Ομόφωνη μοιάζει η εκτίμηση του διεθνούς Τύπου ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Αναμενόμενη κρίνεται η υποβάθμιση από τη Moody's ενώ προβληματισμός επικρατεί για το τί θα πράξει τελικώς η ΕΕ για την περιφέρεια της ευρωζώνης....
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody's, και με δεδομένο ότι «τα διετή ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν αποδόσεις της τάξης του 15%, που σημαίνει ότι είναι χειρότερα κι από την κατηγορία “σκουπίδια”, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι δεδομένη» αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει πλέον να αποδεχθεί το «αδιανόητο», δηλαδή την αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που «όλοι οι άλλοι» γνωρίζουν ήδη.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μία διαδικασία στην οποία θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος μεταξύ των επενδυτών, των πιστωτών και της κυβέρνησης είναι πιθανότερη και πιο ελεγχόμενη απο μια ξαφνική δήλωση αδυναμίας πληρωμών, η οποία εξ άλλου χαρακτηρίζεται ως απίθανη.
Η εφημερίδα Guardian, σημειώνει ότι η «η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's βάζει φωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγώντας πως η κίνηση του Οίκου αξιολόγησης «υπογραμμίζει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών οι οποίοι φοβούνται πως οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δεν αντέχουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους».
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι η «ανακοίνωση της Moody's μπορεί να αυξήσει την πίεση προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης προκειμένου να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής των υπερχρεωμένων χωρών, μέσω αγοράς ομολόγων ή επαναγοράς χρέους.
Τέλος, επικαλούμενη αναλυτές, η εφημερίδα τονίζει ότι «υπάρχει αυξανόμενη αίσθηση παράλυσης στην [ελληνική] κυβέρνηση που εμφανίζεται ανίκανη ή απρόθυμη να επιβάλει μεταρρυθμίσεις λόγω της αντίθεσης του λαού και της αντίστασης των συνδικάτων».
Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της Moody's ήρθε λίγο πριν την συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή, σημειώντει ότι πολλοί επενδυτές προβληματίζονται για το κατά πόσον τα μέτρα λιτότητας που υλοποιούνται στην Ελλάδα θα καταφέρουν αποτρέψουν την αναδιάρθρωση χρέους της χώρας.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Οικονομικών Αναλύσεων της Royal Bank of Scotland, Ζακ Καγιού, η Ελλάδα ούτως ή άλλως βρίσκεται σε δεινή θέση και η αγορά επιμένει στην άποψη ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.
«Βλέποντας το ύψος της τιμής στο οποίο έχει ανέλθει η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων, νομίζω ότι ο αντίκτυπος της υποβάθμισης είναι πολύ μικρός», δήλωσε κ. Καγιού, μιλώντας στο ν ραδιοσταθμό «ΣΚΑΙ», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για καλή είδηση, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιέσεις επί των εθνικών χρεών που είχαν για λίγο υποχωρήσει.
«Αν κοιτάξετε την αγορά, βασικά θα δείτε ότι παρά τη βοήθεια που έχει διοχετευτεί στην Ελλάδα, δεν έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο Ζαν Καγιού, για να καταλήξει λέγοντας ότι η κατάσταση ενόψει των συνόδων κορυφής είναι ακόμα ρευστή, ωστόσο «η αγορά δηλώνει ότι είναι απρόθυμη να απομακρυνθεί από την άποψή της ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου