Ερώτηση: Κύριε Στρατούλη τελικά οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας κέρδισαν ή έχασαν;
Ο αγώνας των 300 μεταναστών πείνας ήταν..επιτυχής, γιατί με τον οριακής μορφής αγώνα τους, με τον οποίο έβαλαν σε πραγματική διακινδύνευση την ίδια τη ζωή τους, και με την ουσιαστική βοήθεια της επιτροπής αλληλεγγύης τελικά κέρδισαν τα εξής:
- Την ένταξή τους στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής του άρθρου 24 του νόμου 3907/11, το οποίο θα μπορεί να ανανεώνεται μέχρι να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη νομιμοποίησή τους.
-Το δικαίωμα να επισκέπτονται τις χώρες προέλευσής τους και να επιστρέφουν στη χώρα μας, τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.
- Την κατοχύρωση του δικαιώματος εργασίας για όσους υπάγονται στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής.
- Την χορήγηση της ειδικής άδειας διαμονής, στην ουσία δηλαδή τη νομιμοποίηση των μεταναστών, μετά από συμπλήρωση αποδειγμένης οκταετούς διαμονής στη χώρα μας, αντί για τη δωδεκαετία που ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Τη μείωση στα 120 -από 200 και 150 (βαρέα-ανθυγιεινά)- των ενσήμων για χορήγηση άδειας παραμονής.
- Τη μείωση από τα 100 στα 50 των ενσήμων που απαιτούνται για έκδοση βιβλιαρίου υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μία ρύθμιση που δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τόσα ένσημα.
Οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας μπορεί να μην κέρδισαν τη νομιμοποίησή τους, κέρδισαν όμως κατά κάποιο τρόπο το εισιτήριο γι΄ αυτή και επίσης μία σειρά κατακτήσεις που δεν αφορούν μόνο τους ίδιους αλλά και ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας μας. Το κυριότερο όμως είναι ότι απέδειξαν ότι οι αγώνες μεταναστών και ελλήνων εργαζομένων είναι κοινοί γιατί έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα και ότι μπορεί να υπάρξουν νίκες ακόμα και στις συνθήκες του μνημονίου και του ΔΝΤ.
Ερώτηση: Δηλαδή κύριε Στρατούλη λύθηκε το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας;
Όχι βέβαια, ο αγώνας μας για το ριζικό επαναπροσανατολισμό της μεταναστευτικής πολιτικής συνεχίζεται:
Απαιτούμε τη δημιουργία ανοικτών χώρων Υποδοχής και Φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και με υπηρεσίες κοινωνικής και νομικής υποστήριξης και υγειονομικής φροντίδας.
Να απλουστευτούν και να γίνουν πιο προσιτές οι διαδικασίες νομιμοποίησης μεταναστών, να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους το επιθυμούν. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, οι οποίο θέλουν να κατευθυνθούν προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ζητάμε άμεσες κρατικές και δημοτικές παρεμβάσεις και έργα για την αναβάθμιση και υποστήριξη των γειτονιών που έχουν γκετοποιηθεί και υποβαθμιστεί, με τη δημιουργία κοινωνικών δομών, ελεύθερων χώρων, σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών παρεμβάσεων κλπ
Η κυβέρνηση της χώρας μας πρέπει επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τους μετανάστες που:
- Nα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών μετανάστευσης (πόλεμοι, φτώχεια, περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές, μεταλλευτικές και πολυεθνικές εταιρίες.)
- Nα στηρίζει οικονομικά τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών στις χώρες υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, όπως η Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου