Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Ουισκόνσιν

Συγκέντρωση που θύμιζαν αντίστοιχες του πολέμου του Βιετνάμ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μάντισον του Ουισκόνσιν. Επίδειξη δύναμης από τα συνδικάτα κατά μεταρρυθμίσεων κυβερνητών που ελέγχονται από Ρεπουμπλικάνους...Έως και 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Καπιτώλιο στο Μάντισον, πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν, εναντίον του νέου νόμου που πλήττει τα συνδικάτα και μειώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο- ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η σοβαρότερη προκλήση που έχουν αντιμετωπίσει τα συνδικάτα στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντισον Τζόελ ΝτιΣπέιν εκτίμησε ότι οι διαδηλωτές ήταν 85.000 ως 100.000, αριθμός που ενδέχεται να ξεπερνά το μέγεθος των κινητοποιήσεων στο Μάντισον στην διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και αγρότες με τρακτέρ, που έγιναν δεκτοί με επευφημίες από το πλήθος.

Επιγραφές με συνθήματα όπως "Προϋπολογισμός Ουόκερ = πόλεμος στους εργαζόμενους και στην μεσαία τάξη" και "ενωθείτε, στηρίξτε τις εργατικές οικογένειες" ήταν αναρτημένες στα αγροτικά μηχανήματα.

Ο νόμος που προώθησε ο νέος κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών των Ρεπουμπλικάνων με στόχο να υποβαθμιστεί η ισχύς των συνδικάτων και να μειωθούν οι πολιτειακές δαπάνες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, αφαιρεί από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά συμβάσεις εργασίας.

Ρεπουμπλικάνοι προωθούν παρόμοιες ρυθμίσεις σε 36 ακόμη πολιτείες για να εξασθενίσουν τα συνδικάτα- μια από τις δυνάμεις που παραδοσιακά υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν σε ένα βαθμό τους Δημοκρατικούς.

Διαδηλώσεις σημειώνονται σε όλη τη χώρα, ωστόσο το επίκεντρο της σύγκρουσης παραμένει στο Ουισκόνσιν, όπου Δημοκρατικοί πολιτικοί έφυγαν από την πολιτεία την 17η Φεβρουαρίου για να εμποδίσουν τους Ρεπουμπλικάνους να περάσουν το νομοσχέδιο.

Τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν το νομοθέτημα παρακάμπτοντας το μποϊκοτάζ αυτή την εβδομάδα. Η σύγκρουση κλιμακώνεται, καθώς ο Ουόκερ παρουσίασε έναν πολιτειακό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες την ώρα που μειώνει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις.

"Υποστήκαμε περικοπές και θα υποστούμε κι άλλες", είπε ο Κρις Κάρλσεν, 55 ετών, που εργάζεται για το πολιτειακό υπουργείο μεταφορών. "Και ταυτόχρονα δίνουν φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις".

Υπόσχεση για μάχη

Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν είπε ότι ο νόμος θα "σώσει θέσεις εργασίας" και θα αποτρέψει την αύξηση της φορολογίας για την μεσαία τάξη. Εάν εγκριθεί ο προϋπολογισμός που καταρτίστηκε, είπε, "θα αποφευχθούν μαζικές απολύσεις και άμεσες περικοπές υπηρεσιών".

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί και οι διαδηλωτές υπόσχονται να συνεχίσουν την μάχη. Ήδη αμφισβητούν το νόμο που πλήττει τα συνδικάτα στα δικαστήρια ενώ αναμένεται να επιδιώξουν την αποπομπή του κυβερνήτη Ουόκερ και Ρεπουμπλικάνων που έχουν εκλεγεί στο πολιτειακό Κογκρέσο.

"Φοβάμαι ότι παρακολουθούμε το θάνατο της μεσαίας τάξης", δήλωσε ο Τομ Μπριτζ, συνταξιούχος και συνδικαλιστής. "Χρειαζόμαστε συνδικάτα, διότι αυτά καθορίζουν το χρυσό κανόνα των μισθών και των συντάξεων". Ο Λου Μίλερ, κτηνοτρόφος, δήλωσε ότι τον ανησυχεί η μεγεθυνόμενη ανισότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ραγδαία μείωση των μισθών.

"Εάν η εργατική τάξη αποσυντεθεί. . . οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες. Για μένα το ζήτημα είναι οικουμενικό -- είναι η συγκέντρωση του πλούτου. Τα συνδικάτα μπορούν να αποτελέσουν έναν κυματοθραύστη".

Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται η πιο σοβαρή μετά από εκείνη που είχε ξεσπάσει όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε απολύσει απεργούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: