Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δράμας: Οχι στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες

ΟΧΙ ΣΤΙΣ Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ

Εργαζόμενε/η, Αγωνιστές/στριες,
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι δυνάμεις του συστήματος, οι τραπεζίτες, ο ΣΕΒ, η ΕΕ, το ΔΝΤ και το πολιτικό τους προσωπικό, βουλιάζουν στην κρίση. Εντείνεται η ύφεση, αυξάνεται η φτώχια και η ανεργία, σφίγγει η θηλιά του χρέους. Για να... ξεπεράσουν την κρίση ψήφισαν τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο, κηρύσσοντας σταυροφορία υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους: ενιαίο μισθολόγιο και εφεδρεία στο δημόσιο, ισοπέδωση ασφάλισης, υγείας και παιδείας, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού, ελαστική εργασία, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, φορομπηξία. Με τη βάρβαρη πολιτική τους οδεύουμε πρόσω ολοταχώς προς το μεσαίωνα! Η επίθεση του κεφαλαίου στα μεσαία και  κατώτερα στρώματα παίρνει χαρακτηριστικά θύελλας, που επιδιώκει στο πέρασμα της να σαρώσει ότι κατέκτησε με αίμα και αγώνες το λαϊκό κίνημα.
Για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιδιώκουν τη μετατροπή της σε ελεύθερη οικονομική ζώνη. Ελεύθερες οικονομικές ζώνες (ΕΟΖ) ή αλλιώς ζώνες ελεύθερου εμπορίου είναι γεωγραφικά ορισμένες περιοχές όπου δεν τηρείται η ελεγκτική και εργατική νομοθεσία. Πρόκειται για ένα πρότυπο ανάπτυξης που έχει ήδη εφαρμοστεί σε μια σειρά από χώρες όπως η Κίνα, Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Ιράν, Ιορδανία, Καζακστάν, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καμπότζη, Περού κ.α. Πώς λειτουργούν: απαλλαγμένες από φόρους οι επιχειρήσεις στις ΕΟΖ αγοράζουν πρώτες ύλες αφορολόγητα, ενώ στο όνομα της απαλλαγής από τη γραφειοκρατία λειτουργούν με όρους fast track. Όσο για τους εργαζόμενους, δουλεύουν 10-12 ώρες ημερησίως και για να κερδίσουν το μεροκάματό τους πρέπει να πετύχουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί για τη βάρδια! ΕΟΖ πρακτικά σημαίνει ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, χωρίς δασμούς στις πρώτες ύλες και φόρους για τους επενδυτές και μηδέν δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Αφού σαρώσανε ότι υπήρχε και δεν υπήρχε στην περιοχή με την ελεύθερη αγορά τους και τον ανταγωνισμό, αφού βούλιαξαν τον τόπο στη μιζέρια και την ανεργία έρχονται πια σαν σωτήρες, με την πρόταση να μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε δούλους, προκειμένου να γίνουν πιο εκμεταλλεύσιμοι, δηλαδή πιο φτηνοί για τους επίδοξους επενδυτές!
Το δίλημμα ανεργία ή 300 ευρώ ανασφάλιστα δεν υφίσταται! Η ήδη διαμορφωμένη κατάσταση με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μισθούς πείνας για όσους δουλεύουν θα επιδεινωθεί. Θα οδηγηθούμε και σε ανεργία για τους πολλούς και σε εργασία πλήρως εντατικοποιημένη για λίγους, με μισθούς τριακοσίων ευρώ. Είναι το ίδιο και το αυτό, όψη της χρεοκοπημένης πολίτικης τους! Σε μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία επιδιώκουν με ορούς fast track να κάνουν τις ΕΟΖ παραδείσους για τους επενδυτές και κόλαση για τους εργαζόμενους. Κατ’ επέκταση ακόμα και μορφές αυτοαπασχόλησης και μικρών ατομικών και οικογενειακών επιχειρήσεων που δίνουν τη μάχη τους για επιβίωση θα αποτελέσουν είδος προς εξόντωση, συμπαρασυρόμενοι στη διαρκή προς τα κάτω πορεία των εργαζομένων.
 Παρά την τρομοκρατία της χρεοκοπίας και την απειλή της ανεργίας και της πείνας για να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τα νέα «μαύρα μέτρα»  κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ – ΔΝΤ - ΕΕ, η αντίσταση του κόσμου της δουλειάς  δεν σταματάει. Κινήματα αντίστασης ξεσπούν καθημερινά σε χώρους δουλειάς, ενώ όλο και περισσότερες γειτονιές οργώνονται μαζικά κι ορμητικά: οι εργάτες στη χαλυβουργική απεργούν ηρωικά εδώ και τρεις μήνες, στο ΑΛΤΕΡ παρομοίως, ενώ όλο και περισσότερες γειτονίες και σύλλογοι αποφασίζουν να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και να μην αφήσουν κανένα να  τους κόψει το ρεύμα! Οι αγώνες αυτοί δείχνουν το μοναδικό δρόμο διεξόδου κόντρα στα αδιέξοδα του συστήματος. Με μαζικό, δυναμικό, ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΡΑΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: