Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

συνέντευξη Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ: Προσφέραμε στο λαό με την συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση, δικαιωθήκαμε

Ο Φώτης Κουβέλης στην συνέντευξή του στην "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" αξιολογεί ως απολύτως θετικό το έργο της ΔΗΜΑΡ και ότι δικαιώθηκε η επιλογή της να στηρίξει την Κυβέρνηση Σαμαρά.
Επίσης, στηρίζει τους υπουργούς Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, δεν αποκλείει συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στο άμεσο μέλλον και απαντά στην ερώτηση αν θα έβλεπε στη χώρα μας "κυβέρνηση της Αριστεράς".

Ολόκληρη η συνέντευξη που δόθηκε στον δημοσιογράφο Δημ. Κουκλουμπέρη είναι: 



-Επαναλαμβάνετε διαρκώς την ανάγκη περιορισμού της λιτότητας. Την ίδια ώρα, η πολιτική της κυβέρνησης που η ΔΗΜΑΡ στηρίζει, συνεχίζει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα επώδυνων υφεσιακών μέτρων, προχωρώντας μάλιστα και σε απολύσεις εργαζομένων από το δημόσιο. Πως συμβιβάζονται αυτές οι δύο θέσεις;
Ήμασταν και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αλλάξει αυτή η πολιτική. Το ίδιο υποστηρίζουμε για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας που πρέπει, επειγόντως και ολοκληρωμένα, να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Παρεμβαίνουμε και διεκδικούμε λύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Τα επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο του 2012, τα οποία αμβλύναμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, συνιστούσαν έναν αναγκαίο συμβιβασμό για να βγει η χώρα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας. Η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα που αποτυπώθηκε στο νόμο που ψήφισε η Βουλή, περιλαμβάνει για πρώτη φορά βελτιωτικές ρυθμίσεις και ελαφρύνσεις σε αρκετούς τομείς. Αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκουμε να σταθεροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση καταστήσαμε σαφές πως δεν επρόκειτο να δεχθούμε αθρόες και οριζόντιες απολύσεις και μάλιστα χωρίς διαδικασίες και χωρίς τον σεβασμό και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Εργαζόμαστε για να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση. Η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα είναι αναγκαία.

-Έχουμε καιρό να σας ακούσουμε να χρησιμοποιείτε την προεκλογική σας θέση για "απαγκίστρωση" από το μνημόνιο. Έχει αλλάξει κάτι στη στρατηγική σας;
Η στρατηγική μας παραμένει ίδια. Παλεύουμε για τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε κάθε φάση ορίζουμε τις προτεραιότητες. Αγωνιζόμαστε για να υπάρξουν, στο επόμενο διάστημα, τροποποιήσεις μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αγωνιζόμαστε για τη λήψη μέτρων υποστήριξης των ανέργων, την καθιέρωση της σχολικής σίτισης και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στόχος μας είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013, γεγονός που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσουμε στις αρχές του 2014 μια νέα συμφωνία με δραστική μείωση του χρέους, ισχυρή ενίσχυση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και αξιοποίηση της ρήτρας αντικατάστασης, που εντάχθηκε μετά από πρόταση μας και προβλέπει την αξιοποίηση του 70% της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής πολιτικής.


-Τι ακριβώς θα διεκδικήσει η ΔΗΜΑΡ στον ανασχηματισμό; Εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης η συμμετοχή πολιτικών σας στελεχών;
Έχω ήδη πει ότι η διαρκής συζήτηση για ανασχηματισμό βλάπτει την παραγωγή του κυβερνητικού έργου. Το ζητούμενο κάθε φορά είναι η αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτό δεν εξαντλείται στα πρόσωπα που συγκροτούν την κυβέρνηση αλλά αφορά πρωτίστως σε πολιτικές, στοχοθεσία, διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής έργου. Τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η θέση μας σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών δεν έχει αλλάξει. Η συζήτηση στο κόμμα μας δεν έχει επιφέρει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - αλλαγή της θέσης μας.

- Ως προς την πραγματοποίησή του, εκτιμάτε ότι θα γίνει άμεσα ή οδεύει προς το καλοκαίρι...
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο ανασχηματισμός δε θα γίνει άμεσα. Χρονικά θα τοποθετούσα αυτό το ενδεχόμενο τον Ιούλιο, ωστόσο πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού.

-Θα θέσετε βέτο για την παραμονή του κ. Μανιτάκη και του κ. Ρουπακιώτη;
Θεωρούμε ότι οι κκ. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης έχουν ανταποκριθεί με επιτυχία στα υπουργικά τους καθήκοντα και δικαίωσαν την επιλογή μας να τους προτείνουμε. Δεν βλέπω κανένα λόγο για μη παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα. Τους περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη.

- Η τρόικα θα ζητήσει νέα μέτρα τον Ιούνιο;
Δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας. Οι παρεμβάσεις που θα ζητήσουν θα αφορούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

- Εκφράσατε δυσαρέσκεια για την αλλαγή στον ΟΑΕΔ. Τι μήνυμα στέλνει αυτή η ενέργεια του Μαξίμου;
Κινήσεις όπως η αιφνίδια αντικατάσταση της ηγεσίας στον ΟΑΕΔ δεν βοηθούν την κυβέρνηση.

-Η τρικομματική κυβέρνηση κλείνει ένα χρόνο. Εξακολουθείτε να αισθάνεστε δικαιωμένος γι' αυτή την επιλογή;
Η συμμετοχή μας στην τρικομματική κυβέρνηση δικαιώθηκε διότι επέδρασε καθοριστικά στο να υπάρξει κυβέρνηση που διαπραγματεύθηκε, απέτρεψε τη χρεοκοπία και διασφάλισε τη παραμονή της χώρας στο ευρώ. Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε αυτή η συμμετοχή να δικαιωθεί στη συνέχεια με απτά αποτελέσματα στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την προστασία των δικαιωμάτων, την προώθηση μιας ανάπτυξης νέου τύπου με απασχόληση, την δημοσιονομική προσαρμογή με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εξάλειψη της σπατάλης και της διαφθοράς.

-Το μοντέλο της τρικομματικής μ' αυτή τη σύνθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον;
Η εκάστοτε κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτείται στη βάση των συγκεκριμένων ζητημάτων κάθε περιόδου και βεβαίως στη βάση των εκλογικών συσχετισμών. Το βέβαιο είναι ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι οι ευρύτερες δυνατές συμπαρατάξεις με στόχο την παραμονή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία και την έξοδο από την κρίση.
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά της περιόδου. Σε αυτή την κατεύθυνση η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα βοηθήσει σημαντικά.

-Θα αντέξει την τετραετία η παρούσα κυβέρνηση; Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αιφνιδιασμό εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά;
Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας για να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Επιμένουμε στην ίδια στρατηγική. Ο πρωθυπουργός πιστεύω ότι ασπάζεται πλήρως την άποψη ότι αυτό που καθορίζει τη στάση μας είναι το να καταφέρει η χώρα να σταθεροποιηθεί, να περάσει στην ανάπτυξη και να αφήσει πίσω της τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός θα συνιστούσε επιλογή που δεν αντιστοιχεί στην κρισιμότητα της περιόδου που διανύει η χώρα.

-Οι ευρωεκλογές του 2014 θα μπορούσαν να σημάνουν τη συμπόρευση ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ όπως επανειλημμένως σας έχει ζητήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος;
Με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σημαντικές πολιτικές διαφορές. Επιδιώκουμε όμως προωθητικές συγκλίσεις, όπως και με τη Νέα Δημοκρατία, για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο.
Η αναζήτηση συνεργασιών σε συγκεκριμένα κάθε φορά ζητήματα δεν πρέπει να συγχέεται με εκχώρηση της πολιτικής μας αυτονομίας. Η πολιτική μας αυτονομία θεωρούμε ότι έχει να συνεισφέρει στη χώρα και τους εργαζόμενους. Στις ευρωεκλογές θα συμμετέχουμε με το δικό μας πρόγραμμα και με συνεργασίες που θα αφορούν σε κινήσεις και πρόσωπα του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού που απορρίπτουν πολιτικές και καθεστηκυίες πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση.

-Πόσο πιθανό είναι να δούμε στο μέλλον κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Αριστερά;
Η διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς παραμένει επίκαιρη. Ειδικά στη χώρα μας η διάκριση αυτή οριοθετείται αποφασιστικά με τη διάκριση μεταξύ δύο ρευμάτων. Το πρώτο, των δυνάμεων που πολιτεύονται με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και το δεύτερο, των δυνάμεων της ανεδαφικής καταγγελίας του μνημονίου, που αδιαφορούν για το τι αυτό μπορεί να σημάνει για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εντός αυτών των δύο ρευμάτων υπάρχουν πολιτικές διαφορές, λειτουργούν δεξιές, κεντρώες και αριστερές δυνάμεις. Οι διαφορές αυτές αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Για αυτό πάντα το ερώτημα που μπαίνει είναι: Συνεργασία με ποιους στόχους και με ποιο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: