Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Νομική ασπίδα για τους ένστολους που "παρεκτρέπονται" εν ώρα καθήκοντος

Μια επικίνδυνη διάταξη

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει διάταξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία εισήχθη σήμερα για συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή, στην Βουλή. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 20 του σχεδίου νόμου για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας σε εμπορικά πλοία, προτείνεται: «Για τα αδικήματα που...
διώκονται κατ' έγκληση (προσωπική σημείωση: όπως για παράδειγμα η απλή εξύβριση ή η απλή σωματική βλάβη), και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από αστυνομικό, λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 275, 409 - 413 και 417 - 429 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Στην ουσία, καταργεί την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα διαπραχθέντα από τους αστυνομικούς και τις υπόλοιπες κατηγορίες των Σωμάτων Ασφαλείας όπως περιγράφεται η διαδικασία αυτή, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δυνητικά και επειδή ούτως ή άλλως, οι χρόνοι εκδίκασης υποθέσεων που εμπλέκονται άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας είναι ''ελαστικοί'' και προκύπτουν καθυστερήσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παραγραφές, ήδη πριν από την πρώτη συζήτηση στο ακροατήριο (και επειδή παύει να υφίσταται αυτόφωρη διαδικασία).

Πιο αναλυτικά το σχέδιο νόμου εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/7597446_sxedionomouploia.pdf
Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, εδώ: http://enastyhal.gr/eggrafa/kodikaspoinikisdikonomias.pdf

Η διάταξη αναφέρεται συγκεκριμένα στην «παροχή υπηρεσιών ασφαλείας σε εμπορικά πλοία», κατά πάσα πιθανότητα θέλοντας να καλύψει τις περιπτώσεις ξυλοδαρμού προσφύγων που προσπαθούν να μεταβούν παράνομα από και προς τη χώρα μας μέσω θάλασσας, από λιμενικούς και αστυνομικούς. Δεν θα εκπλαγώ, πάντως, αν τη δω να επεκτείνεται σύντομα και σε άλλα πεδία δράσης, όπως π.χ. οι διαδηλώσεις.

πηγή: ΣΑΛΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: