Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

VIDEO / Οι Σκουριές στην Χαλκιδική θα έχουν την ίδια τύχη με την Μοντάνα στις ΗΠΑ / Τοξικά δηλητήρια σκοτώνουν / Οι υποσχέσεις έμειναν στα ...χαρτιά


O αρχιτέκτονας Γ. Λαζαρίδης δημοσιεύει στον "τοίχο" του στο φ/β ένα σύντομο πλην όμως περιεκτικό και διδακτικό σημείωμα σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων από την λειτουργία των μεταλλείων ανοιχτού τύπου. Σαν αυτό που ήδη κατασκευάζεται στις Σκουριές στην Χαλκιδική.
Διαβάστε το και δείτε και το βίντεο από...
μια παρόμοια δραστηριότητα στις ΗΠΑ:


Για να μάθουμε όλοι τι σημαίνει ανοιχτού τύπου μεταλλευτική δραστηριότητα σε έναν τόπο
Για να μη μας πιάνουν στον ύπνο, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, τι σημαίνει μεταλλευτική δραστηριότητα ανοιχτού τύπου, για την εξόρυξη χρυσού και χαλκού. Όσο και αν ψάξει καλοπροαίρετα κανείς, δε θα βρει κάτι το θετικό.
Δείτε παρακάτω τι συμβαίνει.

1. Τόνοι τοξικών αποβλήτων που θα διαρρεύσουν ακατέργαστοι στο βουνό, μέσα σε τεράστια τέλματα-χαβούζες που θα δημιουργηθούν ειδικά γι’ αυτά.

2. Εμφάνιση του φαινομένου της Όξινης Απορροής Μεταλλείων

(ΟΑΜ), της μόλυνσης των υπόγειων νερών στις εκμεταλλεύσεις μεταλλείων μικτών θειούχων πετρωμάτων, η οποία οφείλεται στην οξείδωση των πυριτών (αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο, ψευδάργυρος αλλά και κυανιούχος πολτός) κατά την επαφή τους με το νερό είτε βρόχινο είτε του εργοταξίου είτε υπόγειο και την εκροή θειικού οξέος και βαρέων-τοξικών μετάλλων. Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι η επιπρόσθετη μόλυνση του νερού.

3. Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

4. Μόλυνση των ποταμών και των ρεμάτων της περιοχής.


5. Λειψυδρία λόγω άντλησης τεραστίων ποσοτήτων νερού για χρήση στο μεταλλείο.

6. Μόλυνση του αέρος από τα αέρια που απελευθερώνονται κατά τη διάσπαση και το άλεσμα των πετρωμάτων.

7. Μόλυνση της γης από τα μεταλλικά στοιχεία τα οποία θα κατακάθονται στη γη με τη βροχή (θειικό οξύ, γνωστό και ως βιτριόλη κ.ά.) – Αναγκαστική παύση κηπευτικών καλλιεργειών.

8. Ηχορύπανση από τα συνεχόμενα φουρνέλα σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικημένες περιοχές.









9. Η ένταξη μιας περιοχής εντός του μεταλλευτικού χώρου
περιορίζει κατά πολύ κάθε εμπράγματο δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής αυτής έναντι του απόλυτα επικρατούντος στο μεταλλευτικό χώρο εμπράγματου δικαιώματος της μεταλλειοκτησίας. Έτσι προβλέπεται, με διαδικασίες fast track, η ταχεία, μαζική και με εξευτελιστικές αποζημιώσεις διεκπεραίωση όλων των ομαδικών και μεγάλης κλίμακας αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που θα προηγηθούν της έναρξης εργασιών στο μεταλλευτικό χώρο.

10. Καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.

11. Καταστροφή των αρχέγονων δασών.

12. Καταστροφή του ανάγλυφου του βουνού. Καμία δυνατότητα ουσιαστικής μελλοντικής αποκατάστασης του βουνού, καθώς θα έχουν διαλυθεί τα πετρώματα και θα έχουν αφαιρεθεί απ’ αυτά όλα τα μεταλλικά στοιχεία τους.

13. Δυσφήμιση της περιοχής λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα έχει προξενηθεί.

14. Οριστική και αμετάκλητη εξαφάνιση θέσεων εργασίας στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή , στη μελισσοκομία, στην αμπελουργία, στη δασοπονία, στην υλοτομία, στον οικοτουρισμό, στη μεταποίηση τοπικά παραγόμενων προϊόντων κ.ά.. Δημιουργία αντ’ αυτού ελάχιστων νέων θέσεων εργασίας, ανθυγιεινών, υψηλού κινδύνου για τη ζωή από τη χρήση τοξικών ουσιών και των αερίων που θα αιωρούνται, για συγκεκριμένες ειδικότητες και για λίγο χρονικό διάστημα.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αν υπάρχει ένας άνθρωπος που θα ήθελε την πραγματική κόλαση στον τόπο μας, πιστεύοντας στις υποσχέσεις ευημερίας που εκφράζουν κάποιοι ολίγοι, οι οποίοι παραβλέπουν σκόπιμα όλα τα παραπάνω.
Τι άλλο θα έπρεπε να γνωρίζει κάποιος για να πει ένα βροντερό ΟΧΙ στις δόλιες μεθοδεύσεις του ΥΠΕΚΑ; Αρκεί να γνωρίζουμε όλοι, πως το Υπουργείο θεώρησε σκόπιμο να μη μας ενημερώσει ,τους πολίτες, για τα σχέδια του. Απ’ ότι φαίνεται ήθελε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Πρέπει όλοι μας να επαγρυπνούμε και να τους εμποδίσουμε δυναμικά και μαζικά.


Οποιοσδήποτε δεν έχει πειστεί ακόμη από τα γραφόμενα, ας δει τις φωτογραφίες από το Στρατώνι Χαλκιδικής, για να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η λειτουργία ενός τέτοιου μεταλλείου στην περιοχή της πανέμορφης Χαλκιδικής.

Εξόρυξη χρυσού στις αναπτυγμένες χώρες


Δεν υπάρχουν σχόλια: