"Τα φορολογικά εμπόδια, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με άλλους φορολογικούς και μη φορολογικούς παράγοντες, ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για τη σχετικά περιορισμένη συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Εσωτερική Αγορά της ΕΕ". Μόνο το 3% περίπου των ΜΜΕ διαθέτει θυγατρικές, υποκαταστήματα ή κοινοπραξίες σε άλλα κράτη μέλη, όπως προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου.
Εάν και τα φορολογικά εμπόδια στη διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα είναι σε γενικές γραμμές κοινά για όλες τις επιχειρήσεις, ο αντίκτυπος, ωστόσο, των φραγμών είναι μεγαλύτερος για τις ΜΜΕ. Επιπλέον, οι ΜΜΕ δυσκολεύονται ιδιαιτέρως να καλύψουν το κόστος συμμόρφωσης με 27 διαφορετικά φορολογικά συστήματα. Σημειώνεται ότι αυτές οι δαπάνες συμμόρφωσης μπορεί να ανέρχονται έως και σε 30% των φορολογικών πληρωμών των ΜΜΕ. Η διασυνοριακή αντιστάθμιση των απωλειών έχει επίσης αναγνωριστεί ως το σημαντικότερο εμπόδιο από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ανωτέρω εμπόδια, η Επιτροπή πρότεινε ένα πιλοτικό καθεστώς φορολόγησης βασισμένο στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης. Το εν λόγω καθεστώς προϋποθέτει διμερή ή πολυμερή συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία προτίθενται εθελοντικά να προσφέρουν στις ΜΜΕ τους ένα σύστημα φορολόγησης εταιρειών που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις αυτές να εφαρμόσουν ενιαίους κανόνες κατά τη διασυνοριακή τους δραστηριότητα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένα κράτος μέλος δεν έχει συνάψει τέτοιες συμφωνίες και το καθεστώς αυτό δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή.
Ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε περαιτέρω να ενημερωθεί εάν η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει άμεσα την έγκριση ευρωπαϊκού ρυθμιστικού καθεστώτος για ιδιωτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές δραστηριότητες των ΜΜΕ. Σύμφωνα με την απάντησή της, η Επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση για το Καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ιδιωτικής Εταιρείας, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί στα μέσα του 2008.
Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε να πληροφορηθεί τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιροπή για την αντιμετώπιση του φορολογικού κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς, και ειδικότερα εάν θα προτείνει μία ενιαία φορολογική βάση που θα ισχύει στο σύνολο της ΕΕ. Ο Επίτροπος κ. Kovács, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, σημειώνει ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδιο για μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των επιχειρήσεων στην ΕΕ, η οποία θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις που το επιθυμούν, οι οποίες ασκούν εγχώριες ή διασυνοριακές δραστηριότητες, είτε πρόκειται για ΜΜΕ είτε για μεγάλες επιχειρήσεις, να εφαρμόζουν ένα κοινό σύνολο κανόνων για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης τους στην ΕΕ και να επωφελούνται από τη διασυνοριακή αντιστάθμιση των απωλειών. Επίσης, θα εξαλείψει την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες τιμολόγησης των μεταβιβάσεων όσον αφορά τις συναλλαγές στο εσωτερικό ενός ομίλου. Οι διαφορές του κόστους συμμόρφωσης μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων θα είναι ένα από τα στοιχεία της αξιολόγησης αντικτύπου που θα προηγηθεί της νομοθετικής πρότασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου