Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ “ALMME” ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ “ACN”

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και η βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου (φωτ.), υπεύθυνη του αγροτικού τομέα από την Κ.Ο. συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του συντονιστικού των αγροτών του μπλόκου της Κουλούρας και συζήτησαν τα άμεσα προβλήματα των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων αλλά και σπαραγγιών.
Η βουλευτής δήλωσε ότι: «Οι ροδακινοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση διότι γνωρίζουν ότι δεν θα απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής τους από τις μεταποιητικές βιομηχανίες, τη στιγμή που υπάρχει περσινό απόθεμα και αρκετοί είναι ακόμη απλήρωτοι από ορισμένες κονσερβοποιίες. Η κυβέρνηση οφείλει να δει άμεσα το θέμα της απώλειας εισοδήματος και να μην μιλά με αοριστίες, αφού το πρόβλημα είναι σε γνώση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εδώ και μήνες και έχουν γίνει συναντήσεις μετά από το επίμονο αίτημα των αγροτών. Επίσης για την περιοχή της Ημαθίας άλλο ένα πλήγμα στην οικονομία της είναι η συλλογή μόνο του 20% της παραγωγής σπαραγγιών με την τιμή να διαμορφώνεται από 0,25-1,15 ευρώ και με το κόστος να ανέρχεται στα 390 ευρώ κατά στρέμμα».
Το κλιμάκιο και η βουλευτής επισκέφθηκαν το συνεταιριστικό εργοστάσιο “almme” στην Κουλούρα Ημαθίας και συζήτησαν τον ορατό κίνδυνο αρκετά μικρότερης απορρόφησης νωπών φρούτων για μεταποίηση από παλαιότερες χρονιές, αφού δεν υπάρχει πολιτική στήριξης των παραγωγών που θα μειώσει το κόστος τους, αλλά ούτε και πολιτική προώθησης και διαφήμισης στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά ως εθνικά προϊόντα τα ροδάκινα, τα μήλα κ.α. Οι ελληνικές κονσερβοποιίες δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό άλλων χωρών και έτσι θα πρέπει να ξεχάσουμε το 40% των εσόδων από τις εξαγωγές που έφερνε μέχρι τώρα ο κλάδος.
Στη συνάντηση με τον αγροτικό συνεταιρισμό “CAN” Νάουσας όπου οι αγρότες πηγαίνουν τα επιτραπέζια ροδάκινα για εξαγωγή, τέθηκε το πρόβλημα που παρουσιάζεται με την άμεση μεταφορά των προϊόντων με φορτηγά ψυγεία προς τη Ρωσία, διότι υπάρχει θέμα με τις άδειες διέλευσης των φορτηγών, που εγκρίνει το Υπουργείο Μεταφορών και δεν επαρκούν την περίοδο της συγκομιδής.
Επίσης συζητήθηκε το θέμα των ελέγχων υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, η έλλειψη πιστοποιημένων εργαστηρίων και το αυξημένο κόστος των ελέγχων το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος παραγωγής του προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου