Στη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου στο δήμο Αλεξάνδρειας για το θέμα που ετέθη αν πρέπει να εισπράττουν αντιμισθία οι αιρετοί που είναι σε θέσεις ευθύνης όπως οι πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων κλπ καθώς και αν πρέπει να αποζημιώνονται τα έλη των συμβουλίων ή των επιτροπών των επιχειρήσεων αυτών.
Το θέμα είναι μεγάλο και λεπτό και στην περίοδο που ανοίγει είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν αρκετά που ως στόχο θα έχουν να χαϊδέψουν αυτιά, να...
λαϊκίσουν δηλαδή. Προσωπικά υποστηρίζω ότι οι αιρετοί θα πρέπει να είναι άμισθοι αφού το αξίωμα είναι τιμητικό. Πρέπει όμως να καλύπτονται όλες οι λειτουργικές ανάγκες του θεσμού καθώς και τα μικροέξοδα που έχει ο αιρετός την ώρα της εργασίας του (καφέδες κλπ) και απομένει να δούμε κατά περίπτωση αν πρέπει να αφήσει τη δουλειά του για να αναλάβει τη θέση του προέδρου για παράδειγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χάσει εισόδημα και ότι πρέπει να αναπληρωθεί ή όχι.
Αν δεν απαιτείται να αφήσει του δουλειά του όπως για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος είναι προφανές ότι θα πρέπει να εισπράττει το μισθό του και τίποτα από το δημόσιο αξίωμα. Αν απαιτείται να αφήσει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τη δουλειά του θα πρέπει να αποζημιώνεται για την προσφορά του σε τέτοιο ύψος που θα το αποφασίζει το ΔΣ του φορέα και θα γνωστοποιείται στο συμβούλιο και θα δημοσιεύεται ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες.
Το αν πρέπει να αποζημιώνονται τα μέλη των ΔΣ των επιχειρήσεων είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά και να αποτελεί η αποζημίωση όχι οικονομικό κίνητρο για τη συμμετοχή τους αλλά ένδειξη ανταπόδωσης της τοπικής κοινωνίας στους συμπολίτες που αφιερώνουν τον χρόνο τους που κλέβουν απο την οικογένειά τους ή τον ελεύθερο χρόνο τους για να προσφέρουν στα κοινά.
Εξ άλλου, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αρχαία Αθήνα είχε θεσμιστεί τέτοιο μέτρο, δεν είναι ανακάλυψη της σύγχρονης Ελλάδας, για να αποτελέσει κίνητρο στους πολίτες η ενασχόλησή τους με τα κοινά ώστε να μην βρουν χώρο να ανακύψουν οι ¨ειδικοί" που μετατρέπονται λίαν συντόμως σε "τύρρανοι".
Από την άλλη όμως πρέπει να καθιερωθεί η δημόσια και διαρκής λογοδοσία και έλεγχος και μάλιστα να πάω ένα βήμα παραπέρα ο εργατικός -λαϊκός έλεγχος των δημοτικών επιχειρήσεων ώστε να μην αφήνονται περιθώρια κακοδιαχείρισης και διαφθοράς από τους διοικούντες.
Το θέμα είναι μεγάλο και δεν εξαντλείται στα πλαίσια ενός σημειώματος. Οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους και προπάντων να συμμετέχουν στα κοινά και να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές. Η απουσία τους από τα κοινά και τα Κινήματα εν πολλοίς δίνει χώρο στους επαγγελματίες της πολιτικής να συγκροτήσουν το πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών και της λειτουργίας του κράτους και των ΟΤΑ κατά πως τους βολεύει...
Άριστη αποτύπωση του θέματος , πολύ σωστή τεκμηρίωση του προβλήματος, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Σωστά αναφέρεται πως δεν εξαντλείται το θέμα με μία ανάρτηση, είναι όμως επιβεβλημένο όλοι εμείς οι ψηφοφόροι αυτό το θέμα να μας απασχολήσει σοβαρά. Η κοινωνία μας είναι μικρή όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, και πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί κατά καιρούς καταξιωμένα άτομα είτε δεν συμμετέχουν είτε όταν εκλέγονται μετά από λίγο αποχωρούν.Αυτοδιοικητικός παράγων κατά την γνώμη μου πρέπει να έχει πορεία με στόχο την προσφορά, και όχι την απαίτηση, συμβένη όμως αυτό? Ασφαλώς όχι. Έτσι λοιπόν επιβιώνουν οι επαγγελματίες πολιτικοί, και για αυτό το λόγο οι Δήμοι πρωταγωνιστούν στη διαφθορά. Άραγε δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, πως γίνεται να ξοδεύεται προεκλογικά πακτωλός χρημάτων, που είναι περισσότερα από αυτά που είναι η αντιμισθία του Δημάρχου? Ποιος από εμάς δεν γνωρίζει πως καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια? Ποιος από εμάς δεν γνωρίζει πόσοι από αυτούς τους κυρίους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και τη φτώχια που υπάρχει ειδικά στις μέρες μας? Όμως όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο, και οι κύριοι αυτοί που ασχολούνται με αυτό το σπορ ανήκουν αποκλειστικά στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, και δυστυχώς εξαπατούν τους ψηφοφόρους, περιμένοντας κάποια μελλοντική εκδούλευση. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και πότε θα σταματήσει αυτός ο εξευτελισμός των ψηφοφόρων, είναι καιρός νομίζω ο κάθε πολίτης να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι παρανοϊκό ένας Δήμαρχος να τεκμηριώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε περίοδο οκτώ ετών με παχυλή σύνταξη, και για τον εργαζόμενο να απαιτούνται 35 χρόνια για μία πενιχρή σύνταξη. Πάντως σας συγχαίρω για την προβολή του θέματος, εύχομαι να βρει ανταπόκριση από πολλούς συνδημότες μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή