Από τότε που ξεκίνησε η βάρβαρη σύγκρουση στην Συρία πριν από δυο χρόνια περίπου 1,4 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ιορδανία, στο Λίβανο, στην...
Τουρκία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και αλλού. Η Ιορδανία ιστορικά αποτελεί την όαση για όλους τους πρόσφυγες πολέμων της περιοχής και είναι το σπίτι για περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους και 500.000 Ιρακινούς πρόσφυγες.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2013 περισσότεροι από 500.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν έρθει στην Ιορδανία- αριθμός ίσος με περίπου το ένα δέκατο του Ιορδανικού πληθυσμού των 6,3 εκατ κατοίκων. Περίπου οι μισοί των Σύρων προσφύγων διαμένουν σε γκέτο κατασκήνωση για πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι μένουν κυρίως στις βόρειες πόλεις της Ιορδανίας Irbid, Ramtha και Mafraq. Τις πρώτες μέρες της εξέγερσης στη Συρία, οι Ιορδανοί έκαναν εράνους, προσωρινές κατασκηνώσεις και άνοιξαν τα σπίτια τους στους βόρειους γείτονές τους.
Καθώς όμως η κατάσταση γινόταν μόνιμη και εξ αιτίας της πίεσης για τους πόρους, η καλή θέληση μετατράπηκε σε εχθρότητα. Αν και δεν υπήρξαν βιαιότητες, ο θυμός ήταν προφανής. Πολλές ήταν οι διαδηλώσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας όπου ζητούσαν να απελαθούν οι Σύριοι πρόσφυγες.
Η Ιορδανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος της φιλοξενίας του ραγδαία αυξανόμενου πληθυσμού των προσφύγων θα ανέλθει στο 1 δις δολάρια αυτή τη χρονιά. Το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι για κατανάλωση ηλεκτρικού και νερού, κάθε Σύρος πρόσφυγας κοστίζει στην κυβέρνηση περίπου 3.000 δολάρια το χρόνο.
Το υπουργείο Υγείας λέει ότι ξοδεύει το μισό προϋπολογισμό του μόνο για ιατρική φροντίδα των Σύρων και χρειάζεται περίπου 350 εκ δολάρια έκτακτης χρηματοδότησης για να διατηρήσει το εθνικό σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περίπου 160.000 Σύροι πρόσφυγες δουλεύουν παράνομα στην Ιορδανία με χαμηλότερους μισθούς σε θέσεις εργασίας σε φούρνους, συνεργεία και καφετέριες. Δουλειές που έκαναν παλιότερα οι Ιορδανοί οι οποίοι έχουν ανεργία 20%.
Περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά από την βορειότερη πόλη Mafraq κοντά στα Συριακά σύνορα, σε μια έκταση ερήμου η οποία ισοπεδώθηκε και στρώθηκε με χαλίκι, η Ιορδανική κυβέρνηση και οι οργανώσεις UNHCR, WFP, UNICEF και η Ιορδανική JHCO άνοιξαν τον Ιούλιο του 2012 την κατασκήνωση Zaatari για να φιλοξενήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που τρέπονταν σε φυγή από την βία του εμφυλίου πολέμου.
Τεράστια και χαοτική με χιλιάδες αντιανεμικές UNHCR σκηνές και προκάτ στη μέση της σκονισμένης ερήμου, η κατασκήνωση Zaatari είναι τώρα το σπίτι για πάνω από 150.000 Σύρους πρόσφυγες- η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκήνωση προσφύγων στον κόσμο μετά της Dadaab στην Κένυα.
Στην σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στο Κουβέιτ τον περασμένο Ιανουάριο περίπου 1,5 δις δολάρια υποσχέθηκαν για να δοθούν ως βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες. Τρεις μήνες αργότερα μόνο ένα μέρος δόθηκε και δεν υπάρχει τρόπος για χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Καθώς η κατάσταση στην κατασκήνωση Zaatari επιδεινώνεται η πίεση έξω από την κατασκήνωση και στο εσωτερικό της Ιορδανίας και στο εξωτερικό, αυξάνεται επικίνδυνα. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι εάν δεν έρθει η χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες άμεσα, η επειγόντως αναγκαία βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση μπορεί να μην μπορεί να δοθεί. Πολλές από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δίνουν τώρα βοήθεια στην κατασκήνωση μπορεί να αποσυρθούν.
Αναμένεται ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία να φτάσει το 1,2 εκ μέχρι το τέλος του 2013. Αυτό φτάνει σχεδόν στο 1/5 του Ιορδανικού πληθυσμού. Καμιά χώρα δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει αυτή την απότομη ανθρώπινη εισροή και ιδιαίτερα για μια χώρα που είναι οικονομικά και πολιτικά ευάλωτη όπως η Ιορδανία.
*Μετάφραση από το αγγλικό κείμενο: Μουσκεφτάρα Τασούλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου