και Άννα Μηλώση.

Στην έκθεση «Από τη φωτογραφία στον κινηματογράφο: μνήμη και ίχνη» του Πατρίκ Ζακμάν, αποτυπώνονται οι σπουδαιότεροι σταθμοί στην καριέρα του βραβευμένου Γάλλου φωτογράφου Πατρίκ Ζακμάν, μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1985. Την έκθεση επιμελείται η Αγγελική Γραμματικοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: