Νίκο Β. Σουρλόπουλο
Η Τριανταφυλλιά Καρανικολοπούλου ή Φυλλιώ όπως είναι γνωστή σε όλους, είναι το πρόσωπο που απασχόλησε για μέρες τον τύπο σχετικά με την υποψηφιότητά της στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Βρίσκεται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ από το 1984, πάντα από τη θέση του ‘’στρατιώτη’’ χωρίς να επιδιώκει καρέκλες και αξιώματα. Προσπαθεί από πολύ μικρή ηλικία να κερδίσει τη ζωή, και όπως λέει, θα συνεχίσει να είναι μαχητική και να βοηθά τους συνανθρώπους της ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των...
εκλογών.
Ερ: Κυρία Καρανικολοπούλου, γνωρίζω ότι ανήκετε τους αγανακτισμένους της βάσης του ΠΑΣΟΚ, για τις επιλογές της κυβέρνησης τα τελευταία 2,5 χρόνια.Τι σας έκανε, μέσα σε ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα να κατέβετε υποψήφια βουλευτής;
Απ: Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τόλμησα να καταθέσω υποψηφιότητα γιατί ποτέ στη ζωή μου δε δείλιασα εμπρός στις ευθύνες,επισημαίνοντας ότι λάθος επιλογές και νοοτροπίες μας έφεραν εδώ που είμαστε. Δεν είμαι αγανακτισμένη με την έννοια που συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα να δίνεται στη λέξη. Όμως ειλικρινά είμαι στεναχωρημένη για την κατάσταση της πατρίδας μας.
Ερ: Υπήρξε ένα ‘’θρίλερ’’ σχετικά με την υποψηφιότητά σας. Είχατε κάνει αίτηση για να είστε υποψήφια και αφού έγινε δεκτή, την ακυρώσατε επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, χωρίς να είναι και πάλι η τελική σας απόφαση, μιας και τελικά δεχθήκατε την υποψηφιότητα. Τι συνέβη τελικά;
Απ: Γνωρίζετε ότι οι προσωπικοί λόγοι αφορούν στην επιβαρυμένη υγεία της μητέρας μου, διότι κατέθεσα την υποψηφιότητά μου εντελώς αυθόρμητα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του προέδρου μας. Όμως, η αποδοχή του κόσμου του ΠΑΣΟΚ συνετέλεσε ώστε να μην την αποσύρω τελικά.
Ερ: Ποιες νομίζετε ότι είναι οι αιτίες που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση; Συμφωνείτε με την άποψη ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι οικονομική;
Απ: Είναι κατά βάση ηθική, κοινωνική, κρίση του πολιτικού συστήματος και, βεβαίως, ήμασταν τελείως ανέτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουνε τη διεθνή οικονομική κρίση. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή διατυμπάνιζε ότι η Ελλάδα δε θα αγγιχθεί από την οικονομική κρίση και να μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ το 2009 παρέλαβε διαλυμένη οικονομία. Και μόνο ότι το πρόβλημα της Ελλάδας το έκανε πρόβλημα της Ευρώπης, γιατί τελικά δεν είναι μόνο η Ελλάδα σ’αυτή τη δυσάρεστη οικονομική θέση αλλά σχεδόν όλη η Ευρώπη.
Ερ: Οι ψηφοφόροι της Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα του Ρουμλουκιού, από όπου και κατάγεστε, είναι σχεδόν οργισμένοι με τους πρώην αντιπροσώπους μας και νυν συνυποψηφίους σας. Τους καταλογίζουν, αν μη τι άλλο μεγάλο μέρος ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση. Στα χείλη όλων των ψηφοφόρων – εύλογα κατά την άποψή μας – βρίσκεται η εξής ερώτηση: Γιατί να ψηφίσω ξανά ΠΑΣΟΚ;Μπορείτε να απαντήσετε σ’ αυτό το ερώτημα;
Απ: Προσωπικά, επειδή συναναστρέφομαι με αρκετό κόσμο καθημερινά εξαιτίας της δουλειάς μου, την οικονομική δυσπραγία τη βιώνω καθώς έχει αντίκτυπο και σε εμένα την ίδια και την οικογένειά μου. Γνωρίζω πολύ καλά, λοιπόν, τη διάσταση του προβλήματος, είναι φυσιολογική η οργή του πολίτη και αναμενόμενη. Στη φάση που διανύουμε όμως, πιστεύω πως μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και προτάσεις.
Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για αυτοδύναμες κυβερνήσεις και για αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 7 Μαΐου. Θέλουμε κυβέρνηση ισχυρή με ευρύτερη συνεργασία ή, στο όφελος του μικροκομματισμού και της περιχαράκωσης του εκλογικού σώματος, βραχύβιο πρωθυπουργό και ξανά πάλι κάλπες.
Είμαι μητέρα δύο αγοριών και δε θέλω για κανένα λόγο τα παιδιά μου να ζήσουν φτωχά και να διακινδυνεύσω τη ζωή τους. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανταπεξέλθει και σε όσο το δυνατόν συντομότερο διάστημα να ξεκινήσει την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας.
Ερ: Κυρία Καρανικολοπούλου, είστε από τους ανθρώπους που δεν ανήκετε στην κατηγορία ‘’επαγγελματίας πολιτικός’’. Ασκείτε ελεύθερο επάγγελμα και κατατάσσεστε στους ανθρώπους όπως λέγονται ‘’της πιάτσας’’. Έχετε μια πιο στενή σχέση με τον κόσμο και τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Τι σας λένε;
Απ: Ανέφερα και παραπάνω πως κανένας δεν είναι ευχαριστημένος όταν μειώνεται ο μισθός του, περικόπτεται η σύνταξή του, αυξάνεται η φορολογία. Γιατί αυτές οι περικοπές λειτουργούν στην οικονομία αλυσιδωτά. Ο κόσμος όμως έχει και κριτήριο και μέτρο σύγκρισης και κοινή λογική. Αντιλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό ότι η σωτηρία της Ελλάδας – με όσες πικρίες κι αν έχει – εξαρτάται απόλυτα από την κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Ερ: Κάποιοι έσπευσαν να γράψουν με αφορμή την υποψηφιότητά σας, ότι δεν διαθέτετε την απαραίτητη πείρα, σε σχέση με τους υπόλοιπους, για να αντεπεξέλθετε στις προκλήσεις της εποχής. Τι απαντάτε;
Απ: Έχετε δίκιο, κάποιοι έχουν μπερδέψει στην πορεία των χρόνων τον πολιτικό λόγο και την εμπειρία της άσκησης πολιτικής με την μικροπολιτική και τον παραγοντισμό. Σαφώς, αν έδινα βιογραφικό για μάνατζερ σε ανώνυμη εταιρεία να μου ζητούσαν την απαραίτητη πείρα, όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πολυεθνική. Έχει χώρο για όλα τα στελέχη του. Εξάλλου πιστεύω ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν περισσεύει κανείς.
Η πολιτική είναι στην καθημερινότητά μου και η δραστηριότητα η δική μου μέσα στο ΠΑΣΟΚ από το 1989. Διαχειρίζομαι τη δουλειά μου, την οικογένειά μου,τα οικονομικά μου αρκετά καλά, κατά γενική ομολογία.
Ερ: Με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί η Ημαθία και το Ρουμλούκι να ξεπεράσει την κρίση; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα προβλήματα είναι και μεγάλα και πολλά. Ο κόσμος όμως θέλει να ξέρει τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει κάποιους ανθρώπους. Σε περίπτωση εκλογή σας τι έχετε σκοπό να κάνετε, ποια είναι η δική σας πρότασή για την έξοδο από το οικονομικό τέλμα;
Απ: Πρωταρχικός στόχος είναι συνολικά η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση και να ομαλοποιηθεί η πολιτική οικονομική κατάσταση. Και στη συνέχεια, πιστεύω ότι ο νομός μας έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που αν αξιοποιηθούν και διαχειριστούν σωστά με τη συμβολή όλων μας, έχουμε τις δυνατότητες να μπούμε σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης.
Ενδεικτικά αναφέρω:
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως γνωστό, όλα τα χρόνια η αγροτική οικονομία του νομού μας συνέβαλε σε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ και αποτελούσε κινητήρια δύναμη και για όλες τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες (μικροεπαγγελματίες, εμπορικά καταστήματα κλπ.). Σε μικρότερο βαθμό μεν επηρεάστηκε από την κρίση και ο αγροτικός τομέας.Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και τις κινήσεις που έχουν γίνει ήδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται ότι είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας που μπορεί με ευκολία και σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφέρει θετικό πρόσημο στο στοίχημα της ανάπτυξης.
Φυσικά, πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις:
1ΟΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (άνετη χρηματοδότηση που μπορεί να γίνει μόνο από έναν πυλώνα δημόσιου τραπεζικού φορέα)
2ΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για τη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
3ΟΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ με μέτρα αντιγραφειοκρατικού χαρακτήρα.
4ΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ, διότι με την αλλαγή της Κ.Α.Π. από το 2013 και μετά,θα έρθουν σε δυσμενή οικονομική θέση οι καλλιεργητές των αροτριαίων καλλιεργειών (π.χ. καλαμπόκι, βαμβάκι) που, εκ των πραγμάτων, θα μειωθεί η ενίσχυσή τους.
5ΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ιδιαίτερα των νέων, όχι μόνο για τις μορφές καλλιέργειας αλλά και σε ζητήματα αγοράς και τεχνολογικών εξελίξεων.
6ΟΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΙΣΡΟΗ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ, διότι είναι γνωστό ότι ο πληθυσμός που ασχολείται με τον αγροτικό τομέα είναι γερασμένος.
7ΟΝ Εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νομού μας, έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα: σύγχρονο οδικό δίκτυο, εύκολη πρόσβαση στις αγορές των βαλκανικών και πρώην ανατολικών χωρών και επίσης, ενισχυτικά, μπορούμε να δούμε και το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ)
Κατά τη γνώμη μου, μέχρις σήμερα δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στην αξιοποίηση των μοναδικών αρχαιολογικών, βυζαντινών και ιστορικών μνημείων. Συνδυαστικά, τα αγροτουριστικά καταλύματα, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα σημαντικά μνημεία θα πρέπει να αναδειχθούν και να φανεί ότι η Ημαθία είναι δυνατόν να προσφέρει τουρισμό υψηλών προδιαγραφών.
Φυσικά, για όλα τα παραπάνω χρειάζεται συντονισμός των υπηρεσιών, απάλειψη της γραφειοκρατίας, ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος και τρία πράγματα ακόμη: ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ
πρψτα βγαινει η ψυχη και μετα το χούϊ!
ΑπάντησηΔιαγραφήφτανει πια με το πασοκ και τη νεα δημοκρατια.ας αλλάξει ρε παιδια το σκηνικό,μηπως δουμε και την άλλη πλευρα του νομισματος.
ξεκολληστε!τα δύσκολα είναι μπροστά μας και εμείς πετάμε χαρταετό.
καταψηφίστε τους!