Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας βαμβακιού για τα επόμενα χρόνια προβλέπει το ICAC

Σε χαμηλό δύο δεκαετιών αναμένεται να υποχωρήσει φέτος η καλλιέργεια βαμβακιού. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή για το βαμβάκι (ICAC), σε διεθνές επίπεδο η παραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 11%, για να κατέβει στο χαμηλότερο επίπεδο από...
το 1993. Αιτία δεν είναι άλλη από την μείωση των τιμών του βαμβακιού, που υπήρξε τον Δεκέμβριο του 2011, μετά τις τιμές ρεκόρ που επιτεύχθηκαν την περίοδο 2010/11. Αυτό οδήγησε τους αγρότες, σε ΗΠΑ και Ινδία, να στραφούν στην καλλιέργεια άλλων προϊόντων, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, για τα οποία προβλέπεται ράλι ανόδου των τιμών, κατά 15%, μέχρι τα τέλη του 2013, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις αναλυτών και εμπόρων που δημοσιοποιεί το Bloomberg. Όπως επισημαίνουν οι εκτιμητές, η πτωτική πορεία της καλλιέργειας θα έχει σαν αποτέλεσμα από το 2014 η Κίνα να δυσκολεύεται να αγοράσει τις ποσότητες βάμβακος καλής ποιότητας που χρειάζεται από την παγκόσμια αγορά.

Οι αγρότες στην Ισπανία ξεκινούν τις πρώτες φετινές σπορές βαμβακιού αυτό το μήνα.
Στην ελληνική αγορά οι τιμές εκκοκκισμένου έχουν ενισχυθεί κατά 5%, όμως λόγω της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ η πραγματική αύξηση είναι σχεδόν 2,5% (από 1,33 στα 1,36 ευρώ/κιλό). Παγκοσμίως τα ελληνικά βαμβάκια δεν είναι ανταγωνιστικά και η ζήτηση προέρχεται κυρίως από παραδοσιακούς πελάτες. Για προσφορές που αφορούν λευκά βαμβάκια οι τιμές μπορούν να φτάνουν τα 83 σεντς/λίμπρα αν και υπάρχουν πια μικρές ποσότητες.
Όπως υποστηρίζει το ICAC, οι τιμές βάμβακος κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2012/2013 (Αύγουστο – Δεκέμβριο) παρουσίασαν μια σταθερότητα. Ωστόσο αυξήθηκαν απότομα στα μέσα Ιανουαρίου. Το καλής ποιότητας βαμβάκι (Cotlook A Δείκτης) κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 83 σεντς ανά λίβρα, από τις αρχές Ιουνίου 2012 έως τις αρχές Ιανουαρίου 2013. Στη συνέχεια από τα 83,10 σεντς ανά λίμπρα που ήταν στις 10 Ιανουαρίου, έφτασε στα 90,35 σεντς ανά λίμπρα στις 31 Ιανουαρίου, μια τιμή που είναι η υψηλότερη για την τρέχουσα περίοδο.
Σύμφωνα με το ICAC, η φετινή παραγωγή θα ανέλθει στα 25,9 εκατομμύρια τόνους, που είναι μεγαλύτερη από ότι η κατανάλωση, που κυμαίνεται στους 23,3 εκατομμύρια τόνους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, τα παγκόσμια αποθέματα, στο τέλος Ιουλίου 2013, να προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 16,7 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 19% σε σχέση με αυτά που ήταν το προηγούμενο έτος. Η Κίνα κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων αποθεμάτων. Πάντως όπως προβλέπει το ICAC, μέχρι τον Ιούλιο του 2014, τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού αναμένεται να συρρικνωθούν, κατά 4,9%, σε 15,9 εκατ. τόνους. Αυτή θα είναι η πρώτη μείωση αποθεμάτων που σημειώνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Στο μεταξύ οι σπορές στο Νότιο Ημισφαίριο για το 2012/2013 έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Οι αγρότες και εκεί έχουν μειώσει τις εκτάσεις καλλιέργειας βαμβακιού, προκειμένου να στραφούν σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες. Έτσι η παραγωγή βαμβακιού εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 20%, τόσο στη Βραζιλία και στην Αυστραλία.
Όσον αφορά το Βόρειο Ημισφαίριο, κατά την περίοδο 2013/2014, οι εκτάσεις καλλιέργειας βαμβακιού, προβλέπεται περαιτέρω να μειωθούν, κατά 8%, φτάνοντας στα 28,4 εκατομμύρια εκτάρια.


Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: