Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 17/1 μαζί με τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής κατέθεσαν στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που έγινε την Τρίτη 10/1 οι Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ. Η πρόταση δεν πέρασε αφού την καταψήφισαν οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση ψήφισε «λευκό».
Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε ήταν...
από τη μεριά της ΔΑΚΕ για τετράωρη στάση εργασίας, η οποία επίσης δεν πέρασε καθώς δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο 50+1 των ψήφων. Αυτή η πρόταση πήρε 25 ψήφους υπέρ αφού την στήριξαν ΔΑΚΕ, Παρεμβάσεις και Αυτόνομη Παρέμβαση, «λευκό» ψήφισαν οι 20 παρόντες σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ, ενώ το ΠΑΜΕ την καταψήφισε (7 ψήφοι).
Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα εκτός από τις επιθέσεις της κυβέρνησης όσο και των αφεντικών, έχουν να αντιπαρατεθούν με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που στέκεται εμπόδιο στην κλιμάκωση της εργατικής αντίστασης.
Η στάση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο ήταν πέρα για πέρα απεργοσπαστική. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Κώστα Τσικρικά «για οικονομία δυνάμεων» είναι ενάντια στην διάθεση των εργαζόμενων σε όλο το δημόσιο τομέα, αλλά και εκτός τόπου και χρόνου αφού όλοι οι εργατικοί χώροι βράζουν, από τα νοσοκομεία ως τις εφορίες και τους «υπό κατάργηση» οργανισμούς. Την ίδια στάση κράτησαν και όσοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έχουν ανακοινώσει την οργανωτική τους αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ, όπως η ΠΑΣΚΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ. (Στη συνεδρίαση που έγινε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για την απεργία, η πρόταση για την 24ωρη δεν πέρασε αφού καταψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση αντιπρότεινε στάση εργασίας).
Η ΔΑΚΕ, όπως ακριβώς και ο Σαμαράς, μιλάει για «αντιπολίτευση» και «προστασία των εργαζόμενων», αλλά την κρίσιμη στιγμή, στην πράξη, λειτούργησε απεργοσπαστικά, ενάντια στην κοινή απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παρά τις λεκτικές προσπάθειες που κάνει για να φανεί κομμάτι του κινήματος ενάντια στο Μνημόνιο και την Τρόικα, η στάση της επιβεβαιώνει ότι επιδιώκει να εξυπηρετήσει το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ που στην πράξη δεν διαφέρει καθόλου από τις κυβερνήσεις ΓΑΠ ή Παπαδήμου.
Χρόνος
Η Αυτόνομη Παρέμβαση, παρά την διαφορετική αιτιολόγηση («δεν υπάρχει χρόνος για να προετοιμαστεί η απεργία») στην ουσία λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο με τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Την ώρα που έρχεται κοινή πρόταση από τις άλλες δύο δυνάμεις της αριστεράς στο Γενικό Συμβούλιο, το κομμάτι της αριστεράς που «ορκίζεται» στην ενότητα και εγκαλεί τους πάντες για «σεχταρισμό» επέλεξε να ψηφίσει «λευκό» στην πρόταση για την 24ωρη.
Είναι η δεύτερη καταψήφιση απεργίας από τις δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης μέσα σε λίγες μέρες. Η πρώτη φορά ήταν στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου όσον αφορά την απεργία συμπαράστασης για την Χαλυβουργία όταν ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, Χρήστος Κόφφας δήλωσε ότι δεν στηρίζει την απεργία με το «σκεπτικό» ότι δεν θα «φέρει αποτέλεσμα» και ότι τελικά θα «λειτουργήσει υπέρ του εργοδότη». Μάλιστα, επέλεξε να φύγει πριν γίνει η ψηφοφορία, ενώ στην δήλωση-απάντησή του (μπορείτε να τη βρείτε στο site του Συνασπισμού) για το χαμό που έχει ξεσπάσει σχετικά με την στάση του, αποφεύγει να πάρει θέση μιλώντας γενικά για «καλά προετοιμασμένους ενωτικούς αγώνες».
Το ΠΑΜΕ σωστά έφερε μαζί με τις Παρεμβάσεις την πρόταση για την 24ωρη απεργία, αλλά λειτούργησε εντελώς λανθασμένα στην ψηφοφορία για την στάση εργασίας μετά την καταψήφιση της κοινής πρότασης. Η στάση εργασίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους αγωνιστές στους χώρους του Δημοσίου, θα μπορούσε να «ξεχειλωθεί» με κινήσεις από τα κάτω, με Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες. Καμιά αξία δεν έχουν οι διαστρεβλωτικές τοποθετήσεις μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη (φύλλο της Κυριακής 15 Γενάρη) απέναντι στις Παρεμβάσεις ότι τάχα έκαναν επίθεση στο ΠΑΜΕ γιατί δεν έκανε «κωλοτούμπα στην ΑΔΕΔΥ» ψηφίζοντας την στάση εργασίας.
Η απεργία στις 17 Γενάρη, παρά την αρνητική έκβαση της συνεδρίασης του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, μπορεί και θα είναι η αφετηρία για να ξηλώσουμε τους εκβιασμούς των αφεντικών, της κυβέρνησης, της Τρόικα, για να χτίσουμε ένα απεργιακό κίνημα διαρκείας μέχρι την ανατροπή.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου