του Θ. Σκυλακάκη* |
για τον λόγο αυτό δημιουργείται ένα κενό αξίας 600 εκ. ετησίως που αναζητείται τρόπος να καλυφθεί.
Στον ΟΑΕΕ ασφαλίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, εταίροι ΕΠΕ, μέλη ΔΣ ΑΕ εφόσον έχουν άνω του 3% των μετοχών τους κ.λπ. Ένα τεράστιο μέρος δηλαδή του παραγωγικού κόσμου της χώρας και η συντριπτική πλειοψηφία όσων επιχειρούν σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας. Ο ΟΑΕΕ αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας που καλύπτει συνολικά περί τους 1,8 εκ. πολίτες, άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Τα τελευταία στοιχεία του 2011 δείχνουν ότι είχε 333 χιλιάδες συνταξιούχους (γήρατος, θανάτου και αναπηρίας), οι οποίοι λάμβαναν τότε μια μέση σύνταξη γήρατος της τάξεως των 790 ευρώ και πολύ χαμηλότερες συντάξεις θανάτου (480 ευρώ) και αναπηρίας (560 ευρώ).
Η επιχορήγηση στον ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης των ταμείων, έφτασε το 2012 τα 1,35 δις ευρώ. Ήταν δηλαδή περίπου 4 χιλ. ευρώ ανά συνταξιούχο.
Από το 2013 και μέχρι το 2016, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση και ενέκρινε μεγαλοπρεπώς η τρόικα, η επιχορήγηση αυτή μειώνεται στα 800 εκ. ευρώ το χρόνο. Η ετήσια επιδότηση ανά συνταξιούχο πέφτει δηλαδή από τα 4 χιλ. στα 2,4 χιλιάδες ευρώ. Ανάλογη μείωση (από τα 3,7 χιλ. στα 2,2 χιλ.), υφίσταται η επιδότηση των συνταξιούχων του ΙΚΑ, όπως ανέλυσα σε προηγούμενο άρθρο μου στο Capital.
Τα 600 εκ. ευρώ που λείπουν συνεπώς από τον ΟΑΕΕ δεν αφορούν την εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά την μείωση της επιχορήγησης που δίνει το κράτος στους συνταξιούχους αυτούς, που αν και αποτέλεσαν επί δεκαετίες την ραχοκοκαλιά της οικονομίας απολαμβάνουν συστηματικά χαμηλότερες συντάξεις.
Όλα αυτά μοιάζουν δυσάρεστα αλλά σχεδόν αναγκαστικά αυτή την εποχή. Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Η μείωση που έγινε στην επιχορήγηση και η μείωση που απειλείται στις συντάξεις αποτελούν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της τρικομματικής κυβέρνησης που έγιναν (κυνικά) αποδεκτές από την τρόικα.
Αυτό αποδεικνύεται αμάχητα από τις επιχορηγήσεις που συνεχίζει να δίνει το κράτος στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία, από όπου τα τρία κόμματα θεωρούν ότι αντλούν περισσότερα κομματικά στελέχη και πιστότερους (λόγω παλαιότερων εξυπηρετήσεων, διορισμών, μισθών κ.λπ.) ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερα σε παλαιότερο άρθρο μου το ταμείο του ΤΑΠ-ΟΤΕ με περίπου 46 χιλ. συνταξιούχους το οποίο έλαβε το 2012 επιχορήγηση από το κράτος 535 εκ. ευρώ. Επιδότηση δηλαδή από τον προϋπολογισμό 11 χιλ. ευρώ ανά συνταξιούχο. Η επιδότηση αυτή με βάση το μεσοπρόθεσμο θα παραμείνει η ίδια, απείραχτη, 535 εκ. από τώρα μέχρι και το 2016. Αντίστοιχα συμβαίνουν και με την επιδότηση του ταμείου της ΔΕΗ, η οποία μένει απείραχτη όσο ήταν και το 2012, 579 εκ. μέχρι το 2016. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα των περίπου 35000 συνταξιούχων, 16 χιλ. περίπου ευρώ ανά συνταξιούχο.
Έχοντας 15 χρόνια ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, περισσότερα απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό ταμείο κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου ζωής, δεν είμαι ίσως απολύτως αντικειμενικός όταν γράφω αυτές τις γραμμές. Συγχωρέστε μου λοιπόν την επιθετική φράση του τίτλου του άρθρου αυτού. Αλλά όταν συνειδητοποιείς ότι η επιδότηση μόνο των δύο αυτών ταμείων ανά συνταξιούχο είναι περίπου διπλάσια ανά μήνα από την μέση σύνταξη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, αυτομάτως τείνεις να κάνεις τέτοιες ανόσιες σκέψεις που ασφαλώς ποτέ δεν πέρασαν από το μυαλό των αρμοδίων «μεταρρυθμιστών» της τρικομματικής. Όσο για την τρόικα-«Πιλάτο», η συνήθης εξήγηση των δικών της αρμοδίων, σε «άψογη» τεχνοκρατική γλώσσα, είναι ότι η «ιδιοκτησία» (ownership) του προγράμματος ανήκει στις ελληνικές αρχές. Οπότε… «αν είστε ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δική σας κυβέρνηση είναι: καλά να πάθετε»!
*ευρωβουλευτής, Μέλος της ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου