Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να προχωρήσει στην απαράδεκτη και εγκληματική ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε, την Παρασκευή 3/8 τον διαχωρισμό της ιστορικής Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» και το χάρισμα κυριολεκτικά της πρώτης στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οι συνοπτικές ανακοινώσεις της...
Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ),της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που έκαναν γνωστές τις εξελίξεις για την σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, δεν αναφέρουν τίποτα για τα κριτήρια με τα οποία έγινε ο διαχωρισμός σε «υγιές» και «μη-υγιές» κομμάτι της ΑΤΕ και ακόμα χειρότερα, δεν λένε απολύτως τίποτα για το πώς και με ποιές διαδικασίες έγινε η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς.Χάρισμα και προίκα με λεφτά των φορολογούμενων
Σύμφωνα με όλα τα σχετικά ρεπορτάζ του αστικού Τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς θα ενσωματώσει την «καλή» ΑΤΕ χωρίς τίμημα(!), δηλαδή χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ!
Το μόνο που φέρεται ότι θα πληρώσει η Τράπεζα Πειραιώς είναι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της ΑΤΕ (ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ) οι οποίοι θα απολυθούν και υποτίθεται ότι θα επαναπροσληφθούν με ατομικές συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των χιλιάδων μικρομετόχων της ΑΤΕ, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
Έτσι η Τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο θα αποκτήσει άνευ ουσιαστικού τιμήματος την ΑΤΕ, αλλά και θα πληρωθεί κι από πάνω, προσποριζόμενη «τζάμπα» πολλά δισ. ευρώ!
Μόνο σαν ειρωνεία μπορεί να ακουστεί η ανακοίνωση περί απορρόφησης της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακριβώς το αντίστροφο θα έπρεπε να λεχθεί. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν αυτή η απορρόφηση γίνεται με δάνεια του «χρεοκοπημένου» ελληνικού κράτους, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση-ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτών μεγαλομετόχων της Τρ.Πειραιώς.
Στην πραγματικότητα η «κακή» ΑΤΕ με τα αρνητικά κεφάλαια και τα επισφαλή δάνεια θα παραμείνει στο Δημόσιο θα κοστίσει στο κράτος πάνω από 7 δις, ενώ η «καλή» ΑΤΕ που θα κατευθυνθεί στην Τρ. Πειραιώς θα χρηματοδοτηθεί επιπλέον από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (μέσω δανείου που θα λάβει από το ΤΧΣ!) με περίπου 7 δις, ενώ, ταυτόχρονα, θα ανακεφαλαιοποιηθεί επιπροσθέτως και στο πλαίσιο του ομίλου της Τρ. Πειραιώς!! Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο δεν θα καταβάλλει τίμημα, αλλά και θα προικοδοτηθεί αδρά προκειμένου να «απορροφήσει» την «καλή» ΑΤΕ!!!
Έτσι, με λεφτά των φορολογουμένων όχι μόνο θα διασωθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και θα "απορροφήσουν" την στρατηγικής σημασίας, δημόσια ΑΤΕ, η οποία εξαιρέθηκε από την - κατά τα άλλα - προκλητική διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης!
Ο ρόλος της ΑΤΕ στην οικονομία και οι επιπτώσεις
Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι απλά μία τράπεζα που ανήκει στο Δημόσιο. Είναι η τράπεζα στην οποία βρίσκεται υποθηκευμένο το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων μικρών και μεσαίων αγροτών, των εγκαταστάσεων συνεταιρισμών, καθώς και περιουσιακά στοιχεία μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων. Είναι επίσης η τράπεζα εκείνη που διαχειρίζεται το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων, όπως επίσης και των κονδυλίων για την ασφάλιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τον ένα και μοναδικό χρηματοπιστωτικό πυλώνα της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής, του λαδιού, του κρασιού, των κηπευτικών και όλων των άλλων προϊόντων που παράγονται από την ελληνική γη.
Αλλά η εγχώρια αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, ενώ θα μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια όχι απλώς να καταστήσει τη χώρα απολύτως αυτάρκη σε τρόφιμα αλλά να παραγόταν και πλεόνασμα προς εξαγωγή, που θα έφερνε συνάλλαγμα, με την «Κοινή Αγροτική Πολιτική» της ΕΕ έγινε το αντίστροφο: κατακόρυφη μείωση της εγχώριας παραγωγής και εισαγωγές τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα, με την παράλληλη, χρόνο με το χρόνο, αύξηση του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου.
Η Αγροτική Τράπεζα, μαζί και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις «ΔΩΔΩΝΗ» και ΣΕΚΑΠ, καθώς και η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της, παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, της παράδοσής τους δηλαδή στα παράσιτα του τραπεζικού και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.
Αν η εκχώρηση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ματαιωθεί, κινδυνεύει άμεσα όλη, σχεδόν, η αγροτική γη, που είναι υποθηκευμένη κάτω από ειδικούς προνομιακούς όρους στην ΑΤΕ, ενώ κινδυνεύει άμεσα και το μέλλον της εναπομείνασας αγροτικής οικονομίας και αγροτικής παραγωγής, αφού στηρίζονται στην ειδική χρηματοδότηση της ΑΤΕ!
Ειδικότερα από το ξεπούλημα της ΑΤΕ κινδυνεύουν άμεσα όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες αγρότες και η γη τους αλλά και χιλιάδες μικρομεσαίες συνεταιριστικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, αλιευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, αφήνοντας στο δρόμο πολλές χιλιάδες εργαζόμενους.
Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις υποθηκευμένες περιουσίες τους.
Η πώληση των συνεταιριστικών βιομηχανιών ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης είναι εγκληματική ενέργεια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων, αλλά και κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Από την άλλη πλευρά, η πώληση της Δωδώνης, θα σηματοδοτήσει την απορρόφησή της από τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών και την πλήρη κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν ακόμα πιο αυξημένες τιμές για τον καταναλωτή και συντριπτικά χαμηλές για τους παραγωγούς. Ανάλογες συνέπειες θα έχει και η πώληση της ΣΕΚΑΠ.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η κοινωνικοποίηση
Η ηγεσία του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που έχει αντιληφθεί το σκανδαλώδες ξεπούλημα της ΑΤΕ, φαίνεται να εγκαταλείπει όχι μόνο την θέση για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την μεταγενέστερη, καταφανώς ανεπαρκή και θολή πρόταση περί «δημοσίου ελέγχου» των τραπεζών.
Αντ’ αυτών με επερώτηση στη βουλή, αλλά και με δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε καταγγελίες για αδιαφάνεια στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, επιλέγοντας σαν προτεραιότητα να διαμαρτυρηθεί «για την εξαίρεση της ΑΤΕ από την διαδικασία της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών» από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, η οποία όμως αντικειμενικά τις απομακρύνει από την ζωτική προοπτική της εθνικοποίησής τους για την οποία αγωνίζεται σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, η Αριστερά.
Το σκάνδαλο του ξεπουλήματος της ΑΤΕ, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά οι τράπεζες από τα χέρια των αρπακτικών του κεφαλαίου, που σήμερα διαχειρίζονται καταθέσεις συνολικά περίπου 165 δις ευρώ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δεσμευθεί από σήμερα ότι ερχόμενη στην εξουσία, θα προχωρήσει στην κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό, όπως σημειώναμε στο κείμενό μας «Η μαρξιστική πρόταση για το πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς», σημαίνει συγκεκριμένα ότι πρέπει όλες οι τράπεζες να περάσουν 100% στην ιδιοκτησία του κράτους και να συγχωνευθούν στη δημιουργία μιας ενιαίας κρατικής τράπεζας, που θα μετατραπεί σε ενιαίο στρατηγείο για τον ορθολογικό σχεδιασμό των επενδύσεων και των πιστώσεων, στην υπηρεσία της εργαζόμενης κοινωνίας, σε μοχλό για την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικά σχεδιασμένης, κοινωνικοποιημένης οικονομίας.
1 σχόλιο:
Καλά κρασιά, τέρμα στούς κρατικοδίαιτους
Δημοσίευση σχολίου