Των Χρήστου Αβραμίδη και
Αντώνη Γαλανόπουλου
Μια μαγική βραδιά έζησαν πριν δέκα μέρες, χιλιάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι, στην συναυλία που διεξήχθη στην Ιερισσό. Οι κάτοικοι όσο καλά και να περνούν κοροϊδεύοντας την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία του Σαμαρά, δεν ξεχνούν το στόχο τους και τους αιχμαλώτους τους.Η πιο γλυκιά νύχτα, όμως, δεν έχει έρθει ακόμη. Θα είναι εκείνη η νύχτα που θα γυρίσουν στο χωριό οι συλληφθέντες, ο Γιώργος και ο Βασίλης. Θα είναι τότε που το παραμύθι θα τελειώσει με ένα όμορφο γλέντι στο ελεύθερο...
Γαλατικό χωριό.
Τετάρτη 10 Απριλίου 2013
Ξημερώνει και οι κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής ξυπνούν από τις καμπάνες της εκκλησίας.Η αστυνομία χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση εισβάλει στα σπίτια δύο οικογενειών της Ιερισσού. Κουκουλοφόροι αστυνομικοί,χρησιμοποιώντας τακτικές που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές, σπάνε τις πόρτες και συλλαμβάνουν δύο κατοίκους. Μαθαίνουν εκ των υστέρων ότι κατηγορούνται για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» τον Φεβρουάριο. Τα όργανα της τάξης, συλλαμβάνουν τους άντρες μπροστά στα μέλη των οικογενειών τους. Μάλιστα,ένας εκ των αστυνομικών κάνει την παιδαγωγική παρέμβαση στην κόρη ενός εκ των συλληφθέντων: «Χαιρέτα τον γιατί όταν θα τον ξαναδείς θα έχεις μεγαλώσει». Σοκαριστική είναι και η μαρτυρία κατοίκου της Ιερισσού που λέει πως οι αστυνομικοί έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο της γυναίκας ενός από τους συλληφθέντες.
Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται αμέσως στην Θεσσαλονίκη όπου ξεκινούν οι ανακρίσεις. Ο εισαγγελέας σαν έτοιμος από καιρό... διατάζει την προφυλάκισή τους. Οι κάτοικοι ταξιδεύουν στην Θεσσαλονίκη όπου μαζί με αλληλέγγυους διαδηλώνουν έξω από την αστυνομική διεύθυνση. Είναι λογικό, ο Γιώργος και ο Βασίλης έζησαν την κορύφωση της αστυνομικής βίας των τελευταίων μηνών.Για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολούνται καθημερινά 85-90 αστυνομικοί για να φυλάσσουν με έξοδα του κράτους, τα εργοτάξια της «Ελληνικός Χρυσός». Με πρόσχημα την επίθεση του Φεβρουαρίου,η αστυνομία μετατρέπει την Ιερισσό σε κατεχόμενη περιοχή. Εισβάλει σε σπίτια και πετάει δακρυγόνα παντού, ακόμα και μέσα στο σχολείο εν ώρα μαθήματος. Η Naomi Klein πρόσφατα χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στις Σκουριές ως την «εξορυκτική πλευρά του Δόγματος του Σοκ».
Σάββατο25 Μαϊου 2013
Αντιδρώντας στην καταστροφή του τόπου τους αλλά και στην προφυλάκιση δύο συμπολιτών τους,οι κάτοικοι της Ιερισσού διοργανώνουν συναυλία αλληλεγγύης με τους Γιάννη Αγγελάκα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Παύλο Παυλίδη, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Ματούλα Ζαμάνη. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των επιτροπών αγώνα της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης: «Στην Ελλάδα του 2013.
.οι αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν καταδρομικά σε σπίτια τα ξημερώματα, παραβιάζοντας πόρτες και συλλαμβάνοντας πολίτες μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους.
.κατασκευάζονται ένοχοι με σκοπό, όχι την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά την ενοχοποίηση και καταστολή ενός δυναμικού κοινωνικού κινήματος.
...ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και οι φυσικοί πόροι σε πολυεθνικές και μεγαλοεργολάβους.
...οι «επενδύσεις» προωθούνται με κάθε κόστος: καταστροφή του περιβάλλοντος,βιασμός της αλήθειας, καταστρατήγηση συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην καταστολή, στην αστυνομική και δικαστική αυθαιρεσία και στην κρατική τρομοκρατία απαντάμε με αλληλεγγύη, ενότητα και αγώνα. Γιατί δεν μας μένει τίποτα άλλο που να αξίζει να ακουμπήσουμε πάνω του».
Φωτογραφία του Μάριο Λώλου από την συναυλία αλληλεγγύης στην Ιερισσό
|
Ο Γιώργος και ο Βασίλης δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν. Είναι ακόμα στην φυλακή. Η ελευθερία τους είναι θύμα ενός πολέμου που έχει κηρυχτεί δεκαετίες τώρα, ίσως και αιώνες. Δεν είναι μόνοι.Ο αγώνας τους, τους συνδέει με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ενάντια στις πολιτικές των Μνημονίων. Ίσως, μάλιστα, υπάρχει και μια κόκκινη γραμμή που συνδέει αυτούς τους ανθρώπους με τα χιλιάδες θύματα του χρυσού στην Νότιο Αφρική, την Αμερική,στα Ελντοράντο του παρελθόντος και του μέλλοντος. Πρόσφατο παράδειγμα, η Γουατεμάλα όπου η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι έχει αποστείλει στρατό σε τέσσερις δήμους για να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει τους ξένους επενδυτές. Ακόμα και αν ο Γιώργος και ο Βασίλης δεν έχουν ακούσει ποτέ για αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν πολύ μακριά από εδώ, μας έδειξαν κάτι, απάντησαν σε ένα βασικό ερώτημα.Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία. Ας κάνουμε το ίδιο. Ας τους απελευθερώσουμε... Να έρθει γρήγορα το βράδυ που «τα παιδιά θα γυρίσουν στο χωριό».
http://afterhistory.blogspot.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου