Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΗ Σ. ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ, ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΚΕ

Καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, μετά από μήνυση της εργοδοσίας για κινητοποίηση που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2010 έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης στη Θεσσαλονίκη με...
αίτημα την ανάκληση απολύσεων!

Τη μήνυση σε βάρος της Σοφίας Καλαντίδου κατέθεσε η προϊσταμένη του καταστήματος, κατηγορώντας τη συνδικαλίστρια ότι δήθεν της επιτέθηκε, της πήρε την φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογράφιζε τους εργαζόμενους διαδηλωτές και έσβησε τις φωτογραφίες!

Τόσο αυτή η κατηγορία όσο και άλλες με τις οποίες διώκονταν (άσκηση βίας, παρακώλυση λειτουργίας της επιχείρησης κ.λπ.) καταρρίφθηκαν.

Ωστόσο, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο την καταδίκασε για φθορά ατομικής ιδιοκτησίας με το σκεπτικό ότι ψυχολογικά επηρέασε (!) και δεν σταμάτησε αυτούς που έσβησαν τις φωτογραφίες!

Η δίωξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί ενάντια σε κάθε εργαζόμενο που τολμά να αντισταθεί στις αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Ουσιαστικά μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα η ίδια η συνδικαλιστική δράση!

Για απόφαση – πρόκληση για τους εργαζόμενους κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα χτυπιέται σήμερα από όλους του μηχανισμούς του συστήματος.

Δ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: «Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ»

«Την ίδια στιγμή που η Δικαιοσύνη καθυστερεί συστηματικά την εκδίκαση των μηνύσεων που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι ενάντια στη διοίκηση των Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδης, έρχεται χθες, Τετάρτη, να λάβει καταδικαστική απόφαση για την πρόεδρο του σωματείου Σοφία Καλαντίδου, για την κινητοποίηση που είχε οργανώσει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2010, ενάντια στις απολύσεις της εργοδοσίας.

Είναι γνωστές οι συνθήκες εργασίας που επί μακρόν επικράτησαν στον Αρβανιτίδη, ατομικές συμβάσεις, εργοδοτική τρομοκρατία, απλήρωτοι εργαζόμενοι, ατέλειωτα ωράρια, αναιτιολόγητες απολύσεις. Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους μία τέτοια καταδικαστική απόφαση. Το συνδικαλιστικό κίνημα χτυπιέται σήμερα από όλους του μηχανισμούς του συστήματος. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Σοφία Καλαντίδου και στο σωματείο. Η ποινικοποίηση της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων μας αφορά όλους. Όταν καταδικάζεται η πρόεδρος ενός σωματείου, καταδικαζόμαστε όλοι. Η ανατροπή της σημερινής νεοφιλελεύθερης μνημονιακής κυβέρνησης, η πάλη ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, η αναδιοργάνωση του εργατικού κινήματος, η επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας και η δουλειά με αξιοπρέπεια και πλήρη δικαιώματα αποτελούν στόχους που το εργατικό κίνημα οφείλει ενωμένο να παλέψει, μακριά από διχαστικές λογικές».

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Ενωση εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η διοίκηση της Ένωσης καταγγέλλει την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου όπου καταδίκασε σε 5μηνη φυλάκιση με 3ετη αναστολή την πρόεδρο Σοφία Καλαντίδου.

Το δικαστήριο έγινε μετά από μήνυση του Αρβανιτίδη για κινητοποίηση που έγινε το Φεβρουάριο του 2010. Κινητοποίηση που είχε οργανώσει το σωματείο για απολύσεις που είχαν γίνει.

Με την απόφαση αυτή η δικαιοσύνη αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πόσο τυφλή και αταξική είναι. Καταδίκασε την πρόεδρο του σωματείου την ίδια στιγμή που ακόμα καθυστερεί με διάφορες προφάσεις την εκδίκαση των μηνύσεων που έχει κάνει το σωματείο για την επιχείρηση Αρβανιτίδης με αποκορύφωμα την παρακολούθηση γενικής συνέλευσης στο εργατικό κέντρο με κάμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: