Διαστάσεις εθνικού πένθους -με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες- παίρνει η απογοήτευση των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση των ίδιων και της χώρας, μετά την ένταξη στο ΔΝΤ.Από την καθολική απογοήτευση δεν εξαιρείται κανένα κοινωνικό στρώμα, καμία πολιτική ιδεολογία, καμία ηλικία. Σχετικά λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται ωστόσο όσοι δηλώνουν κεντρώοι και κεντροαριστεροί.
Οκτώ στους δέκα Ελληνες, το 82% σε σύνολο 1.815, που απάντησαν στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφεραν ότι.....
τους τελευταίους 12 μήνες (σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο), η οικονομική τους κατάσταση έγινε χειρότερη έως πολύ χειρότερη. Απόλυτοι σε ποσοστό 100% είναι οι αγρότες και ακολουθούν οι άνεργοι (90,2%), οι νοικοκυρές (90%) και οι συνταξιούχοι (84,8%).
Μάλιστα το ποσοστό των ερωτηθέντων που είδαν τα οικονομικά τους να επιδεινώνονται στο διάστημα αυτό, παρέμεινε σταθερό στις δύο τελευταίες μετρήσεις, που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου, το οποίο είχε την ευθύνη της τηλεφωνικής έρευνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, πρόεδρο του Τμήματος. Η έρευνα έγινε το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 στο Νομό Αττικής.
Επειδή δεν υπάρχουν ανώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα μπορούσε η διαπίστωση αυτή της έρευνας να εκληφθεί ως αυτονόητη. Δεν είναι όμως το ίδιο αυτονόητες οι χαμηλές προσδοκίες της πλειονότητας για το μέλλον, η οποία δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης και βλέπει παράταση της κρίσης σε ορίζοντα μεγαλύτερο των 4 ετών.
Επτά στους δέκα (75%) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έπειτα από 12 μήνες θα είναι χειρότερη και οκτώ στους δέκα (83%) ότι η φτώχεια στο ίδιο διάστημα θα αυξηθεί.
Στα ίδια επίπεδα (84,6%) κινείται το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φτώχεια στη χώρα αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι απόψεις των συμπατριωτών μας για τη φτώχεια δεν διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με τα δημογραφικά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά. Περισσότερο φοβούνται ωστόσο για το μέλλον οι ερωτηθέντες 45-59 ετών, οι νοικοκυρές και όσοι δήλωσαν ότι βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Ενδεικτικό της γενικευμένης απογοήτευσης που επικρατεί είναι το ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι και ύστερα από τέσσερα χρόνια η οικονομική πορεία της χώρας θα είναι χειρότερη.
Η απαισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία του τόπου αυξάνεται σταθερά στις μετρήσεις, με μία διαφορά: Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είναι αρκετά πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψή τους, σε σχέση με την πρόβλεψη που έκαναν για τους επόμενους 12 μήνες.
Μόλις ένα ποσοστό λιγότερο του 5% των ερωτηθέντων, από τους φτωχότερους έως τους πλουσιότερους, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους ταυτότητα και τον τόπο διαμονής τους (βόρεια, νότια προάστια και υπόλοιπο Αττικής), δεν βλέπει βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης μέσα στον επόμενο χρόνο.
Εννέα στους δέκα θεωρούν ότι το κόστος ζωής θα αυξηθεί σε σύγκριση με 12 μήνες πριν. Τη μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζουν οι γυναίκες, οι ερωτηθέντες 30-44 ετών, οι μη εργαζόμενοι (μεταξύ των οποίων και οι νοικοκυρές), οι αριστεροί αλλά και όσοι δηλώνουν ότι ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Οσον αφορά τις απαντήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Είτε βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση είτε όχι και ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης που έχουν, όλοι βλέπουν αύξηση της ανεργίας. Γενικά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, επικρατεί ψυχολογία φόβου. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί η ψυχολογία τους επηρεάζει την οικονομία.
Δεν υπάρχει επαγγελματική τάξη που να μη θεωρεί ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει χειροτερέψει σημαντικά η οικονομική της κατάσταση.
Ακόμη και όσοι απάντησαν ότι βρίσκονται ακόμη σε πολύ άνετη οικονομική κατάσταση, τείνουν να πιστεύουν ότι και η δική τους οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι συντάκτες της έρευνας κρούουν, πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποθαρρυντικά. Οι καταναλωτές δεν θεωρούν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες» αναφέρεται στην έρευνα.
«Οταν οι καταναλωτές χάνουν το αίσθημα αισιοδοξίας, τότε ενδεχομένως κάποιος πρέπει να φοβάται μήπως στην κοινωνία παρατηρηθεί ρευστότητα κάποιας μορφής που δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί.
»Είναι πια εμφανές ότι η ύφεση που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία θα ενταθεί. Η κατάσταση ρευστότητας θα συνεχίσει να υπάρχει και πολύ πιθανόν να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αναστατώσεις», καταλήγει η έρευνα.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου