Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ; ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης από την Ελλάδα, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Μάλιστα, ο Οργανισμός αφήνει σαφείς αιχμές, καθώς τονίζει ότι έχει δοθεί έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ. Τα στοιχεία της έρευνας για τον Έβρο....
Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα για την Ελλάδα και στη μετανάστευση, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

O Οργανισμός βρίσκει "ανησυχητικές" συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στα κέντρα κράτησης στον Έβρο, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανεπαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος από τις Αρχές, "παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ".

Η έκθεση βασίζεται σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουάριο 2011.

"Η κατάσταση στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα. Άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και οικογένειες με μικρά παιδιά κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες", τονίζει με έμφαση η ανακοίνωση.

Ως επιχείρημα των ευρημάτων της έρευνας από τον Οργανισμό δίνεται χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου στις 29 Ιανουαρίου, 144 άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων.

"Δεν υπάρχει θέρμανση, υπάρχει μόνο μία τουαλέτα και ένα κρύο ντους για όλους τους κρατούμενους - με τις εξωτερικές θερμοκρασίες να κυμαίνονται γύρω στους μηδέν βαθμούς", αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης συνιστά, σε περιπτώσεις ομαδικού καταλύματος , εμβαδόν 4 τ.μ. ανά κρατούμενο.

"Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης του Έβρου, παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ", επισημαίνει η έκθεση, αυτά τα χρήματα μάλιστα είναι επιπλέον κονδύλια, πέρα των χρηματοδοτήσεων από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Η Ελλάδα έχει λάβει για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 9,8 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010, 4,9 εκατ. ευρώ το 2009 και 2,2 εκατ. ευρώ το 2008.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι "όλοι όσοι συλλαμβάνονται να διέρχονται τα σύνορα παράτυπα, εκτός εκείνων που χρειάζονται επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο, τίθενται αυτομάτως υπό κράτηση, περιλαμβανομένων παιδιών, ακόμη και βρεφών".

Σύμφωνα με την έκθεση, καίριο πρόβλημα στην περιοχή του Έβρου αποτελεί ο συντονισμός των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι "η ευθύνη διαχείρισης της μετανάστευσης είναι μοιρασμένη μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών υπουργείων, η δε ανάθεση ευθυνών σε τοπικό επίπεδο δεν είναι σαφής.

Επίσης σημειώνεται πως "το 2010 το 90% του συνόλου των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων που διαπιστώνονται κατά μήκος όλων των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, λαμβάνει χώρα στα Ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα".

Περίπου 350 λαθρομετανάστες διασχίζουν καθημερινά τα ανατολικά σύνορα στον ποταμό Έβρο, κοντά στην Ορεστιάδα. Στην περιοχή αυτή 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2010. Περίπου το 40% των λαθρομεταναστών προέρχονται από το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι από την Αλγερία, το Πακιστάν, τη Σομαλία και το Ιράκ.

Τέλος, αναφέρεται άρθρο της κοινοτικής ιστοσελίδας Euobserver, το οποίο τονίζει την έντονη κριτική που ασκείται στην Ελλάδα για τη μη αξιοποίηση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

Το 99% και 84% της κοινοτικής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης απορρόφησαν το 2007 και το 2008 αντίστοιχα, οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ,
ενώ το ίδιο ποσό αναμένεται να απορροφήσουν και κατά την τρέχουσα χρηματοδότηση.

news247.gr ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: