Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Να σώσουμε ΟΕΚ και ΟΕΕ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας ενάντια στο κλείσιμο και τις απολύσεις που έρχονται με το νέο Μνημόνιο. Οι εργαζόμενοι του ΟΕΕ βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, ενώ οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ έχουν καταλάβει το κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στην Πατησίων. Νέα...
 κινητοποίηση θα υπάρξει την Τετάρτη 22/2 με πορεία στο Υπουργείο Εργασίας στις 12 το μεσημέρι.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι των Οργανισμών ήταν σε κίνηση αφού οργάνωσαν μαζί με συμπαραστάτες διαδηλώσεις την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο Διονύσης Τσαμαδός, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων στην Εργατική Εστία μας μίλησε για το τι θα σημάνει η διάλυση των δύο Οργανισμών.

«Η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία είναι δύο φορείς κοινωνικής πολιτικής που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όλα τα χρήματα προέρχονται από τις εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Αυτή τη στιγμή με απόφαση της Βουλής και υπόδειξη της Τρόικα, αυτοί οι δύο Οργανισμοί καταργούνται.

Δεν θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι 1400 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο. Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα όμως το κυρίαρχο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα στερηθεί αυτές τις παροχές.

Η Εργατική Εστία κάθε χρόνο εξυπηρετεί 700 χιλιάδες δικαιούχους με τις διάφορες παροχές. Η κορωνίδα αυτών των παροχών είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση και σοβαρό παιδαγωγικό έργο στους δικαιούχους του Οργανισμού και ο κοινωνικός τουρισμός. Με περσινά στοιχεία (ο κοινωνικός τουρισμός) αφορά 580 χιλιάδες δικαιούχους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Κοινωνικός τουρισμός
Επίσης, δίνουν μια ουσιαστική και σημαντική ώθηση στην μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση που εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι, σε μεγάλο βαθμό συντηρείται από τα δελτία του κοινωνικού τουρισμού. Αν καταργηθούν αυτά τα δελτία θα υπάρξει ζημιά τεσσάρων εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων.

Ακόμα, θα υπάρχει ηχηρό ράπισμα στον πολιτισμό. Όπως είναι γνωστό, η Εργατική Εστία μέσω των θεατρικών εισιτηρίων γίνεται ένας βασικός αιμοδότης του πολιτισμού. Υπολογίζεται ότι 150 θεατρικές επιχειρήσεις που απασχολούν και εκεί εργαζόμενους θα δεχτούν ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα αφού ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής τους ενίσχυσης προέρχεται από αυτά τα εισιτήρια.

Όσον αφορά την Εργατική Κατοικία 80 χιλιάδες δικαιούχοι βρίσκονται στον αέρα αφού έχουν πάρει δάνεια από τον ΟΕΚ και δεν ξέρουν ποια θα είναι η τύχη τους.

Εμείς στην Εργατική Εστία είμαστε σε απεργία διαρκείας, θα συνεχίσουμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα!»

Κινητοποιήσεις, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις οργάνωσαν οι εργαζόμενοι των Οργανισμών σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χίο, Σέρρες και αλλού.

Εργαζόμενη στο Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Περιστέρι μας μίλησε για το πώς αντιμετώπισαν την είδηση για το κλείσιμο και τι παροχές προσφέρουν οι 25 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

«Το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν το μάθαμε ήταν να μην δείξουμε τίποτα στα παιδιά, να περάσει η μέρα, τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα. Πρώτα από όλα, μας ενδιαφέρει το παιδί σε μας που δουλεύουμε εκεί μέσα. Από εκεί και πέρα πήγαμε στα κεντρικά, μας ανακοίνωσαν αιφνιδίως ότι ο Οργανισμός κλείνει.

Μια παροχή που δεν έχει να κάνει με το κράτος και αυτό είναι το παράλογο. Η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία είναι το τελευταίο σπίτι του εργάτη. Αυτή είναι η αλήθεια. Ούτε ένα ευρώ δεν δίνει το κράτος, όταν λένε να μειώσουν το μισθολογικό κόστος είναι ψέματα. Δεν παλεύουμε μόνο για τις θέσεις μας. Παρόλο που-κακά τα ψέματα- είναι πολλοί άνθρωποι που θα μείνουν στο δρόμο. Έχω συναδέλφους που οι άντρες τους είναι άνεργοι και στηρίζονται από αυτό το μισθό.

Το κυριότερο από όλα είναι να καταλάβουμε ότι χάνεται η τελευταία κοινωνική παροχή για τον κόσμο. Δύο χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά μένουν στο δρόμο. Μία παροχή για την οποία ο εργάτης δεν έδινε τίποτα. Εικοσιπέντε βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείνουν, οι οποίοι δεν φιλοξενούσαν μόνο παιδιά των τριών ετών, αλλά και βρέφη από 8 μηνών κάτι που δεν γίνεται πουθενά αλλού στο δημόσιο ή στους Δήμους».

http://www.ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=3983:i1008&Itemid=62

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μά δεν έχει καμία συμετοχή στη χριματοδότιση το Κράτος , γιατί να κλείσουν?μόνο κακό θα κάνουν, είναι ντροπή