Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι… - για το ΚΚΕ και τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Ηλίας Ν. Σμήλιος, Γιάννης Λαθήρας
μέλη του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ)
 
 
 
Οι καλόγεροι του μεσαίωνα  βαφτίζοντας το κρέας ψάρι ξεπερνούσαν τις δυσκολίες των ατέλειωτων νηστειών.
Οι “καλόγεροι” του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, αναχωρητές από τα επίδικα της περιόδου και ...
προσδοκώντες (αντί της δευτέρας παρουσίας) τη λαϊκή εξουσία για να ζήσουν οι εργαζόμενοι, βαφτίζουν την εκτόνωση αγώνα κι αλλάζουν τους ρόλους και τη στάση των παρατάξεων μέσα στα συνδικαλιστικά όργανα για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της απομόνωσης στο κομματικό κελί

Στο σχετικό με την τελευταία συνεδρίαση (25/10) του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» αναφερόμαστε, το οποίο ξεκινά με τη μεγάλη είδηση: «Να κηρύξει νέα πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ». Η είδηση, καθόλου τυχαία, δε συνοδεύεται από τίποτα σχετικό με τη διαδικασία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, ποιοι την ψήφισαν, ποιες άλλες προτάσεις κατατέθηκαν, με ποια αιτήματα κλπ. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να δικαιολογηθεί το γεγονός της ταύτισης της συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο τομέα, στην πιο κρίσιμη στιγμή για το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, ή μάλλον με ένα μόνο τμήμα του αφού και η ΔΑΚΕ (έστω την τελευταία στιγμή, έστω προσχηματικά, έστω με ελάχιστους συμβούλους της παρόντες) διαχωρίστηκε προτείνοντας απεργία όλες τις μέρες που συζητιούνται τα μέτρα στη βουλή και η ηγεσία της Αυτόνομης Παρέμβασης διαχωρίστηκε προτείνοντας 48ωρη απεργία ενώ στη συνέχεια ψήφισε την πρόταση της ΔΑΚΕ. Κι έμειναν οι “επτά μούσες της αγωνιστικότητας” (αλήθεια, πού ήταν οι υπόλοιποι σύμβουλοι του ΠΑΜΕ;) να σώσουν την τιμή του υποταγμένου συνδικαλισμού, να προσθέσουν τις 7 ψήφους τους στις 17 εναπομείνασες της ΠΑΣΚ για να προκύψει άλλη μια 24ωρη απεργία…
 
Αντί λοιπόν των αρκετά σημαντικών αυτών πληροφοριών, το “ρεπορτάζ” του «Ριζοσπάστη» αναλώνεται σε μια “παρουσίαση” των θέσεων και της στάσης του ΠΑΜΕ και των άλλων παρατάξεων.
 
Σ ό,τι αφορά το ΠΑΜΕ αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος του «υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μπλοκαριστούν τα μέτρα, να μην περάσουν. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση στους τόπους δουλειάς, η μαζική συστράτευση γύρω από τη γραμμή της σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Παράλληλα, αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει προοπτική την αλλαγή της εξουσίας σε επίπεδο τάξεων και όχι απλώς να αλλάξει η κυβερνητική διαχείριση του καπιταλισμού. Την προοπτική αυτή, σημείωσε, δεν μπορεί να υπηρετήσει η σημερινή ηγεσία στο συνδικαλιστικό κίνημα η οποία είναι μέρος του προβλήματος. Έχει συμβιβαστεί, αποδέχεται τον ευρωμονόδρομο».
 
Δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα να συνυπογράψουμε το σύνολο αυτών των θέσεων, αν βέβαια είχαν εκφραστεί και αν το ΠΑΜΕ έπραττε αυτά που υποστηρίζει ότι υποστήριξε. Γιατί στην πραγματικότητα (και υπάρχουν και πρακτικά…) ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ υποστήριξε ότι το ζητούμενο των αγώνων σήμερα είναι το «μπλόκο στα μέτρα», χωρίς όμως να θέτει ταυτόχρονα το αίτημα της ανατροπής κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. και της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής τους, συμπληρώνοντας δε (…για να συμβάλλει στη «μαζική συστράτευση» των εργαζόμενων) ότι είναι σίγουρο πως τα μέτρα θα περάσουν και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή τους στην πράξη (χωρίς βέβαια να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα πάρει ο εργαζόμενος το επίδομα π.χ. που δεν του έχει καταθέσει ο εργοδότης στο λογαριασμό του)! Να συμφωνήσουμε ακόμη και για το ρόλο της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και να ρωτήσουμε ταυτόχρονα με ποιο τρόπο υπονομεύει ή αποκαλύπτει το ρόλο της «συμβιβασμένης με τον ευρωμονόδρομο» συνδικαλιστικής ηγεσίας, η υπερψήφιση των προτάσεών της; Και συμφωνώντας και πάλι για την προτεραιότητα του περιεχομένου έναντι της μορφής των αγώνων, να ρωτήσουμε σε ποιο σημείο της πρότασης της ΠΑΣΚ (που χάρη στις ψήφους του ΠΑΜΕ έγινε απόφαση) αναφέρεται η «σύγκρουση και ρήξη με την Ε.Ε., το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του» ή έστω το μπλοκάρισμα των μέτρων;

Σε ό, τι αφορά τις άλλες παρατάξεις το “ρεπορτάζ” κάνει την τιμή στις “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ” να τους αφιερώνει μια ολόκληρη παράγραφο, έναντι άλλης μιας για όλες τις άλλες παρατάξεις μαζί, καταδεικνύοντας μ’ αυτό τον τρόπο και το ποιος είναι “ο εχθρός του λαού” για το ΠΑΜΕ. «Οι “Παρεμβάσεις”, αναφέρεται, υπερπρόβαλλαν την πρόταση για απεργία διαρκείας (πρόταση που έκανε, μεταξύ άλλων, και η “Αυτόνομη Παρέμβαση”) αλλά ως προς το περιεχόμενο έμειναν να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ορισμένους οργανισμούς των κεφαλαιοκρατών αλλά όχι στον έλεγχο της οικονομίας από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντέγραψαν πλήρως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιανομή των εισοδημάτων τάχα προς όφελος των εργαζομένων μέσα στον καπιταλισμό».

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτό το “δείγμα δημοσιογραφικής και πολιτικής δεοντολογίας”; Την απόκρυψη-παραχάραξη, μέσω του γενικού και αόριστου «απεργία διαρκείας», της πρότασης των “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ” για «ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ» και «ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων» και στόχο να μη φτάσουν καν στη βουλή και να μην περάσουν τα νέα μέτρα κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ., να καταργηθούν μνημόνια-δανειακή σύμβαση-εφαρμοστικοί νόμοι, να διαγραφεί το χρέος κ.ά.; Τη “σώνει και καλά” ταύτισή μας με την “Αυτόνομη Παρέμβαση”, η οποία πρότεινε απλά μια 48ωρη; Την “πλήρη νοήματος” άποψη ότι η αντίθεσή μας σε «ορισμένους οργανισμούς των κεφαλαιοκρατών» δε σημαίνει και άρνηση ελέγχου της οικονομίας από αυτούς; Ή το γεγονός ότι η πρόταση των “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ” συγκέντρωσε 10 ψήφους, συσπειρώνοντας συμβούλους προερχόμενους από ομοσπονδίες με αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ και απεγκλωβίζοντας συμβούλους της “Αυτόνομης Παρέμβασης” από τους συμβιβασμούς της ηγεσίας της παράταξής τους;
 
Καλύτερα μάλλον να θαυμάσουμε την (ενδεικτική για το πώς καταλαβαίνει η ηγεσία του ΠΑΜΕ το δυναμικό αποφασιστικό αγώνα) άποψη που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στις απεργίες των 3 τελευταίων χρόνων: «Για μας είναι αγώνας διαρκείας το να έχουμε κάνει 26 ημέρες απεργία»! Και να κλείσουμε με άλλη μια προσπάθεια ταύτισής μας με θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, απλά παραθέτοντας όσα είπε ο εκπρόσωπος των “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ” (κι ας ανατρέξουμε και πάλι στα πρακτικά) για το αναγκαίο πολιτικό πρόγραμμα που πρέπει να τεθεί και από τα συνδικάτα στη σημερινή συγκυρία:
‘’Για να μπει φραγμός στις περικοπές των μισθών μας, στις απολύσεις κι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, το εργατικό κίνημα θα πρέπει να συζητήσει και να υιοθετήσει ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα ξεκινά από τη μονομερή διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με καπιταλιστικούς θεσμούς, όπως η Ε.Ε., και τα εργαλεία τους, όπως το Ευρώ και την κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό έλεγχο. Να θέτει δε ως ξεκάθαρους στόχους για το σήμερα την αναδιανομή του τεράστιου κοινωνικού πλούτου που παράγεται από τους εργαζόμενους προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας και την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού.’’
 
Αυτά είπαμε εμείς, αυτά σε γενικές γραμμές νομίζουμε ότι λέτε κι εσείς, μακάρι να τα πει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, να τα διεκδικήσουμε, ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Σύντροφοι, τέρμα πια οι αυταπάτες! Ή με τους εργάτες ή με τους γραφειοκράτες!
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ, μα ποτέ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν έχουν ψηφίσει το διεκδικητικό πλαίσιο ή το πολιτικό σκεπτικό της ΑΔΕΔΥ όπως και της ΓΣΕΕ. Πλαίσιο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει ψηφιστεί. Είναι όμως αυτό που ψηφίστηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις μετά από πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, όταν αναγνώρισαν την καπιταλιστική κρίση ως κρίση χρέους και συναποφάσισαν να συγκροτηθεί η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) για το πόσο από το χρέος (της πλουτοκρατίας) είναι νόμιμο και πόσο παράνομο, και πόσο από αυτό θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι!!!

Τέτοιο πλαίσιο ΝΑΙ βγήκε, αλλά με πρωτεργάτες την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, τη στήριξη των άλλων δυνάμεων και την κατηγορηματική αντίθεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Ισχυρίζονται στην εν λόγω ανακοίνωσή τους ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ «...ζήτησαν να μην ψηφιστεί καμία άλλη πρόταση εκτός από την 24ωρη στις 9 Νοέμβρη και να ξεκινήσουν κλαδικοί αγώνες...».

Αλλο ένα τεράστιο ψέμα. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δε ζήτησαν κλαδικούς αγώνες, ζήτησαν ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, συμμαχία και κοινό αγώνα με τους φτωχούς αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους, τις γυναίκες. Πρότειναν και ψήφισαν 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ και το απόγευμα της ίδιας μέρας να συνεδριάσουν τα όργανα του κινήματος, να εκτιμήσουν την κατάσταση, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

Οι εν λόγω γραφίδες ισχυρίζονται τα εξής: «...Σύμμαχος της ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκε το ΠΑΜΕ... το οποίο είπε πως... τα μέτρα θα περάσουν ούτως ή άλλως και άρα αυτό που χρειάζεται είναι να τα μπλοκάρουμε μετά την ψήφισή τους...».

Η αλήθεια για την τοποθέτηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ είναι η εξής: «Απαιτείται πανστρατιά, συναγερμός για να μην περάσουν τα μέτρα. Κι εδώ το κύριο είναι μέσα από την οργάνωση, την ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού των αγώνων, τη σύγκρουση με κυβέρνηση, πλουτοκρατία, ΕΕ, να δημιουργούμε καθημερινά τις προϋποθέσεις για να μην περάσουν τα μέτρα. Στο βαθμό όμως που τα μέτρα ψηφιστούν στη Βουλή απαιτείται λαϊκό μπλόκο παντού, ώστε να μην περάσουν, να μην υλοποιηθούν στην πράξη».

Και μια χρήσιμη πληροφορία: Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ συνεδριάζει με πρακτικά μαγνητοφωνημένα κι αυτά είναι στη διάθεση κάθε εργαζομένου. Οχι πως έχουμε ανάγκη να αποδείξουμε κάτι παραπάνω επικαλούμενοι τα πρακτικά, αλλά είναι κι αυτός ένας τρόπος για να ξεσκεπάζονται οι αριστεροί συκοφάντες.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ πρότειναν γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Θα το ξαναπούμε. Καμιά μορφή πάλης δεν αποκλείουμε. Υπό όρους και προϋποθέσεις μπορούν όλες να αξιοποιηθούν από το λαϊκό κίνημα.

Ομως, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, αντί να προβαίνουν σε μεγαλοστομίες και αγωνιστικές πλειοδοσίες, φρονιμότερο θα ήταν να πουν και δυο κουβέντες στους εργαζόμενους και με μια έννοια να απολογηθούν σε αυτούς για την απεργοσπασία που οργανώνουν οι συνδικαλιστές τους στους τόπους δουλειάς.

Στο σωματείο των ΟΤΑ στην Καλλιθέα, όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έχουν απόλυτη πλειοψηφία, πήραν απόφαση στο ΔΣ του σωματείου να προτείνουν τη μέρα της Γενικής Απεργίας στις 18 Οκτώβρη... στάση εργασίας!
Στη Β' ΕΛΜΕ Αθηνών, όπου ο πρόεδρος είναι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, δε δήλωσαν απεργία επειδή το σχολείο τους ήταν σε... κατάληψη!
Στο σωματείο των ΟΤΑ και πάλι στην Καλλιθέα ζήτησαν από τη δημοτική αρχή εξηγήσεις γιατί έγιναν περικοπές στα μεροκάματα όταν οι εργαζόμενοι έκαναν κατάληψη. Δηλαδή, τι ζήτησαν; Και κατάληψη, και απεργία, και το μεροκάματο να πέφτει!! Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν σε ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα στο κίνημα, σαν τα παραπάνω που εκθέσαμε.