Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ



Παρέμβαση κάνει με δημόσια επιστολή ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Νάουσας και πρώην αντιδήμαρχος και νυν ανεξέρτητος σύμβουλος Γ. Φουντούλης. Η παρέμβασή του αφορά στο πρόβλημα που έχει εμφανιστεί για πολλοστή φορά στην πόλη με την θολότητα του νερού μετά από τις βροχοπτώσεις.
Η επιστολή - παρέμβαση του κ. Φουντούλη έχει ως εξής:
"Μεγάλο ζήτημα έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την ποιότητα του νερού που πίνει η πόλη μας, ειδικά μάλιστα όταν τα ποσά χρέωσης είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα σκοπό να επανέλθω στο θέμα των επιλογών που ακολούθησε ο δήμαρχος με την ΔΕΥΑΝ, διότι στην πολιτική είναι φρόνιμο να αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη των πράξεων του. Η σημερινή κατάσταση όμως, και η αντίδραση που εισπράττω καθημερινά από τους συμπολίτες μου, μου επιβάλει να τοποθετηθώ, τόσο επειδή διετέλεσα πρόεδρος της εν λόγω Δημοτικής επιχείρησης για μικρό χρονικό διάστημα, όσο και επειδή είχα καταθέσει στο παρελθόν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες αν είχαν εισακουστεί δεν θα είχαμε τα σημερινά προβλήματα.
  Με επιστολή μου στον τύπο πριν από ένα περίπου χρόνο, είχα εκφράσει δημόσια την αντίθεσή μου με την απομάκρυνση του μοναδικού επιστημονικού συνεργάτη της ΔΕΥΑΝ κ. Κουκούλου, και είχα αναφέρει συγκεκριμένα πως «ορισμένοι παίζουν με την υγεία των παιδιών μας». Κάποιοι τότε, είχανε σκόπιμα παραποιήσει τα λεγόμενα μου, και μέσω επικοινωνιακής λάσπης τα παρουσίασαν ως μομφή για την ποιότητα του νερού της πόλης, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, καθώς ποτέ δεν ισχυρίστηκα πως το νερό μας είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Το ζήτημα όμως, έχει να κάνει με την διασφάλιση αυτής της ποιότητας, και για να συμβεί αυτό έπρεπε να γίνουν ενέργειες που μέχρι σήμερα δεν έγιναν. (για το θέμα του κ. Κουκούλου δικαιώθηκα φυσικά, καθώς ο δήμαρχος τον επανατοποθέτησε το τελευταίο διάστημα στην θέση του)
  Εάν λειτουργούσαν οι δεξαμενές καθίζησης, θα μπορούσε η πόλη, σε συνδυασμό και με την λειτουργία της μονάδας καθαρισμού, να πίνει καθαρό νερό το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση που το νερό τυγχάνει θολό ολόκληρο το 24ωρο. Αναρωτιέμαι πραγματικά τον λόγο για τον οποίο ο Ναουσαίος είναι υποχρεωμένος να καταναλώνει εμφιαλωμένα νερά με την πρώτη μπόρα..
  Επίσης, υπάρχουν βασικά ζητήματα, τα οποία χρίζουν εξήγησης τόσο από την ΔΕΥΑΝ όσο και από τον ίδιο τον Δήμαρχο, και τα οποία είμαι υποχρεωμένος να θέσω σήμερα.
- Όταν ήμουν πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ είχα καταθέσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε το υπόλοιπο 40% της αποπεράτωσης του νέου δικτύου της πόλης, να ενταχθεί σε κάποιο εθνικό η κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τον Δήμο. Με την πρόταση αυτή(προς τιμήν του), είχε συμφωνήσει ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Παπαστόικας, χωρίς τελικά να γίνει από κανέναν τίποτα. Έτσι, παρακολουθούμε σήμερα τους δήμους Βέροιας, Μακεδονίδος και Απ. Παύλου να έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού προϋπολογισμού 3.338.661.68 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ εμείς «πληρώνουμε» την αδράνεια της πολιτικής βούλησης του Δημάρχου για διεκδίκηση. Ακόμη, είναι απορίας άξιο, για ποιό λόγο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νέου δικτύου ύδρευσης έχει συνδεθεί, δεν έχουν γίνει ακόμη οι επιμέρους συνδέσεις με τις οικοδομές, θέμα που άπτεται της καθημερινότητας του Δημότη…
- Ένα μήνα περίπου πριν από την εξανάγκαση μου σε παραίτηση από την θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΝ, είχα ολοκληρώσει με τους συνεργάτες μου, ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο που αφορούσε την εμφιάλωση νερού, και για το οποίο μάλιστα υπήρξε κατ αρχάς απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης. Η εμπορική διαχείριση αυτής της ενέργειας θα είχε μέγιστα οφέλη τόσο για την λειτουργία του κολυμβητηρίου (θα καλύπτονταν όλα τα έξοδα χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον ο Δήμος) όσο και για τους πολίτες που θα πλήρωναν λιγότερο το νερό που καταναλώνουν, καθώς η ΔΕΥΑΝ θα είχε έσοδα, τα οποία σήμερα εισπράττει από τους λογαριασμούς. Ο δήμαρχος φυσικά, «πάγωσε» το θέμα, διότι απ ότι φαίνεται θεωρεί τον Δήμο ιδιαίτερα ευκατάστατο…
- Η λειτουργία του κολυμβητηρίου, αν και ιδιαίτερα δαπανηρή είναι αναμφίβολα σημαντική για την πόλη, αφού αποτελεί πόθο πολλών ετών. Το θέμα όμως στο οποίο θα πρέπει να προβληματιστούν οι συμπολίτες μας, αφορά την διαχείριση του έργου αυτού. Πως γίνεται να ορίστηκε ως επίσημο θεσμικό όργανο διοίκησης και διαχείρισης ο ΔΗΠΟΝ (πρόεδρος του είναι ο κ. Καραμπατζός) που θεωρητικά και ουσιαστικά είναι παντελώς αναρμόδιος;

Λογικά, θα έπρεπε το κολυμβητήριο να αποτελεί ευθύνη της ΔΕΥΑΝ, καθώς διαθέτει και την ανάλογη υλικοτεχνική υποστήριξη, και το ανάλογο προσωπικό…
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως αυτό που προέχει σε κάθε περίπτωση, είναι το συμφέρον της πόλης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποσκελίζεται από τις πολιτικές σκοπιμότητες που έχει ο καθένας στο μυαλό του εν όψει και των Δημοτικών εκλογών. Τα έργα και η πρόοδος της Νάουσας και της επαρχίας της, δεν μπορούν να μετατραπούν σε πεδίο «πολιτικής εξασφάλισης» για κανέναν… "

Δεν υπάρχουν σχόλια: