Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Τα σχολεία ανοίγουν την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, ημέρα που κανονικά, μόλις που ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών!

6.000 πιστώσεις από αυτά,  από το Π.Δ.Ε. Ενώ το ενδεχόμενο μηδενικών διορισμών και φέτος γίνεται βεβαιότητα. Τα τμήματα με 30 μαθητές, οι συγχωνεύσεις τμημάτων προσανατολισμού και άλλες προσπάθειες συγκάλυψης του προβλήματος με τραγικές συνέπειες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι στην ημερήσια διάταξη, με βάση πάλι νόμο της απελθούσας κυβέρνησης που τήρησε την παράδοση των παλαιότερων κυβερνήσεων ΝΔ – Πασοκ.

Το πρόβλημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι εκρηκτικό! Υπάρχουν περιοχές (π.χ. Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες, Ανατολική και Δυτική Αττική) όπου υπάρχουν σχολεία που  είτε δεν θα ανοίξουν καθόλου είτε με ελάχιστους εκπαιδευτικούς. Ήδη περιφερειακοί διευθυντές και διευθυντές εκπαίδευσης δίνουν προφορικές εντολές για μετακινήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών από τα σχολεία τους με πλασματικές υπεραριθμίες, με θύμα κατά κύριο λόγο τα ολοήμερα τμήματα.

Ταυτόχρονα τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού τα χρήματα της τρίτης δόσης στις σχολικές επιτροπές δεν έχουν δοθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, λείπουν καθαρίστριες και βοηθητικό προσωπικό, οι μεταφορές μαθητών είναι στον αέρα. Κι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν στην εκπαίδευση, με βάση το 3ο καταστροφικό μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που προσυπογράφηκαν με ΕΕ – ΟΟΣΑ.

Ο πρώην υπουργός παιδείας καθόλου χάλια, δεν τα βρίσκει όλα αυτά. Ακολουθεί πιστά  τη γραμμή των προκατόχων του. Μαζικούς διορισμούς υποσχέθηκε αρχικά. «Θα εκπλαγείτε» δήλωνε το Φλεβάρη «όταν θα δείτε ότι το υπουργείο μπορεί να προσλάβει αναπληρωτές καθηγητές. Θα προσλάβουμε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό αναπληρωτές, που κρατούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο συρτάρι για δικούς τους λόγους». Μετά θυμήθηκε τους «εκπαιδευτικούς – οπλίτες» και την αύξηση του ωραρίου. 1500 έως 1800 διορισμούς συνολικά για το υπουργείο του, υποσχόταν στις αρχές καλοκαιριού. Και τώρα αποποιείται των ευθυνών του με τη δικαιολογία της υπηρεσιακής κυβέρνησης και νομοθετικών ζητημάτων.

Η κυβέρνηση που μάζεψε άρον – άρον τους βουλευτές της, παραμονές δεκαπενταύγουστου, για να ψηφίσουν κοιμισμένοι το 3ο μνημόνιο, ξεπερνώντας όλα τα «νομικά εμπόδια», μεταξύ αυτών και της δημοκρατίας, δεν περιμέναμε φυσικά για τα σχολεία και τα κοινωνικά προβλήματα να έχει τον ίδιο ζήλο. Εξ άλλου με την υπογραφή της σ’ αυτό, μαζί με ΝΔ – Πασοκ – ΑΝΕΛ – Ποτάμι, επιχειρούν να βάλλουν ταφόπλακα στα δικαιώματα εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών σε μια αξιοπρεπή και ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας.
Στις 20 Σεπτέμβρη ψηφίζουμε για να ενισχύσουμε τους αγώνες ανατροπής όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και της πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ. Δεν ψηφίζουμε διαχειριστή μνημονίων.

Ψηφίζουμε  ΑΝΤΑΡΣΥΑ - εκλογική συνεργασία με ΕΕΚ και ανένταχτους/ες αγωνιστές/στριες της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: