Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2012. ΣΥΖΗΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

ΔΝΤ, Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 
 Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,
ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΔΝΤ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Ο Στρος-Καν και ο Αμερικανός
υπουργός Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ


Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. την επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον προσεχή Ιούνιο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2012...Το αίτημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην άτυπη σύνοδο του Ecofin που διεξήχθη στην Ουγγαρία και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Ολα τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο, για το ποια σενάρια έχουν συζητηθεί για την επικείμενη επιμήκυνση του χρέους, έτυχαν πολλαπλών επίσημων διαψεύσεων τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ε.Ε., γιατί «απλά τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλλονται».

Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στην «Ε», ανέφερε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έδωσε την εντολή «για την περίπτωση της ελληνικής επιμήκυνσης, οι διαψεύσεις να έρχονται μέχρι την τελευταία στιγμή».

Χθες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα, «έπεσε γραμμή» τόσο από Ε.Ε. όσο και από ΔΝΤ να σταματήσουν οι διαρροές στα ξένα ΜΜΕ, γιατί «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται πολύ εκνευρισμένοι».

Τα σενάρια
Προς την κατεύθυνση να προχωρήσει η Ελλάδα στην επιμήκυνση του χρέους συναίνεσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον Ελληνα ομόλογό του: «Πρέπει να το κάνετε ("you have to do it")», είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα σενάρια περί επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους διακινήθηκαν το προηγούμενο 48ωρο με απανωτά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στο Dow Jones και στους Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow Jones, «το ΔΝΤ πιστεύει ότι η κατάσταση χρέους στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να ληφθεί σύντομα υπ' όψιν». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το ΔΝΤ και η Γερμανία προωθούν «εθελοντική και φιλική» προς την αγορά αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της. Υπάρχουν δύο σχέδια:

1Το πρώτο προβλέπει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους σε τιμές αγοράς με ασφαλή ομόλογα, τα οποία θα φέρουν την εγγύηση της ευρωζώνης, κάτι ανάλογο με τα «Brady Bonds» που εξέδιδαν χώρες της Νότιας Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

2Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την εξαγορά ομολόγων από επενδυτές και τη μετέπειτα απόσυρση ή επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσής τους, παρόμοια τακτική με αυτήν που εφαρμόζει το ΔΝΤ για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες.

3Ενα τρίτο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται το Βερολίνο, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESF) με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμη και διαγραφή μέρους του χρέους. Στο ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης» κάθετα αντίθετοι είναι η ΕΚΤ και η Γαλλία, γιατί πολλές τράπεζες της τελευταίας είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα από 3 έως 7 χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσει με την παράταση που δόθηκε από την ευρωζώνη στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Το ΔΝΤ είπε ότι είναι ανοιχτό σε μετακίνηση του προγράμματος ελληνικής δανειοδότησης από το stand by lending facility (δανειακή διευκόλυνση), η οποία συνήθως έχει τριετή περίοδο αποπληρωμής, στο πρόγραμμα extended fund facility (διευκόλυνση με παράταση της ωρίμανσης του δανείου), η οποία αφορά αποπληρωμές μέχρι και σε 10 χρόνια.

Ανάλογες διευκολύνσεις με παράταση εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις Αργεντινής και Ουρουγουάης. Ενας τέτοιος επαναπροσδιορισμός των πληρωμών του χρέους είναι ουσιαστικά ένας τύπος αναδιάρθρωσης. «Η μετάβαση σε μια ήπια αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που οι ελληνικές τράπεζες (σ.σ. και τα ασφαλιστικά ταμεία) να παραμείνουν βιώσιμες με την αναγκαία ρευστότητα», δηλώνουν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ στο Dow Jones, διότι ακόμη διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό (σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ) του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως και η ΕΚΤ.

Η τελευταία θέση του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια αλλαγή στις θέσεις του, καθώς μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει εάν ακολουθήσει αυστηρά ένα πολυετές πρόγραμμα λιτότητας με αντάλλαγμα το πακέτο διάσωσης που έλαβε πέρσι από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

ΔΝΤ:βλέπει ESMF

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ ισχυρίστηκαν ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θεωρούν βέβαια ότι η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει βοήθεια από τον υπάρχοντα Προσωρινό Μηχανισμό (ESMF) της Ε.Ε. τον επόμενο χρόνο, για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές του δανείου της, καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε αγορές ομολόγων, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω μακροπρόθεσμης έκδοσης.

Ολόκληρο το χρέος της χώρας μέχρι το 2010 ανερχόταν σε 340 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν 80 δισ. ευρώ ανήκουν στις ελληνικές τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ 50 δισ. ευρώ αφορούν την ΕΚΤ. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν μέχρι στιγμής δανείσει την Ελλάδα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα συνολικά 110) δάνειο για τη διάσωσή της.

Οι βασικοί πιστωτές, όπως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχουν ήδη προχωρήσει σε ένα είδος εθελοντικής αναδιάρθρωσης μέσω των επιμηκύνσεων, οπότε οι διαπραγματεύσεις θα είναι μεταξύ ιδιωτών. Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτο θα εμπεριέχει παράταση αποπληρωμών του δανείου έως και 30 χρόνια, όπου θα προσφέρονται στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων νέα ομόλογα με αντάλλαγμα τα παλαιά ομόλογα, με το ίδιο κουπόνι αλλά με μεγαλύτερη ημερομηνία ωρίμανσης. Το σχέδιο της επιμήκυνσης θα συζητηθεί τον προσεχή Ιούνιο, όταν η Ε.Ε. θα εξετάσει το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Ολι Ρεν, την προηγούμενη Παρασκευή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: