Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - Ο νόμος κλείνει τα ΚΑΠΗ; Υπάρχει λύση;

Προ ημερών είχε γράψει ο Ν. Σαλτουρίδης από τα Τρίκαλα του Δήμου Αλεξάνδρειας ότι το ΚΑΠΗ που λειτουργεί στο χωρίο εδώ και πολλά χρόνια είναι κλειστό και αναρωτιούνταν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
Όντως, το ΚΑΠΗ στα Τρίκαλα έκλεισε εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει υπάλληλος να...
 το ανοίξει για να λειτουργήσει το κυλικείο του.
Είναι προφανές ότι το νομικό πλαίσιο είναι "σφιχτό" και ότι πρέπει ένας δήμος να ενεργεί εντός αυτού και να μην κάνει κινήσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν ως “παράνομες” ή ακόμα και “παράτυπες”.


Ωστόσο, επειδή η διοίκηση ενός δήμου δεν είναι μόνο διοικητικές ενέργειες που μπορεί να κάνει και ένας τυπικός δημόσιος υπάλληλος ή ακόμα κι αν θέλετε και μια σωστά οργανωμένη υπηρεσία αλλά κάτι ευρύτερο θεωρώ ότι η λύση έπρεπε να είχε βρεθεί και ότι πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφθεί το γνωστό μότο “δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί δεν έχουμε αρμοδιότητα ή γιατί δεν έχουμε τη νομική δυνατότητα”.

Πάντα ή σχεδόν πάντα υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις τόσο για ζητήματα σοβαρά και μεγάλα όσο και για τα λεγόμενα μικρά όπως θεωρώ ότι είναι η εύρεση λύσης ώστε να λειτουργήσει το κυλικείο στο ΚΑΠΗ Τρικάλων.

Και αν η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας αδυνατεί να βρει λύση για το κυλικείο στο ΚΑΠΗ εξ αιτίας της δυσκαμψίας που επικρατεί ας σκεφτεί και να προτείνει στους ηλικιωμένους να αναλάβουν οι ίδιοι το κυλικείο στη λογική της αυτοδιαχείρισης του χώρου. Να αγοράσουν οι ίδιοι τους καφέδες και τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά και στη βάση ενός προγράμματος να τα διαχειρίζονται ώστε ούτε ταμειακή μηχανή να απαιτείται ούτε έναρξη επαγγέλματος ούτε τίποτα.

Μήπως θα πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες λύσεις λοιπόν;   Βέβαια, σήμερα το Δ. Σ του αρμόδιου οργανισμού του δήμου συνεδριάζει και έχει ως θέμα την κατάργηση ή μη όλων των “παραρτημάτων” ΚΑΠΗ που λειτουργούν στον δήμο. Ένα θέμα που προφανώς αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους ηλικιωμένους που έβρισκαν καταφύγιο στους χώρους αυτούς και μπορούσαν με οικονομικότατο τρόπο να “ξεσκάσουν”.

Το ότι ορισμένοι χώροι είχαν μετατραπεί σε ουζερί και καφενεία είναι ένα ζήτημα αλλά για πείτε μου, τι λειτουργεί άψογα στη χώρα αυτή και στον δήμο τούτο για να επικεντρώσουμε στο θέμα αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου