Θ. Σκυλακάκης |
στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μάλιστα υποστήριξε ότι θα πληρώσουν ακριβότερο ρεύμα οι Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Πολωνοί κ.λπ., για να επιτραπεί στους Γερμανούς να δώσουν επιδοτήσεις στη βιομηχανία τους...
Η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επικαλείται τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής κ. Σκυλακάκης, ο οποίος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσεις, έχουν ως εξής:
«Στο ευρωκοινοβούλιο έχει μεταφερθεί η μάχη που θα κρίνει αν θα υπάρξει και νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για το περίφημο «backloading», ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που παρενέβη, αποκάλυψε ότι με βάση μελέτη που δημοσιοποίησε πριν μερικές εβδομάδες το βρετανικό υπουργείο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οι Έλληνες καταναλωτές ενέργειας θα κληθούν να πληρώσουν ποσό που μπορεί να φτάσει τα 3,3 δις ευρώ, την περίοδο 2013-2020, αν περάσει από το ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο η πρόταση της Επιτροπής για αφαίρεση από την Ευρωπαϊκή Αγορά Ρύπων δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε 900 εκ. τόνους διοξειδίου το άνθρακα (Η μελέτη υποθέτει ότι τα δικαιώματα αυτά αποσύρονται οριστικά. Σε περίπτωση που η απόσυρση είναι προσωρινή το κόστος θα είναι μικρότερο στα τελευταία χρόνια της περιόδου όταν τα δικαιώματα αυτά θα επανέλθουν στην αγορά).
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, της Συμμαχίας Φιλελεύθερων & Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), αποκάλυψε ότι το κόστος της απόφασης αυτής θα το πληρώσουν δυσανάλογα οι φτωχότεροι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη (κυρίως στα Βαλκάνια και στις ανατολικές χώρες), στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Έλληνες. Έθεσε επίσης το ερώτημα αν πίσω από την πρόταση αυτή βρίσκεται η πρόθεση να διευκολυνθεί η πληρωμή μεγάλων ποσών κρατικής βοήθειας που έχουν ήδη εγγραφεί στους προϋπολογισμούς κρατών μελών για να βοηθηθούν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες (π.χ. στη Γερμανία έχει περάσει νομοθεσία που επιτρέπει να δοθεί κρατική βοήθεια στη βιομηχανία που πλήττεται από υψηλές τιμές δικαιωμάτων ρύπων ύψους μέχρι 500 εκ. Ευρώ το χρόνο και έχει εγγράψει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2013 ύψους 250 εκ. Ευρώ). Οι ενέργειες αυτές των κρατών-μελών απαιτούν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι πολύ πιθανότερο να δοθεί αν περάσουν οι αυξήσεις στις τιμές που συνεπάγεται το backloading. Θα πληρώσουν δηλαδή ακριβότερο ρεύμα οι Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Πολωνοί κ.λπ., για να επιτραπεί στους Γερμανούς να δώσουν επιδοτήσεις στη βιομηχανία τους.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις που βλέπουν με καλό μάτι την είσπραξη πρόσθετων εσόδων από τους καταναλωτές ρεύματος προς ενίσχυση των κρατικών ταμείων, δεν έχει αντιδράσει για το θέμα, αν και η ψήφος της είναι κρίσιμη αφού η σχετική απόφαση για να περάσει θέλει και τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Υπουργών με αυξημένη πλειοψηφία. Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία τέλος έχουν αναφερθεί στο διεθνή τύπο διχογνωμίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς έχουν διαφορετική προσέγγιση οι υποστηρικτές των ενεργειοβόρων επιχειρήσεων, με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμούν το backloading.
Στο ευρωκοινοβούλιο η κρίσιμη ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.
ΠΗΓΉ: εκλογικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου