Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Οκτώ χρόνια μετά τη νομαρχιακή γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Ημαθίας σε μια θέση που χαρακτηρίζεται ακατάλληλη από επιστήμονες του τεχνικού κόσμου και φορείς, έξι χρόνια μετά την έγκρισή της με Κοινή Υπουργική Απόφαση, συνεχίζεται η μάχη για την αποτροπή της κατασκευής του έργου. Στην προσπάθεια ακύρωσης του έργου... συμμετέχουν αυτή τη φορά 26 πολίτες, μεταξύ των οποίων τρεις αντιδήμαρχοι του δήμου Βέροιας, που κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά της τελευταίας ΚΥΑ (τον Απρίλιο), με την οποία ανανεώνεται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου ΧΥΤΑ.
Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Ημαθίας στη χαρακτηριζόμενη θέση “12”, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα, προκάλεσε αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή που έγινε, το 2003.
Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) Ημαθίας είχε αναθέσει σε τεχνικό σύμβουλο μελέτη αναζήτησης χώρου για τον ΧΥΤΑ, και το 2001 βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης προτάθηκαν δέκα θέσεις, στις οποίες δεν περιλαμβανόταν η θέση 12. Ωστόσο, το 2003 ο ΕΣΔΑ παραδόξως πρότεινε ως... καλύτερη τη θέση δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα. Για την επιλογή του χώρου υπήρξαν αντίθετες γνωματεύσεις από τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, το δασαρχείο Βέροιας, τη διεύθυνση Πολεοδομίας Ημαθίας και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και κατοίκων της περιοχής. Η πρόταση, παρά ταύτα, πήρε θετική γνωμοδότηση από το τότε νομαρχιακό συμβούλιο Ημαθίας και οδηγήθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς έγκριση. Η νομαρχιακή επιτροπή ΤΕΕ/ΤΚΜ Ημαθίας άσκησε προσφυγή στην περιφέρεια κατά της χωροθέτησης, η οποία απορρίφθηκε.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθυστερούσε την έγκριση της χωροθέτησης και ο ΕΣΔΑ άλλαξε τη μορφή του έργου προσθέτοντας ενεργειακή μονάδα, και η υπόθεση οδηγήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση. Τον Δεκέμβριο του 2004 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον Οκτώβριο του 2005 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρινόταν η χωροθέτηση. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ, και η υπόθεση θα εκδικαστεί, μετά από αναβολές, στις 9 Νοεμβρίου 2011. Το Νοέμβριο του 2007 όμως, με εισήγηση του ΚΑΣ, εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση κατά της χωροθέτησης. Τον Ιανουάριο του 2009, έπειτα από εισήγηση του ΚΑΣ, εκδόθηκε νέα απόφαση, υπέρ της χωροθέτησης, αλλά με πρόσθετους όρους.
Τον Δεκέμβριο του 2010 έληγε η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων του έργου που είχαν εγκριθεί το 2005 και το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη εφαρμογής του έργου σε έκταση μεγαλύτερη κατά 32 στρέμματα από την αρχική έκταση των 49,9 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί, και εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση τον Ιανουάριο του 2011. Ψηφίσματα διαμαρτυρίας έχουν καταθέσει επιστημονικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, το επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, το WWF κ.ά.
Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης και παραχώρησης για εκμετάλλευση του ΧΥΤΑ για 25 έτη προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2007, με προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος αναδείχθηκε η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και στις 26 Μαρτίου 2010 υπογράφηκε η σύμβαση της εταιρείας με τον ΕΣΔΑ. Επειδή όμως είχαν μπει πρόσθετοι όροι από το ΚΑΣ το 2009, η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε επιπλέον έκταση 32 στρεμμάτων για να μπορέσει, όπως υποστήριξε, να εκπληρώσει τους όρους και να ξεκινήσει εργασίες.
Η νέα προσφυγή
Τον Απρίλιο του 2011 εκδόθηκε ΚΥΑ, με την οποία ανανεώνεται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου του ΧΥΤΑ Ημαθίας, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Οι 26 πολίτες όμως που προσέφυγαν πριν λίγες ημέρες στο ΣτΕ χαρακτηρίζουν σκανδαλώδη και παράτυπη την ΚΥΑ. Οι πολίτες υποστηρίζουν ότι η ΚΥΑ που εκδόθηκε για να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου δεν συνυπογράφεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και από τον γενικό γραμματέα Μακεδονίας - Θράκης, όπως προβλέπεται από τον νόμο για έργα υποδομής εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων, όπως είναι ο ΧΥΤΑ Ημαθίας. Ταυτόχρονα, δεν περιλαμβάνει την επιπλέον δασική έκταση των 32 στρεμμάτων, η οποία προβλέπεται στη μελέτη εφαρμογής του έργου.
Η νέα προσφυγή των 26 πολιτών περιλαμβάνει νομικά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία η ανανέωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι “νομικά πλημμελής” και, κατά την εκτίμηση του πληρεξούσιου δικηγόρου Γιώργου Παπαστερίου, θα ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. “Ο ανάδοχος του έργου, Ηλέκτωρ ΑΕ, ζήτησε να του παραχωρηθεί όμορη έκταση 32 στρμ., η οποία εγκρίθηκε στη Μελέτη Εφαρμογής του έργου. Η έκταση αυτή όμως δεν περιλαμβάνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών όρων, ούτε έχουν εκδοθεί νέοι περιβαλλοντικοί όροι για αυτήν. Επομένως, κάθε πράξη που θα γίνει για την υλοποίηση του έργου είναι παράνομη”, εξηγεί ο Γιώργος Ουρσουζίδης, αντιπρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Ημαθίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, πρωτεργάτης για την ακύρωση της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ.
“Ήμουν αντίθετος με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ πριν ακόμη μπω στην πολιτική, και συνεχίζω να υποστηρίζω τις θέσεις μου”, δήλωσε στη “Μ” ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Βέροιας, ο οποίος συνυπογράφει την προσφυγή. Την προσφυγή υπογράφει και ο Αριστομένης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αλληλεγγύης.
Τα απορρίμματα της Ημαθίας οδηγούνται μέχρι σήμερα σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι έπρεπε την 1η Ιουλίου να πάψουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Καθώς δεν υπάρχει ΧΥΤΑ, ο δήμος Βέροιας θα μεταφέρει τα σκουπίδια στην Κοζάνη, ο δήμος Αλεξάνδρειας στα Γιαννιτσά και ο δήμος Νάουσας στην Έδεσσα.
•Η θέση "12". Η θέση βρίσκεται νότια του ποταμού Αλιάκμονα, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων και με υψομετρική διαφορά 100 μέτρα από τον ταμιευτήρα που υδροδοτεί από το 2003 την πόλη της Θεσσαλονίκης με 160.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως. Αυτό το σημείο σχεδιάστηκε να υποδέχεται περί τους 170 τόνους σκουπιδιών ημερησίως. Εκτός αυτού, η περιοχή είναι πολύ κοντά στα προστατευόμενα μνημεία της Βεργίνας και των Αιγών (1,5 χλμ.), στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου (4 χλμ.) και είναι όμορη με την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 “Στενά του Αλιάκμονα”. Ο ΧΥΤΑ, μάλιστα, χωροθετήθηκε σε δασική έκταση 49,9 στρεμμάτων.
MAKEΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου