Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Πόσο ισχυρή είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση; / Γ. Δελαστίκ

του Γ. Δελαστίκ
Ανακοινώθηκε, λοιπόν, η σύνθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σήμερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, την κυβέρνηση απαρτίζουν άτομα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και ελάχιστα που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Κανένας υπουργός, αναπληρωτής ή υφυπουργός δεν είναι όμως κομμουνιστής, καθώς το ΚΚΕ αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση με την κυβέρνηση αυτή, χαρακτηρίζοντας «προδοσία του λαού» ακόμη και την ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Τσίπρα. Την κυβέρνηση θα έχουμε όλη την άνεση χρόνου να την κρίνουμε από τα έργα της. Πόσο ισχυρή, όμως, είναι αλήθεια η αντιπολίτευση που θα....
αντιμετωπίσει η κυβέρνηση; Η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, παρά τα... «καμποϊλίκια» του Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται σε μαύρα χάλια. Υπέστη πραγματική συντριβή στις εκλογές.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ έχασε τις 53 από τις 129 έδρες που είχε βγάλει τον Ιούνιο του 2012. Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι έχασε με οκτώμισι εκατοστιαίες μονάδες διαφορά! Επειτα από τέτοια εκλογική πανωλεθρία, αποκλείεται η ΝΔ να μην περιδινηθεί σε εσωτερική κρίση ηγεσίας, όσο και αν όλα τα στελέχη της υποκρίνονται τα αδιάφορα. Η κρίση θα ξεσπάσει. Είναι αναπότρεπτο. Το Μνημόνιο κατέστρεψε όλα τα κόμματα που το υπηρέτησαν, όπως απέδειξε ήδη η ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ και η πλήρης εξαΰλωση της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές αυτές. Συμφορά πραγματική χτύπησε το ΠΑΣΟΚ, τον κύριο ένοχο της υπαγωγής της χώρας μας στο επαίσχυντο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας.
Το ΠΑΣΟΚ έχασε πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών που είχε κερδίσει τον Ιούνιο του 2012, πράγμα πολύ λογικό, αφού έχασε σχεδόν και τα δύο τρίτα των ψήφων του. Από 12,28% που ήταν τον Ιούνιο του 2012, το ποσοστό του έπεσε στο 4,7% προχθές. Ετσι, από τις 33 έδρες που είχε πάρει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, του έμειναν μόνο 13! Το τρίτο κόμμα της αρχικής συγκυβέρνησης του Ιουνίου 2012, η ΔΗΜΑΡ, εξαφανίστηκε τελείως, αφού από το 6,3% που είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012, καταποντίστηκε στο... 0,5% (!) παρά τη σύμπραξή του με τους Πράσινους του Ν. Χρυσόγελου. Εμεινε πίσω και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία ξεπέρασε το 0,6% και είχε σχεδόν 10.000 ψήφους περισσότερες από τις 30.000 της ΔΗΜΑΡ, η οποία φυσικά έχασε και τις 17 έδρες που είχε. Συνολικά, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ της αρχικής συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη έχασαν... 90 (!) έδρες -53 η ΝΔ, συν 20 το ΠΑΣΟΚ, συν 17 η ΔΗΜΑΡ- από τις 179 που είχαν. Ακριβώς τις μισές!
Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να σκόρπισε, αλλά... μετακόμισε πολιτικά στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο την αντικατέστησε με τις ίδιες ακριβώς έδρες, 17, και το ίδιο ποσοστό ψήφων σχεδόν, αφού πήρε το Ποτάμι 6%. Η Χρυσή Αυγή υπέστη μείωση του ποσοστού της κατά 0,6%, πέφτοντας από το 6,9% του Ιουνίου 2012 στο 6,3% στις προχθεσινές εκλογές. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να κατακτήσει την τρίτη θέση, από την πέμπτη που είχε το 2012, αφού κατέρρευσε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και μειώθηκε πολύ σοβαρά το ποσοστό των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, από το 7,5% στο 4,8%. Αναφορικά πάντως με τους ΑΝΕΛ πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν εντελώς έξω, αφού εμφάνιζαν το κόμμα αυτό να μην μπαίνει καν στη Βουλή πολλές από αυτές, ενώ τελικά πήρε 4,8%.

Συνολικά, όμως, για ακόμη μια φορά οι εκλογικές δημοσκοπήσεις αποδείχτηκαν πλήρως αναξιόπιστες. Απολύτως καμία δεν είχε προβλέψει έστω και κατά προσέγγιση την υπεροχή των 8,5 εκατοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.


Αντιθέτως, μιλούσαν για... «ψαλίδα που κλείνει» αναφερόμενες σε μια κατά φαντασίαν διαφορά μόλις 3,5 έως 4 μονάδων! Πώς γίνεται η διαφορά να «μειώνεται» κάτω από τις 4 μονάδες και η κάλπη να αποδεικνύει ότι... υπερδιπλασιάστηκε, αυτό μόνο οι δημοσκόποι της χώρας μας μπορούν ίσως να το εξηγήσουν! Δεν βάζουν, βέβαια, σοβαρότερους στόχους οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε π.χ. στόχο να βγει το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα, αλλά παρέκλινε «ελαφρά» του στόχου του, αφού αντί για τρίτο βγήκε... έβδομο από τα επτά (!) κόμματα που μπήκαν στη Βουλή! Οσο για το ΚΚΕ, βγήκε κερδισμένο σε αυτές τις εκλογές. Ανέβηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα από το απόλυτο ναδίρ του 4,50% του Ιουνίου του 2012, πιάνοντας αυτήν τη φορά το 5,47%. Οσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, διασύρθηκε πλήρως με το ΚΙΔΗΣΟ που έφτιαξε, καθώς ο πρωθυπουργός του 44% δεν έπιασε ούτε το... 3% για να μπει στη Βουλή

πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου