Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Απολογισμός Κοινοβουλευτικής Δράσης της βουλευτού και υποψήφιας βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης Δέσποινας Χαραλαμπίδου

Φίλοι και φίλες,
Με την πρόσφατη προκήρυξη των εκλογών, την διάλυση της Βουλής και τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου έκλεισε για εμένα ένας, θεωρώ, ιδιαίτερα παραγωγικός και....
δραστήριος κύκλος. Τον Μάιο, όπως και τον Ιούνιο του 2012, οι πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την συλλογική προσπάθεια που κάναμε και με εξέλεξαν για πρώτη φορά βουλευτή. Σήμερα δυόμιση χρόνια μετά είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να κάνω απολογισμό της προσωπικής μου δράσης μέσα στην συλλογική προσπάθεια, επειδή από τη μία είμαι υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις ερχόμενες εκλογές της 25ης Γενάρη, διεκδικώντας για δεύτερη φορά την εκλογή μου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και από την άλλη γιατί πιστεύω στον προσωπικό απολογισμό όταν οι πολίτες σε τιμούν με δημόσια αξιώματα.

Με την εκλογή μου και για να αξιοποιήσω την εργασιακή και συνδικαλιστική μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα συμμετείχα στην νεοσύστατη τότε Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργασία. Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλίου. Όπως είναι λογικό με βάση την επίθεση στην εργασία που εκτυλίχθηκε αυτά τα δυόμιση μνημονιακά χρόνια η δουλειά που αναλάβαμε ως βουλευτές της ΕΕΚΕ Εργασίας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Για αυτό το λόγο και το πλήθος των παρεμβάσεων από τους βουλευτές που χρεωθήκαμε την ευθύνη να είμαστε η φωνή των εργαζομένων και των ανέργων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Νομοθετικό Έργο
Ανέλαβα εισηγήτρια εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε 2 νομοσχέδια: Ίδρυση Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (13-6-2013) και Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων - ΟΠΑΠ(29-8-2013)

Στο πλαίσιο της δουλειάς της ΕΕΚΕ Εργασίας σχηματοποιήσαμε 7 προτάσεις Νόμου – δεσμεύσεις για την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς:
• Για την επανασύσταση των ΟΕΚ και ΟΕΕ (Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας)
• Για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων της Εφεδρείας και της Διαθεσιμότητας
• Για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων για τις ατομικές και ομαδικές απολύσεις
• Για την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών ως πολυτέκνων στο νόµο 1910/1944
• Για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη απεργίας
• Για την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους

Καταθέσαμε πάνω από 40 τροπολογίες για εργασιακά, κοινωνικής πολιτικής και ασφαλιστικά ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τις τροπολογίες για τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, τις αναπηρικές συντάξεις, τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, την επιδότηση ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων, για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, για τις ρυθμίσεις των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, για την επιδότηση ασφαλιστικής εισφοράς των ανέργων, για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 8Κ/2008 και 9Κ/2008, για τους απολυμένους της Κλωστοϋφαντουργίας κ.α.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου υποστήριξα 13 Επίκαιρες Ερωτήσεις εκ των οποίων έχουν συζητηθεί οι 7 :
• Σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στα έργα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
• Σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης(ΕΨΥΚΑ).
• Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στην Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος.
• Σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ALPHA στη Θεσσαλονίκη.
• Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην έγκριση αιτήσεων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων μητέρων ανήλικων τέκνων.
• Σχετικά με την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών στην επιχείρηση «Coca-Cola3E».
• Σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στον «ΟΠΑΠ Α.Ε».

Συμμετείχα στην υποστήριξη 18 Επίκαιρων Επερωτήσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Παραθέτω ενδεικτικά : Για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα αποθεματικά τους, για την ανεργία των ναυτικών, για το Σχέδιο Καταπολέμησης της Ανεργίας των Νέων, για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, για τους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, για τα ασφαλιστικά προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, για την δυσλειτουργία των ΚεΠΑ, για τα «κόκκινα» δάνεια, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, για το PSI των ασφαλιστικών ταμείων, για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για το σφαγιασμό στα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα.

Στην διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συνυπέγραψα είτε με βουλευτές της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με βουλευτές της κεντρικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 550 Ερωτήσεις, Επερωτήσεις και Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων. Μία ιδιαίτερα έντονη παρουσία η οποία σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό της Βουλής, κατατάσσεται στην 16η θέση μεταξύ των 300 βουλευτών της Βουλής.

Όπως είναι φυσικό τα εργασιακά ζητήματα, οι παράνομες απολύσεις και μειώσεις μισθών, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η καθυστέρηση απόδοσης των δεδουλευμένων, τα επιδόματα ανεργίας και τα δικαιώματα των ανέργων, η καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων, η Διαθεσιμότητα και η Εφεδρεία στον Δημόσιο Τομέα αποτέλεσαν για μένα την πρώτη προτεραιότητα, καταθέτοντας πάνω από 250 ερωτήσεις για αυτά τα ζητήματα.
Ένα επιπλέον πεδίο αφορά τα αμιγώς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων και επαγγελματιών και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα με πάνω από 100 ερωτήσεις.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ κατατέθηκαν 14 ερωτήσεις, για τα νοσοκομεία 30 ερωτήσεις. Για τα Κέντρα πρόληψης και τον ΟΚΑΝΑ κατατέθηκαν 14 ερωτήσεις. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική 7 ερωτήσεις.
Για τις μνημονιακές καταργήσεις φορέων και την απορρύθμιση στη δημόσια διοίκηση που προέκυψε είτε από τις απολύσεις, είτε από συγχωνεύσεις κατατέθηκαν 39 ερωτήσεις και ενάντια στο έργο του ΤΑΙΠΕΔ 11 ερωτήσεις. Σε σχέση με την ανάπτυξη, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις κωλυσιεργίες έργων, τις σχέσεις δημοσίου – ιδιωτικού, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΛΒΟ, την ΕΒΖ, την Εγνατία Οδό, τα εργοστάσια της Χαλυβουργίας και του Ιματισμού, το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ κατατέθηκαν 49 ερωτήσεις.

Για ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων η σχολική στέγη, η μεταφορά μαθητών, οι ελλείψεις σε βιβλία, υποδομές και καθηγητικό προσωπικό κατατέθηκαν 21 ερωτήσεις. Τέλος για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, για το ΣΜΑ Ευκαρπίας και άλλα περιβαλλοντικά θέματα της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας κατατέθηκαν 30 ερωτήσεις. Πλειάδα ερωτήσεων κατατέθηκαν για διάφορα άλλα ζητήματα από την ΕΡΤ και την ΕΤ3, τα «κόκκινα» δάνεια, και την συμπεριφορά των τραπεζών, το ΚΘΒΕ και τα αρχαία της Βενιζέλου, μέχρι το «Χαράτσι», τα ζητήματα ρατσισμού και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Με αυτές τις λίγες γραμμές ως σύντομο απολογισμό της δράσης μου για την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και με την ελπίδα ότι στην επόμενη που έρχεται, ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είμαστε περιορισμένοι στο ρόλο της Αντιπολίτευσης αλλά θα μπορούμε να βάλουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας να δουλέψουν στην πράξη, ανοίγοντας έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης με το λαό, ξεκινώντας νέους δρόμους για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, σε μία χώρα χωρίς μνημόνια και εξαρτήσεις.

Συντροφικά,


*Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν το Περιοδικό Επιθεώρηση για την Βουλή και την Ευρωβουλή και ο επίσημος ιστότοπος της Βουλής των Ελλήνων www.parliament.gr, όπου στην υποενότητα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου βρίσκονται όλες οι κατατεθειμένες ερωτήσεις των βουλευτών και στην ενότητα Νομοθετικό Έργο τα κατατεθειμένα σχέδια νόμου και τροπολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου