Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ

Υπόμνημα με τον τίτλο “Επικράτηση της νομιμότητας & δημοκρατίας με τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων αλλαγών του νομικού & διοικητικού κατεστημένου του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά” απέστειλε το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στην υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
Αξιότιμη κα Διαμαντοπούλου,
Η Παναγία Σουμελά συνδέθηκε άρρηκτα στο πέρασμα των αιώνων με την Ιστορία του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, και αποτελεί το κατεξοχήν εθνικο-θρησκευτικό του σύμβολο.
Η εγκαθίδρυση με το υπ’ αριθμόν 924/66 Βασιλικό Διάταγμα ενός διοικητικού καθεστώτος που μονοπωλεί τη Διοίκηση του Ιδρύματος ισοβίως, δίνοντας κυριαρχικά δικαιώματα αποκλειστικά στο Σωματείο Παναγία Σουμελά και στον Πρόεδρο του για περισσότερα από 46 χρόνια, δημιουργεί απαράδεκτους και αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς όλων των υπολοίπων Σωματείων της Ελλάδας, που επιθυμούν να το πλαισιώσουν και να το αναβαθμίσουν με τη δυναμική τους.
Μετά από μία νομική διαδρομή «μετ’ εμποδίων», το κρίσιμο ερώτημα για το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά «έφτασε» στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο εξέδωσε την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότησή,του.
Η Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ. που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον εισηγητή και 47 μέλη, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι:
1.Η νομική μορφή του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά είναι αυτή του αυτοτελούς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, με χαρακτήρα θρησκευτικό και κοινωφελές και όχι εκκλησιαστικό. Για το λόγο αυτό υπάγεται στην εποπτεία μόνο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι της Ιεράς Συνόδου.
2.Η κανονιστική διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη και ανίσχυρη και ως εκ τούτου, είναι παράνομη η μέχρι τώρα συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, αλλά και η ρύθμιση της που προβλέπει ότι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» -και ως εκ τούτου από συστάσεως του Ιδρύματος έως σήμερα ο κ. Τανιμανίδης- και ως Α΄ Αντιπρόεδρος ο εκπρόσωπος της οικείας Μητροπόλεως…
Να τονίσουμε ότι ακόμη και σύμφωνα και με την άποψη της μειοψηφίας, το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος είναι και πάλι παράνομο, λόγω υπερίσχυσης των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας Ελλάδος, οπότε η συγκρότηση του Δ.Σ. είναι παράνομη και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί άκυρες.
Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. που να υποστηρίξει ότι το Ίδρυμα λειτουργεί νόμιμα, γεγονός που «σφραγίζει» όλη την «παραφιλολογία» που προκλήθηκε από εκπροσώπους του Ιδρύματος, που έως τώρα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» υποστηρίζοντας την απόλυτη νομιμότητα της διοίκησης του Ιδρύματος…
Να υπενθυμίσουμε ότι το ερώτημα προς την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έφτασε μετά από παραπομπή από το Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων –μετά από προσωπική παρέμβαση της κ. Γιαννάκου- αφού προηγουμένως, κατόπιν σχετικής ερώτησης στη Βουλή κατά τη συζήτηση της οποίας εξεδόθη ομόφωνη διακομματική τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το 2006, σχετικά με την αναγκαιότητα νομικών και διοικητικών αλλαγών στο διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Π. Σουμελά, στην κατεύθυνση μάλιστα της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων σε αυτό.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σύσσωμα τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ημαθίας –συγκεκριμένα 16 επί συνόλου 17 ποντιακών σωματείων- οι απλοί πολίτες, αλλά και ο πολιτικός κόσμος της Ημαθίας έχουν υπογράψει και στηρίξει σχετικό ψήφισμα (19.9.2008) με το οποίο διατρανώνουν το αίτημά τους για νομιμότητα και δημοκρατία, τονίζοντας τον κορυφαίο και καταλυτικό ρόλο που αξίζει και πρέπει να διαδραματίσει το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά στα Ποντιακά δρώμενα, ως επίκεντρο –και όχι ως αιτία πόλωσης- του Παγκόσμιου Ελληνισμού.
Το ψήφισμα αυτό έχουν υπογράψει και στηρίξει οι –πρώην και νυν- βουλευτές Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος, Μιχάλης Χαλκίδης, Ηλίας Φωτιάδης, Θανάσης Γικόνογλου και Άγγελος Τόλκας.
Επίσης, τις θέσεις μας στηρίζουν το σύνολο των Ποντίων βουλευτών, αλλά κυρίως «απόστολοι» και μαχητές της επικράτησης της Νομιμότητας είναι ο Ημαθιώτης Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του θέματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και αυτός ο οποίος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου σε συνάντηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, στην οποία ανήκουμε μαζί με τα υπογράφοντα το ψήφισμα Ποντιακά Σωματεία και η οποία εκφράζει την ενότητα του Ποντιακού χώρου.
Είναι φανερό βέβαια μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, ότι ενδεχόμενη προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα δικαιώσει τις θέσεις μας, κρίνοντας περί της παράνομης σύστασης του Δ.Σ. του Ιδρύματος και κατά συνέπεια της ακυρότητας κάθε απόφασης του, πλην όμως κάτι τέτοιο αποτελεί την έσχατη οδό, προτιμώντας ωστόσο μία πιο «ήπια» πολιτική λύση, όπως έχετε δικαίωμα αλλά και νομική υποχρέωση να πράξετε ως αρμόδια εποπτεύουσα –περί της νομιμότητας- Υπουργός, σύμφωνα με το ΝΣΚ.
Κυρία Υπουργέ,
Οι διακηρυγμένες αρχές και τα πιστεύω σας, δεν μας καταλείπουν καμία αμφιβολία ότι θα επιλέξετε το δρόμο της Νομιμότητας και της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας, εισηγούμενη ανάλογο σχέδιο για την άμεση έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, σε αντικατάσταση του «βεβαρημένου» Βασιλικού Διατάγματος 924/66 και της παράνομης κανονιστικής πράξης, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μέγιστες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον Ποντιακό Ελληνισμό, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μια νέα πορεία ενότητας, δημιουργίας και Πολιτισμού, ανάλογης της λαμπρής Ιστορίας μας.
Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: